Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για το τζάκποτ των 640 εκατομμυρίων δολαρίων


Ο πυρετός του χρυσού έχει καταλάβει τους Αμερικανούς που περιμένουν με αυξανόμενη ανυπομονησία την κλήρωση του λότο, το τζάκποτ του οποίου έφτασε στο ποσό-ρεκόρ των 640 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 480 εκ. ευρώ).

Η φρενίτιδα είναι πρόδηλη στα καταστήματα πώλησης των λαχνών: από τα ξημερώματα οι ουρές των παικτών στις πόρτες τους μεγαλώνουν, σε όλες τις πόλεις, από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη.

«Οι παίκτες είναι δέκα φορές περισσότεροι από το συνηθισμένο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου σε ένα σταθμό του μετρό στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Από τις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή για 18 συνεχόμενες κληρώσεις, δεν έχει βρεθεί κανείς νικητής στο λότο Mega Millions, γεγονός που εξηγεί και το τεράστιο ποσό που θα μοιραστεί στην αυριανή κλήρωση. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Mega Millions, οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το τζακπότ είναι μία στα 176 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει μοιραστεί μέχρι σήμερα ήταν 390 εκατομμύρια δολάρια, τον Μάρτιο του 2007.

Ο τυχερός νικητής θα μπορεί να επιλέξει αν θα του καταβληθούν άμεσα τα κέρδη του, οπότε θα εισπράξει «μόνο»« 462 εκατομμύρια δολάρια, ή αν θα τα πάρει όλα, σε 26 ετήσιες δόσεις.

«Ποιος ξέρει; Αν κερδίσω, θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα ζω πριγκιπικά», είπε ένας 43χρονος Δομινικανός, ο Ραφαέλ Εστράντα. Άλλοι, όπως ο Κόσμιν Μπάρμπος, είναι πιο γενναιόδωροι: "Θα δωρίσω το 90% των κερδών σε φιλανθρωπικά έργα για την εκπαίδευση των παιδιών και για τους ηλικιωμένους", είπε ο Ρουμάνος πρώην καθηγητής ιστορίας. "Με τα υπόλοιπα, θα πάω να ζήσω στη Νέα Ζηλανδία, εκεί τα πρόβατα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Εδώ, στη Νέα Υόρκη, έχει πάρα πολύ κόσμο", πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φροντίζουν επίσης να εξάπτουν τη φαντασία των επίδοξων πολυεκατομμυριούχων, όπως η εφημερίδα Kansas City Star που εξηγεί ότι μισό δισεκατομμύριο δολάρια αρκεί για να αγοράσει κανείς ένα νησί στην Ταϊλάνδη ή ένα Μπόινγκ 787 Ντριμλάινερ. Το τηλεοπτικό κανάλι CBS από την πλευρά του υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει κανείς οικονομικό σύμβουλο μόλις εισπράξει τα κέρδη του.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπερψηφίστηκε ο νόμος Βορίδη για τα ταξί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής


Με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, και με την καταψήφιση του επίμαχου άρθρου 148, που προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης στα νησιά για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση των ταξί.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά.

Ο κ. Βορίδης, υιοθετώντας πλήρως σχετική πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο συντελεστής χορήγησης αδειών ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια των περιοχών.

Επίσης προβλέπεται ότι:

Τα προμισθωμένα οχήματα θα πρέπει να έχουν από έξι μέχρι εννέα θέσεις, αντί πέντε έως εννέα που προβλεπόταν αρχικά.
Στην Αθήνα θα χορηγηθούν 100 άδειες, στη Θεσσαλονίκη 50 και από 10 σε Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα.
Για τη χορήγηση άδειας προμισθωμένων οχημάτων θα προηγούνται οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί.
Μειώνεται το ποσοστό συγκέντρωσης αδειών στην Αθήνα στο 3%, από 5% που ήταν αρχικά, και στην περιφέρεια στο 5% από 10%.
Ο υπουργός Μεταφορών προανήγγειλε και αλλαγές στη φορολογία για τις μεταβιβάσεις αδειών, οι οποίες είναι, όπως είπε, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, πλην του άρθρου 148 που καταψηφίστηκε, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στη ρύθμιση που προβλέπει στα νησιά αύξηση του συντελεστή δόμησης για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Υποδομών που αφορά «χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» προβλέπει ότι σε νησιά με επιφάνεια 70- 200 τ.χλμ, η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξή τους θα μπορεί να φθάνει το 1% της επιφανείας τους.

Αντίθετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη διαβούλευση που κάνει με φορείς και είναι σε εξέλιξη για το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, το αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται από 0,15% έως 0,2% και αφορά νησιά από 90 τ. χλμ και πάνω.


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διώξεις σε 65 υπαλλήλους Πολεοδομιών της Αττικής


Διώξεις σε 65 υπαλλήλους Πολεοδομιών της Αττικής ασκήθηκαν μετά την ολοκλήρωση έρευνας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έγινε σχετικά με τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τους. Για την υπόθεση είχε σχηματιστεί δικογραφία προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Προκαταρκτική αφορούσε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα, πρώην Νομαρχίας Αθηνών, της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηνών, και των Πολεοδομιών Βορείου και Νοτίου Τομέα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, καθώς και τον προσδιορισμό του ύψους της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου 2004 έως την 31η Μαρτίου του 2009.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν:
Μη σύνταξη αυτοψίας
Μη σύνταξη καταλόγων
Μη βεβαίωση προστίμων
Μη βεβαίωση επαναλαμβανόμενων προστίμων διατήρησης
Αποφάσεις ενστάσεων ιδιοκτητών
Όπως έγινε γνωστό, οι περισσότερες διώξεις είναι για κακούργημα.
Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή, προκειμένου να καλέσει τους υπαλλήλους των πολεοδομιών σε απολογία.
Πληροφορίες από την ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι στελέχη των εν λόγω Πολεοδομικών, τα οποία εμπλέκονται σε περίπου ογδόντα περιπτώσεις.

Από τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι 22 είναι από τις υπηρεσίες Πολεοδομιών Βορείου και Νοτίου Τομέα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, 20 είναι από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, και οι υπόλοιποι 23 από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα της πρώην νομαρχίας Αθηνών.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα γενόσημα


Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον ο κλάδος της υγείας, με την εισαγωγή, αλλά και τη χρήση γενοσήμων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το κατά πόσο τα φαρμακευτικά αντίγραφα είναι επιβλαβή για την υγεία μας ή όχι, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την άμεση εισαγωγή τους από χώρες, όπως Ινδία.
'Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημοφιλή και οικονομικά φάρμακα θα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, ενώ θα συνταγογραφείται μόνο η δραστική ουσία και όχι η εμπορική ονομασία.
Άλλωστε και σε πρόσφατη έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δηλώνει υπέρ της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.
Σύμφωνα με  ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν κλειδώσει από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο.
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας.
Στόχος είναι να επιτευχθεί ο αντίστοιχος εξορθολογισμός και στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σε ποια φάρμακα θα πούμε "αντίο":
* Ομεπραζόλη (π.χ. Losec)
* Κλαριθρομυκίνη (Klaricid)
* Φλουκοναζόλη (Fungustatin)
* Κεφουροξίμη (Zinadol)
* Λανσοπραζόλη (Laprazol)
* Κεφπροζίλη (Procef)
* Αζιθρομυκίνη (Zithromax)
* Κετιριζίνη (Zyrtec)
* Σιπροφλοξασίνη (CIproxin)
* Μελοξικάμη (Movatec)


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο βοσκός που έγινε διευθυντής στην 20th Century Fox !


Η ιστορία του Έλληνα Σπύρου Σκούρα που έφυγε από την Ελλάδα και κατάφερε να κατακτήσει την Αμερική ως πρόεδρος της διάσημης πλέον κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox είναι άγνωστη στους περισσότερους. Είναι όμως άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο ίδιος ο Ωνάσης είπε για το Σκούρα «αυτός ο βλάχος στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλο Έλληνα που διέπρεψε στη ξενιτιά... Ο Τζιμ Λόντος είχε το ταλέντο του παλαιστή, ο Nick the Greek του χαρτοπαίκτη, ο Νιάρχος κι εγώ, ξέραμε γράμματα, μιλούσαμε γλώσσες, προερχόμασταν από οικογένειες εμπόρων. Ο Σπύρος και τ' αδέλφια του έβοσκαν πρόβατα, ήσαν αγράμματοι και ποτέ δεν έμαθαν καλά ούτε ελληνικά ούτε εγγλέζικα. Και μόνο ότι αυτά τα βαλτοβατραχάκια τα `βαλαν με σκυλόψαρα του ωκεανού και νίκησαν, τα λέει όλα»

Γεννήθηκε το 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός βοσκός, που είχε να θρέψει ακόμη 9 παιδιά. Οι συνθήκες δεν προδιέγραφαν ένα λαμπρό μέλλον για το μικρό Σπύρο. Η μοίρα όμως είχε διαφορετικά σχέδια. Σε ηλικία μόλις 7 ετών έφυγε με δύο ακόμη αδέρφια του για το Μισούρι της Αμερικής αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Τα τρία αδέρφια δυσκολεύτηκαν πολύ να μάθουν τη γλώσσα και για να βγάλουν τα προς το ζην δε δίστασαν να κάνουν κάθε είδους δουλειά. Μειώνοντας στο ελάχιστο τα έξοδά τους και δουλεύοντας μέρα νύχτα κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια να συγκεντρώσουν 3.500 δολάρια και σε συνεργασία με δύο ακόμη έλληνες έφτιαξαν ένα δικό τους κινηματογράφο, τον «Olympia».

Σιγά σιγά άρχισαν να αγοράζουν και άλλες κινηματογραφικές αίθουσες της περιοχής και μέσα σε λίγα χρόνια κατέληξαν να κατέχουν το σύνολο των κινηματογράφων του Saint Louis. Σε πολλούς από αυτούς ο Σκούρας για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες έβαλε ορχήστρα να παίζει μουσική κάτω από την οθόνη του βωβού σινεμά. Το 1926 τα αδέρφια Σκούρα κατασκευάζουν το «Ambassador», ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα κινηματογράφων το οποίο και πούλησαν μαζί με όλες τις άλλες αίθουσες που κατείχαν στη Warner Bros. Με τα χρήματα που πήραν αγόρασαν τις μετοχές της μικρής και άγνωστης ακόμη «20th Century» την οποία κατάφεραν να συγχωνεύσουν με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία «Fox», η οποία όμως βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και να δημιουργήσουν το σύγχρονο πλέον κολοσσό «20th Century Fox». Το 1942 ο Σπύρος Σκούρας αναλαμβάνει την προεδρία της και ξεκινά η ανοδική πορεία της εταιρία που έμελλε να μείνει στην ιστορία για μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές.

Εκείνα τα χρόνια ο κινηματογράφος όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούριο εχθρό, την τηλεόραση. Ο Σκούρας διαβλέπει τον κίνδυνο και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διατηρήσει την αίγλη του σινεμά. Μιλά με το Γάλλο εφευρέτη Κρετιέν που είχε ήδη κάνει λόγο για μια νέα τεχνοτροπία προβολής. Ο Σκούρας τον εμπιστεύεται, ρισκάρει και αγοράζει την αποκλειστικότητα αυτή και την ονομάζει «σινεμασκόπ». Παρουσιάζει τη νέα τεχνολογία με την πρωτοποριακή για τα μέχρι τότε δεδομένα ταινία «ο Χιτών». O πρόεδρος της Metrogolden Mayer μόλις έμαθε για την ενέργεια αυτή αναφώνησε «Πάει τρελάθηκε ο Έλληνας». Η ταινία όμως είχε τεράστια επιτυχία και οι θεατές γύρισαν και πάλι στην αγκαλιά του σινεμά.

Το 1963 γυρίζει την «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πρόκειται για την ακριβότερη ταινία που είχε γυριστεί μέχρι τότε και τη δεύτερη ακριβότερη που γυρίστηκε ποτέ. Ωστόσο λίγο αργότερα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Σκούρας θα εγκαταλείψει την προεδρία της 20th Century Fox και μακριά από το μεγάλο πανί θα «μαραζώσει».
Θα αφήσει την τελευταία του πνοή το 1971 σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή προσβολή.


mixanitouxronou.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποφυλακίζεται ο Εφραίμ


Με την καταβολή 300 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους: να εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα και να μην φύγει απο την Μονή και από τη χώρα.

Αποφυλακίζεται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, κατηγορούμενος στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Οι εφέτες κάνουν δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης και διατάσσουν την αποφυλάκιση του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Βάση του βουλεύματος, ο ηγούμενος Εφραίμ βγαίνει από την φυλακή με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ του επιβάλλονται επιπλέον οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη Μονή και από τη χώρα.

Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας Εφετών Π. Μαντζούνης ο οποίος εισηγήθηκε να παραμείνει ελεύθερος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης και περιοριστικών όρων.

Ο εισαγγελέας τήρησε ουσιαστικά την ίδια θέση με αυτήν που εξέφρασε από την αρχή, μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η οποία ήταν αντίθετη με αυτήν της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού που έκρινε ότι ο αγιορείτης πρέπει να προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ματζούνης στο Συμβούλιο Εφετών, ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μετά την προφυλάκιση του τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού που του παραχωρήθηκε αποκλειστικά, ο αρχιμανδρίτης είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του από την ανακρίτρια της υπόθεσης, η οποία παρά την αντίθετη εισαγγελική γνώμη, είχε απορρίψει την προσφυγή.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι αλλάζει στη φορολογία προσώπων και επιχειρήσεων


Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και επιχειρήσεων προβλέπει το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά τη διαδικασία του διαλόγου κομμάτων και κοινωνικών φορέων για το νέο φορολογικό σύστημα.
Από τον διάλογο, έχει αποχωρήσει η ΝΔ, η οποία πάντως συμμετείχε στον μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα.
Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ. Η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
*Μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
*10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
*20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
*30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
*40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.
Τι θα γίνει με τους φόρους στα ακίνητα
Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις πραγματικές τιμές.
Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.
Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το έλλειμμα αυξήθηκε... από μόνο του !


Πόρισμα βγαλμένο από «θέατρο σκιών» και όχι από μια αντικειμενική, έρευνα αναμένεται να είναι το τελικό κείμενο που θα παραδώσει σήμερα ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ Χρήστος Πρωτόπαπας στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο καθώς θα αποφαίνεται ότι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την κρίση δανεισμού και την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ δεν ευθύνεται κανείς!

Συγκεκριμένα, θα αποδίδονται ήπιες πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου κυρίως για το γεγονός ότι «παρασύρθηκε» από τις «άστοχες εκτιμήσεις» του τότε προϊσταμένου της στατιστικής υπηρεσίες Μανώλη Κοντοπυράκη και θα «αναγνωρίζει» την συμβολή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην «ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας» των greek statistics.

Ειδικότερα, αν και αρχικά τα μέλη της επιτροπής μιλούσαν όχι μόνο για πολιτικές ευθύνες του «γαλάζιου τσάρου» της Οικονομίας αλλά και ενδεχόμενη τέλεση «ποινικών αδικημάτων» τελικά  φαίνεται ότι αποφάσισαν να «λειάνουν» τις γωνίες προκειμένου να αποφύγουν μια «αχρείαστη πόλωση του κλίματος ενόψει εκλογών». Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες επιδίωξη του επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, δια χειρός του οποίου είναι το πόρισμα, είναι να υπάρξει ένας «ευγενής συμβιβασμός» ώστε η ΝΔ να μην ανακινήσει μια νέα έρευνα όταν έρθει στην εξουσία.

Παρά ταύτα, στο κείμενο θα ασκείται σκληρή κριτική στους χειρισμούς του κ. Κοντοπυράκη.

Επιπροσθέτως, είναι χαρακτηριστικό ότι αν και τα μέλη της επιτροπής παραδέχονταν ευθέως τον εντοπισμό σοβαρών πολιτικών λαθών στους χειρισμούς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν αυτός ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως βασισμένοι στην κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου που παραδέχθηκε ότι λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ενδεχομένως να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο αλλα και  εκείνη του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «ηταν ατυχής η δήλωση του Παπακωνσταντίνου περι Τιτανικού», τελικά έκαναν περίτεχνη στροφή και κατέληξαν ότι ο «κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο αποτύπωσε το έλλειμμα με τον καλύτερο τρόπο αλλά έδρασε ακαριαία, έγκαιρα και σωστά».

Είναι δε ενδεικτικό ότι έως αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, υπήρχε παράγραφος στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος που ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «αδράνησε» τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ως προς την λήψη μέτρων που θα ανέκοπταν την δυναμική του χρέους, η οποία τελικά απoσύρθηκε.


protothema.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...