Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

54 δυνητικά κατοικήσιμοι κόσμοι , είναι το αποτέλεσμα από το " κυνηγι πλανητών"

Οι Αστρονόμοι έχουν αναγνωρίσει περίπου54 πλανητες στους οποίους οι συνθηκες είναι πιθανώς καταλληλες να φιλοξενησουν εμβια όντα.
Πέντε απο αυτούς, έχουν το μέγεθος της γης.
Η ανακοίνωση της ομάδας που χειρίζονται το τηλεσκοπιο  Κέπλερ  αναφέρει ότι συνολικά οι  νέοι υποψήφιοι πλανητες  που εχουν καταγραφεί ξεπερνουν τους 1200
Το τηλεσκόπιο Kepler σχεδιάστηκε για να "κυνηγήσει"  εξωπλανήτες, εστιάζοντας  σε ένα μικρό, σταθερό κομμάτι του ουρανού προς την κατεύθυνση των αστερισμών Κύκνου και της Λύρας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών      
επιβεβαίωσαν επίσης μια μοναδική  συστοιχια των πλανητών γύρω από ένα ενιαίο αστέρι και 170 επιπλέον ηλιακά συστήματα που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα πλανήτη!!!
Πηγή : bbc
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10.000 άνθρωποι αγνοούνται απο τον πόλεμο της Βοσνίας

Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει απο τον πόλεμο και σύμφωνα με τις βοσνιακές αρχές αναζητούνται ακόμη χιλιάδες άνθρωποι.

"Ο αριθμός των αγνοούμενων κυμαίνεται μεταξύ 9.000-10.000, όμως ο ακριβής αριθμός δεν θα γίνει γνωστός πριν από την πλήρη επαλήθευση" των στοιχείων, είπε στους δημοσιογράφους ο Άμορ Μάσοβιτς, ο διευθυντής του βοσνιακού Ινστιτούτου Αγνοουμένων Ατόμων.

Ο Μάσοβιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Σαράγεβο, ενός μοναδικού μητρώου αγνοουμένων από όλες τις κοινότητες (Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι). Αφού συνέκρινε 13 λίστες αγνοουμένων που είχαν συνταχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από τοπικές οργανώσεις ή διεθνείς οργανισμούς, το Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι συνολικά 34.964 άνθρωποι είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι. Ο Μάσοβιτς διευκρίνισε ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα είναι μικρότερος αφού 2.500 άνθρωποι δηλώθηκαν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του πολέμου, όχι όμως και μετά τη λήξη του. "Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέζησαν, που ίσως κάποια στιγμή να ήταν κρατούμενοι" και για το λόγο αυτό οι οικείοι τους δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν, πρόσθεσε.


Ο Μάσοβιτς είπε επίσης ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 21.000 θύματα του πολέμου. Στα νεκροτομεία όμως φυλάσσονται ακόμη χιλιάδες ανθρώπινα λείψανα ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί.
Πηγή : newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέσω κινητού θα γνωρίζουμε τι ώρα θα έρθει το λεωφορείο...

Ενα νέο σύστημα θα πληροφορεί το επιβατικό κοινό για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και των τρόλει της γραμμής που τους εξυπηρετεί από την στάση που τους ενδιαφέρει.

Επίσης, το σύστημα θα παρέχει πρόσθετες δυνατότητες όπως εκτίμηση της συνολικής διάρκεια του δρομολογίου που επιλέγεται και εύρεση του καλύτερου συνδυασμού μέσων και γραμμών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο προορισμό.

Η πληροφόρηση των επιβατών θα γίνεται ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης
μέσω κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου, αλλά και μέσω ενός δικτύου 1000 "έξυπνων" στάσεων, οι οποίες θα εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές πινακίδες, στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρων ελέγχου απ' όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.


Την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής για την πληροφόρηση των επιβατών και τη διαχείριση του στόλου των αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ, δρομολογεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ο ΟΑΣΑ. Το σχέδιο για την πρόσκληση του διαγωνισμού έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 10 Φεβρουαρίου 2011, από το υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων, την ειδική γραμματεία συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την ειδική γραμματεία ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.


Πηγή : newsit.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προκήρυξη 192 θέσεων εργασίας στην ΕΡΤ

Τις 192 θέσεις εργασίας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών των κεντρικών υπηρεσιών της εταιρείας, θα ανακοινώσει αύριο η ΕΡΤ ΑΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση (έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1), μόνο ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΕΡΤ ΑΕ, από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.
Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα για την συμμετοχή στη διαδικασία θα αναρτηθούν στο διαδυκτιακό τόπο της εταιρίας: www.ert.gr. ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 6075681-2 και 210 6075657 (8.30-14.30).
  
Πηγή : newsday.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανησυχος ο ΟΗΕ "φρένο στις γεννήσεις".... UN 'concerned' by world population growth trends

Ο παγκόσμιος  ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού πρέπει να επιβραδυνθεί σημαντικά για να αποφύγουμε πλήρη  αποσταθεροποίηση σε βιωτικό επίπεδο, αναφέρει μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
 Για να εχουμε αποτελέσματα   στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η γονιμότητα πρέπει να πέσει σε κάτω από "το επίπεδο αντικατάστασης ". 
Στη συνέχεια, πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει η έκθεση. 
Πρόκειται για ένα σχέδιο βάση του οποίου ο  ίδιος αυστηρά αριθμός του πληθυσμόύ  αντικαθιστάται  από τη μια γενιά στην επόμενη χωρίς την παραμικρή αύξηση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 7 δισεκατομμύρια  και ο αριθμός αυτός πιθανώς θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε 14 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100 εάν δεν αναληφθεί δράση.

Ακόμα και χώρες με μικρό  ποσοστό γονιμότητας πρέπει επίσης να το περιορίσουν κατα τον ίδιο τρόπο σε επίπεδο αντικατάστασης  
Ο ΟΗΕ εκφράζει μεγάλη ανησυχία, ειδικά για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό και ήδη οι πληθυσμοι τους ειναι πιο  ευάλωτοι στην πείνα.

Πηγή : bbc



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έφυγε απο τη ζωή η πρωταγωνίστρια της πασιγνωστης κλασικής ταινίας Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι,

Η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρία Σνάιντερ, γνωστή από την ταινία Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι," έφυγε" απο τη ζωή στο Παρίσι σε ηλικία 58 ετών .

Η ηθοποιός ήταν 19 όταν συμπρωταγωνίστησε δίπλα  στον Μάρλον  Μπράντο σε αμφιλεγόμενες για το 1972 σκηνές στην  ταινία του Bernardo Bertolucci. ηοποία στη συνεχεια απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες ..

Η Schneider γεννήθηκε το 1952 στο Παρίσι, και ήταν η κόρη του γάλλου ηθοποιού Ντάνιελ Gelin.
Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι προκάλεσε τέτοια διαμάχη που η ηθοποιός δήλωσε αμέσως μετα τα γυρισματα, ότι δεν θα συμμετειχε σε γυμνες  σκηνες  ποτέ πια.

Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα  η δηλωση της αναιρεθηκε με την συμμετοχη της στην ταινία του Jack Nicholson Ο Επιβάτης,..

Η Schneider αγωνίστηκε εναντιων των ναρκωτικών στη δεκαετία του 1970. 
Τελευταια της εμφανιση στη μεγαλη οθόνη ηταν το 2008 στην ταινία cliente.

Πηγή : bbc
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άνδρας η Μόνα Λίζα


Η αινιγματική Μόνα Λίζα μπορεί να ήταν… άνδρας. Αυτή η δήλωση ενός επιστήμονα έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση για τον διάσημο πίνακα.
Ο ερευνητής Σιλβάμο Βιντσέτι τόνισε ότι η κυρίαρχη επιρροή για τον πίνακα αλλά και το μοντέλο που πόζαρε για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ο μαθητευόμενός του και για πολλά χρόνια σύντροφός του Τζιαν Τζιάκομο Καπρότι γνωστός και ως Σαλάι.
Παράλληλα ο Ιταλός ερευνητής δήλωσε ότι το πορτρέτο αναπαριστά επίσης μια σύνθεση των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεις του Λεονάρντο.
Και αυτό γιατί ο καλλιτέχνης εργάστηκε πάνω σε αυτό διάφορα χρονικά διαστήματα για πολλά χρόνια, υποβλήθηκε σε διαφορετικές επιρροές και πηγές έμπνευσης, και ο καμβάς είναι γεμάτος κρυμμένα συμβολικά μηνύματα.
"Η Μόνα Λίζα πρέπει να αναγνωστεί σε διάφορα επίπεδα, όχι ακριβώς όπως ένα πορτρέτο", υπογράμμισε.
Σενάρια και θεωρίες
Αυτή είναι μία από πολλές θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών σχετικά με την ταυτότητα της Μόνα Λίζα  και τη σημασία του  περίφημου αινιγματικού της  χαμόγελου. Άλλοι είπαν η ζωγραφική ήταν μια μεταμορφωμένη αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη , ή η εικόνα μιας  γυναίκας ενος Φλωρεντίνου εμπόρου – μια εκδοχή που συμμερίζονται πολλοί.
Ο Σαλάι συνεργάστηκε με τον Λεονάρντο για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αρχίζοντας από το 1490. Ο Βιντσέτι περιγράφει τη σχέση τους ως "διφορούμενη", και οι περισσότεροι ιστορικοί της  τέχνης συμφωνούν ότι  ήταν εραστής του Ντα Βίντσι.
"Αρκετά έργα του διάσημου ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένου και του "John the Baptist" αλλά και το λιγότερο γνωστό  "Angel Incarnate", βασίστηκαν στον Σαλάι", δήλωσε ο Βιντσέτι σε συνέντευξη Τύπου στο Foreign Press Association.
"Αυτοί οι πίνακες δείχνουν ένα λεπτοκαμωμένο, θηλυπρεπή νεαρό άνδρα με  μακριές καστανοκόκκινες μπούκλες", υπογράμμισε.
Μάλιστα τόνισε ότι οι ομοιότητες με τη μύτη και το στόμα του Σαλάι είναι εκπληκτικές. Ο Σαλάι ήταν αγαπημένο μοντέλο του Ντα Βίντσι και σίγουρα έχει προσθέσει χαρακτηριστικά του στο εν λόγω πορτρέτο.
Αμφισβητούν τον ρόλο του Σαλάι
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Σαλάι έχει συσχετισθεί με τη Μόνα Λίζα, αν και μερικοί επιστήμονες εξέφρασαν σκεπτικισμό. Ο Πιέτρο Μαρτίνι, ιστορικός της τέχνης χαρακτηρίζει τις θεωρίες αυτές "αβάσιμες".
Ο Βιντσέτι δεν έχει αποκλείσει ότι ο ζωγράφος είχε και άλλου είδους επιρροές. Μια πρώτη έμπνευση θα μπορούσε να ήταν η Lisa Gherardini, σύζυγος του φλωρεντινού εμπόρου Francesco del Giocondo ή η Beatrice D'Este, που ήταν παντρεμένη με τον Ludovico Sforza, δούκα του Μιλάνου.
Αν και οι ιστορικοί της τέχνης αναφέρουν ότι άρχισε να ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα το 1503, ο Βιντσέτι σημειώνει τα τέλη του 1490 ως απαρχή του έργου.
Σημειώνεται ότι ο Βιντσέτι έγινε γνωστός όταν δήλωσε ότι βρήκε τα οστά του Κραβάτζιο πέρυσι. Αναλύοντας τη Μόνα Λίζα, υποστήριξε ότι στα μάτια της βρήκε τα γράμματα Σίγμα και Λάμβα και τον αριθμό 72, κάτι που δίνει ένα συμβολικό βάρος στο έργο.
"Το Σίγμα παραπέμπει", όπως λέει, "στον Σαλάι αλλά και στη δύναμη (Sforza) της δυναστείας του Μιλάνου και το Λάμδα στην Lisa Gherardini". Το παγκοσμίως διάσημο πορτρέτο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Πηγή : news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ομαδικοί γάμοι


Περίπου 3.600 ζευγάρια παντρεύτηκαν σήμερα ταυτόχρονα στη δυτική Ινδία σε μία πολυδογματική τελετή που είχε στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την κατάσταση των χρεωμένων γεωργών, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στη διάρκεια αυτής της τελετής παντρεύτηκαν 2.433 ζευγάρια ινδουιστών, 150 ζευγάρια μουσουλμάνων, 749 ζευγάρια βουδιστών και 15 ζευγάρια χριστιανών σε μία τελετή στην πόλη Αμραβάτι στο κρατίδιο Μαχαράστρα.
Μαζικοί γάμοι τελούνται συχνά στην Ινδία, αν και ο αριθμός των ζευγαριών που παντρεύονται δεν φτάνει ποτέ τον σημερινό.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Trust of India περίπου 1.000 από τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν σήμερα προέρχονται από οικογένειες φτωχών γεωργών και τα μισά από αυτά έχουν έναν συγγενή που έχει αυτοκτονήσει.
Περισσότεροι από 17.000 ινδοί γεωργοί αυτοκτόνησαν το 2009, αριθμός που παρουσιάζει πτώση 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον απολογισμό της κυβέρνησης, ενώ οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώνονται στο κρατίδιο Μαχαράστρα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2009 το ινστιτούτο Tata για τις κοινωνικές επιστήμες, 150.000 γεωργοί έχουν αυτοκτονήσει τα δέκα τελευταία χρόνια στην Ινδία.
Ο διοργανωτής της τελετής Ράβι Ράνα, νιόπαντρος και ο ίδιος, δήλωσε χθες Τρίτη στην εφημερίδα Indian Express: "Κατάγομαι από μία περιοχή που είναι γνωστή για τις αυτοκτονίες χωρικών. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να να παντρευτούμε μαζί με πολλά άλλα ζευγάρια όπως εμείς".
Το κόστος της τελετής έφτασε τα 20 με 30 εκατομμύρια ρουπίες.
Πηγή : news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πικάντικος βουλευτής(κατά "μάνα" κατά κύρη)..


Είναι βαρετό να κάθεσαι στα έδρανα της βουλής χωρίς να κάνεις τίποτα. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν  έρχεται η τεχνολογία και βοήθα τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους.
Κάποιοι από αυτούς ίσως παίζουν πασιέντζα, άλλοι ίσως να ελέγχουν την αλληλογραφία τους, να διαβάζουν εφημερίδα και άλλοι να σερφάρουν απλά στο ιντερνέτ.
Ο Σιμεόνε Ντι Καγκλό Αμπρεσια, βουλευτής στην Ιταλία και μέλος του κόμματος του Μπερλουσκόνι (καμία έκπληξη), αποφάσισε παίζοντας με το νέο του  iPad να εστιάσει σε πιο προσωπικά σάιτ… αλλά δύστυχως γι’ αυτόν η κάμερα τον  κατέγραψε.
Ο 66χρονος Σιμεόνε, χωρισμένος τρεις φορές, νιώθοντας στιγμές μοναξιάς αποφάσισε να αφήσει τη συζήτηση στη βουλή και ασχοληθεί με την Ντόλι και τη Ντέιζι, συνόδους πολυτελείας που χρεώνουν τον πελάτη από 500 έως 1500 ευρώ το τρίωρο ραντεβού ανάλογα με τις ορέξεις του πελάτη.
Όταν ρωτήθηκε ο 66χρονος για τη αποκαλυπτική αυτή φωτογραφία απάντησε "Έψαχνα στα μηνύματα μου όταν ξαφνικά άνοιξε ένα παράθυρο και εμφανίστηκε αυτή η ιστοσελίδα. Έχουμε μόλις ένα μήνα παραλάβει τα iPad και δεν το έχω ακόμη συνηθίσει".

Πηγή : news 247.gr
   
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απόλυση λόγω μπότοξ


Οι σωφρονιστικές αρχές του Μεξικού απέλυσαν τη διευθύντρια μίας φυλακής επειδή επέτρεψε την είσοδο στην φυλακή ενός εξωτερικού γιατρού για να κάνει ένεση μπότοξ σε μία πενηντάχρονη κρατούμενη.
"Ένας γιατρός που δεν ανήκε στο δυναμικό των γυναικείων φυλακών της Σάντα Μάρτα Ακατίτλα προχώρησε σε μία μη εξουσιοδοτημένη επέμβαση στην κρατούμενη Σάντρα Άβιλα", δήλωσε χθες το βράδυ η διεύθυνση του σωφρονιστικού τμήματος του δημαρχείου του Μεξικού στον ιστότοπό του.
Πρόκειται για "μία εφαρμογή αντιρυτιδικής θεραπείας γνωστή με την ονομασία 'μπότοξ'", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή από τη φυλακή που θέλησε να διατηρήσει την ανωυμία της.
Η διευθύντρια της φυλακής Σάρα Μοράλες και η υπεύθυνη της κλινικής του ιδρύματος απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, καθώς η είσοδος στη φυλακή ενός εξωτερικού γιατρού αποτελεί "παραβίαση όλων των διαδικασιών".
Η Σάντρα Άβιλα, που κρατείται από το 2007, απαλλάχθηκε σε πρώτο βαθμό τον Δεκέμβριο από τις κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών από την Κολομβία προς το Μεξικό, όμως η ομοσπονδιακή εισαγγελία άσκησε έφεση κι έτσι παραμένει στη φυλακή καθώς εκκρεμεί εις βάρος της αίτημα έκδοσης προς τις ΗΠΑ.
Πηγή : news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κουτάβι στο ταχυδρομείο


Να ταχυδρομήσει ένα τριών μηνών κουταβάκι επιχείρησε μια 39χρονη από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ προς τη Ατλάντα στις 25 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για την Στέισι Τσάμπιον η οποία τοποθέτησε ένα μόλις τριών μηνών Πόυντλ μέσα σε ένα κουτί και προσπάθησε να το ταχυδρομήσει! 
Η κίνηση της έγινε αντιληπτή από τον ταχυδρομικό υπάλληλο  Πίτ Νοβάτσκι ο οποίος αισθάνθηκε κάτι ύποπτο στο συγκεκριμένο δέμα.
Ανοίγοντας το ανακάλυψε το μικρό κουταβάκι ήταν  σε ημιλιπόθυμη κατάσταση καθώς το κουτί δεν είχε εξαερισμό αλλά ούτε τροφή και νερό.
Άμεσα ο υπεύθυνος κάλεσε την αστυνομία και συνέλαβε την 39χρονη για  βασανισμό ζώου.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αστυνομικός Γουίλιαμ Πάλμερ "Εάν δεν παρενέβαινε ο ταχυδρομικός υπάλληλος, το κουτάβι σίγουρα θα είχε πεθάνει από ασφυξία".
Πηγή : news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ακριβή μου εκπαίδευση


Το 2008 η συνολική δαπάνη για την εκπαίδευση ανήλθε σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 52,4% να προέρχεται από δημόσιους πόρους, το 35,2% από ιδιωτικούς και 12,5% από κοινοτικούς.
Η δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ανήλθε σε περίπου 7 δις εκ των οποίων το 96,2% κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας, το 1,9% διατέθηκε για τις μετακινήσεις των μαθητών και το υπόλοιπο 1,9% στις Νομαρχίες. Από τα 6,6 δις ευρώ που διατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, το 99,3% αναλώθηκε σε ανελαστικές δαπάνες (84,2% πληρωμές υπηρεσιών και 15,1% μεταβιβαστικές πληρωμές).
Η δημόσια χρηματοδότηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρίνεται ως μη αποδοτική. Από τα συνολικά δαπανώμενα 4,2 δις ευρώ το 2008, τα 2,6 προήλθαν από δημόσια δαπάνη, 280 εκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ από τα νοικοκυριά ως δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία και 1,313 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για υπηρεσίες που είτε δεν παρέχονται από το κράτος ή παρέχονται αλλά κρίνονται αναποτελεσματικές (φροντιστήρια, πτυχία ξένων γλωσσών).
Οι δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήλθαν το 2008 σε περίπου 1,6 δις ευρώ. Από αυτό το ποσό το 37,4% καταβλήθηκε για φροντιστηριακή εκπαίδευση και το 25,8% για εκμάθηση ξένων γλωσσών. Αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό) τα νοικοκυριά δαπάνησαν 711 εκατομμύρια, κυρίως για ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες (κολυμβητήριο, αθλητισμό κλπ).
Δείκτες
Η Ελλάδα αναδεικνύεται καλύτερη στην καταπολέμηση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, βρίσκεται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των 27 στην ολοκλήρωση σπουδών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο), καθώς το 2009 το 82,2% των Ελλήνων μαθητών ολοκλήρωσαν αντίστοιχο κύκλο εκπαίδευσης, έναντι 78,6% του κοινοτικού μέσου όρου. Υστέρηση όμως διαπιστώνεται στην προσχολική αγωγή, όπου μόλις το 52,4% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρακολούθησε αντίστοιχη αγωγή, έναντι 90,1% του κοινοτικού μέσου όρου.
Στα στοιχεία του δείκτη PISA η χώρα μας, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη τραβούν την ανηφόρα. Οι επιδόσεις των μαθητών 15 ετών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, που ερευνά ο δείκτης είναι αποκαρδιωτικές. Οι μαθητές φαίνεται ότι δεν αναπτύσσουν τη μαθηματική σκέψη, ούτε και κατανοούν τη γλώσσα.
Η ετήσια έκθεση του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ προχώρησε σε καταγραφή και των εκπαιδευτικών υποδομών, όπου παρατηρείται έλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Γεωγραφικά, οι άριστοι μαθητές εντοπίζονται στη Θεσσαλία, την Αρκαδία, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Λήμνο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντιθέτως, καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για τη Δυτική Αττική, τα τρία τέταρτα της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), καθώς και για Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου οι επιδόσεις των μαθητών χαρακτηρίζονται ως αποκαρδιωτικές.
Πηγή : news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατροί βαφτίστηκαν παραπληγικοί για το επίδομα


Θέατρο του παραλόγου στη Λέσβο από γιατρούς που σκαρφίστηκαν σχέδιο για να πάρουν επίδομα που τους είχαν κόψει πριν από μερικά χρόνια!


Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας ή απλώς απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Λέσβου χαρακτηρίστικαν παραπληγικοί και εισπράττουν επίδομα αναπηρίας προκειμένου να πάρουν πίσω χρήματα που είχαν να λαμβάνουν από μια τρελή διαδρομή ενός άλλου επιδόματος.
 
Πως έχει η ιστορία: Το 2008 χορηγείται στους επιμελητές και στους αγροτικούς ιατρούς των κέντρων υγείας επίδομα τροφής 35 ευρώ το μήνα για τις εφημερίες. Η χορήγηση όμως διεκόπη με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου και το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε να επιστραφούν, μέσω παρακράτησης από το μισθό, τα χρήματα που είχαν ήδη πάρει οι γιατροί.
 
Τον περασμένο Ιούλιο αποφασίστηκε πως τελικά οι γιατροί δικαιούνται το επίδομα και επομένως έπρεπε να τους επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Αν όμως το επίδομα αυτό το καταχώριζαν στις καταστάσεις μισθοδοσίας ως “διάφορες αποδοχές” θα φορολογούνταν. Οι γιατροί όμως είχαν ήδη φορολογηθεί για αυτό, όταν τους είχε αρχικά καταβληθεί, οπότε και θα έπρεπε να επιβαρυνθούν ξανά με φόρο εισοδήματος τώρα που τους επιστρεφόταν. Έτσι αποφασίστηκε να ενταχθεί το ποσό σε κωδικό που δεν φορολογείται κι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το ποσό εμφανιζόταν σαν “επίδομα παραπληγίας”!
 
Οπότε και οι 30 γιατροί έγιναν “παραπληγικοί”, ενώ αναμένεται να γιατρευτούν όταν θα επιστραφεί το ποσό που παρακρατήθηκε.
 Πηγή : newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υποστέλλει την ελληνική σημαία από τα κρουαζιερόπλοιά της η Louis Hellenic Cruises


Αβέβαιο καθίσταται το μέλλον 1.000 και πλέον Ελλήνων ναυτικών που εργάζονται στα κρουαζιερόπλοια της κυπριακής Louis Hellenic Cruises μετά την απόφαση της εταιρείας να υποστείλει από τα κρουαζιερόπλοιά της την ελληνική σημαία.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Louis Cruises αναφέρει : «Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή με την άρση του καμποτάζ, καθιστά τα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία καθόλου ανταγωνιστικά, αφού είναι εμφανής η ανισότητα που διαμορφώνεται κυρίως στα λειτουργικά έξοδα, συγκρινόμενα με αντίστοιχα πλοία άλλων σημαιών. Για τον λόγο αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε την ελληνική σημαία».

Η εταιρεία έχει σήμερα έξι κρουαζιερόπλοια σε ελληνική σημαία, τα «Emerald», «Destiny», «Saphire», «Majesty», «Queen» και «Cristal» και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Μεσόγειο και 5η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο.

Η Louis Cruises απασχολεί 1.000 Έλληνες ναυτικούς, ενώ τα κρουαζιερόπλοιά της μεταφέρουν περίπου 15.000 τουρίστες 22 εθνικοτήτων. Η εταιρεία διακινεί 400.000 ταξιδιώτες κάθε χρόνο στην Ελλάδα από όλα τα πλοία της που ξεκινούν από Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο. Μόνο στην Αθήνα φέρνει 130.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί.

Η αποχώρηση της Louis Cruises από την ελληνική σημαία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους ναυτικούς.

Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού απηύθυνε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τον κίνδυνο που διαγράφεται άμεσα για τη χώρα να απολέσει οριστικά τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία και τους εκατοντάδες Έλληνες ναυτεργάτες που εργάζονται σε αυτά.

Στην επιστολή αναφέρεται πως ο νόμος περί απελευθέρωσης του καμποτάζ έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας και τον επαγγελματικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών.

Ωστόσο, θέση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων είναι ότι η αγορά είναι ελεύθερη και όποιος επιχειρηματίας επιθυμεί μπορεί να έχει τα πλοία του στην ελληνική σημαία ή να τα αποσύρει από το εθνικό νηολόγιο. 

Πηγή : newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σύννεφα εμφυλίου πάνω από το Κάιρο – 5 νεκροί και 1500 τραυματίες από συγκρούσεις διαδηλωτών


 Πυρ με πολυβόλα όπλα άνοιξαν υποστηρικτές του Μουμπάρακ
- Σε συλλήψεις προχώρησε το πρωί ο στρατός
- Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την χώρα
- Η Κλίντον ψάνχει στο τηλέφωνο τον... Μουμπάρακ










Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί από πυρά που έριξαν υποστηρικτές του Μουμπάρακ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε πέντε ο αριθμός των νεκρών κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα.
 
Τα πυρά προέρχονταν από το σημείο όπου έχουν πάρει θέση οι οπαδοί του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας γιατρός από το τμήμα των επείγοντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.
 
Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης χιλιάδες κόσμου αρχίζουν και πάλι να φτάνουν στην πλατεία Ταχρίρ αλλά δεν τους επιτρέπεται να μπουνε στην πλατεία αλλά δεν αφήνουν και αυτούς που είναι μέσα στην πλατεία να βγούνε.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα πριν από λίγο (07:45 το πρωί ώρα Ελλάδας), είδε αρκετό κόσμο να σπάει πεζοδρόμια και να ετοιμάζει "πολεμοφόδια".
 
Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα Πέμπτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία μετά την ειρηνική διαδήλωση ζήτησαν από τον στρατό να επέμβει. Μέχρι έκεινη την ώρα ο στρατός παρέμενε απλός θεατής αφού είχε "υποσχεθεί" πως δεν πρόκειται να επιτεθεί σε απλούς πολίτες. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν.
 
Ενώ πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ταχρίρ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι "η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στο αντιπρόεδρο της Αιγύπτου 'Ομαρ Σουλεϊμάν για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη "ήταν μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων". "Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες".
 
"Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις", καταλήγει η ανακοίνωση. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου αφού ο Χόσνι Μουμπάρακ αρνήθηκε να βγει στο τηλέφωνο και να μιλήσει με την Χίλαρι Κλίντον.
 
Παράλληλα η Ουάσινγκτον κάλεσε νωρίς σήμερα τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο και επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν "αμέσως" στο αεροδρόμιο, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
 
"'Ολοι οι αμερικανοί πολίτες που παραμένουν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με πτήση της αμερικανικής κυβέρνησης και που είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4, του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου", αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
"Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται", προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή : newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...