Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τα έργα και οι τρομακτικές ημέρες του πραγματικού Δράκουλα

Ο Βλαντ Τέπες ήταν ένας από τους ηγεμόνες της Βλαχίας στα μέσα του 15ου αιώνα, επίσης γνωστός ως Βλαντ ΙΙΙ, Βλαντ Ντράκουλα και Βλαντ ο Παλουκωτής...

Το περίφημο επίθετο «παλουκωτής» του αποδόθηκε για την περιώνυμη ροπή που είχε ο Βλαντ να τιμωρεί τα θύματά του παλουκώνοντάς τα σε ξύλα και κατόπιν να τα εκθέτει δημόσια, για να τρομάζει τους εχθρούς και να προειδοποιεί τους λογής καταπατητές για τις αμείλικτες διαθέσεις του.

Στα χρόνια που έδρασε ο Βλαντ, υπολογίζεται ότι παλούκωσε 40.000-100.000 ανθρώπους.
Δράκουλας στα σίγουρα δηλαδή…

Το όνομα «Δράκουλας»

Ο βασιλιάς Sigismund της Ουγγαρίας, που έγινε αυτοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 1410, ίδρυσε ένα μυστικό τάγμα ιπποτών για την υπεράσπιση της χριστιανοσύνης από τις επιθέσεις τον Οθωμανών. Το «Τάγμα του Δράκου» γεννήθηκε και ο πατέρας του Δράκουλα (Βλαντ ΙΙ) εντάχθηκε στις τάξεις του το 1431, εξαιτίας της αποφασιστικότητας που επέδειξε στη μάχη με τους Τούρκους. Η ρουμανική λοιπόν λέξη για τον δράκο είναι «drac», ενώ το «ul» είναι το οριστικό άρθρο. Ο Βλαντ ΙΙ έμεινε λοιπόν γνωστός ως «Vlad Dracul», ενώ ο γιος του θα έμενε στην Ιστορία ως «Vlad Dracula», που σήμαινε «ο γιος του Dracul»…

Τα πρώτα χρόνια του Βλαντ ΙΙΙ (1431-1476)


Ο Βλαντ III γεννήθηκε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 1431 στην πόλη της Τρανσυλβανίας Sighisoara. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι και πολλά γνωστά, ενώ η εκπαίδευση που έλαβε ήταν η τυπική για τους γιους των ευγενών της Ευρώπης. Το 1444, σε ηλικία 13 ετών, ο Βλαντ και ο αδερφός του, Radu, στάλθηκαν στην Ανδριανούπολη ως όμηροι του σουλτάνου, για να κατευνάσει ο Βλαντ ΙΙ το μένος του οθωμανού αυτοκράτορα. Παρέμεινε εκεί ως το 1448, πριν τον απελευθερώσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι και τον υποστήριξαν ως υποψήφιο για τον θρόνο της Βλαχίας. Ο Radu θα παρέμενε στην οθωμανική αυτοκρατορία και θα στελνόταν αργότερα στη Βλαχία ως αντίπαλος του Βλαντ, όταν τα σχέδια των Οθωμανών για τον προστατευόμενό τους δεν καρποφόρησαν…

Το 1456, με την υποστήριξη του βασιλείου της Ουγγαρίας, ο Βλαντ στέφεται ηγεμόνας της Βλαχίας και αναγορεύει πρωτεύουσα του κρατιδίου του την Tirgoviste. Χτίζει ωστόσο το κάστρο του στα γειτονικά βουνά, για να προστατεύεται από τις επιδρομές.

Η εποχή της φρίκης


Η ιστορική φιγούρα του Δράκουλα είναι κυρίως γνωστή για την απάνθρωπη σκληρότητα και τη στυγνότητα της διακυβέρνησής του, με το παλούκωμα να μετατρέπεται στην αγαπημένη του μέθοδο βασανισμού και τιμωρίας, μια αποτρόπαιη πρακτική αργού και επώδυνου θανάτου.
Ο ευφάνταστος νους του Βλαντ ωστόσο δεν έμεινε μόνο στο «παραδοσιακό» παλούκωμα. Μια προσφιλής του τακτική ήταν να παλουκώνει τα παιδιά με τις μανάδες τους, ενώ αναφορές υπάρχουν και για ανάποδα παλουκώματα, με το σώμα να κρέμεται ανάποδα στο ξύλο.

Ο Βλαντ Τέπες σχημάτιζε με τα παλούκια γεωμετρικά σχήματα, καθώς είχε δικρίνει ότι αυτό τρόμαζε περισσότερο τους εχθρούς του! Η περίφημη χωροθέτηση με τα παλούκια να σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους γύρω από τα τείχη της πόλης-στόχου έσπερναν τον πανικό στους πολίτες που κατοικούσαν εντός, με τα πτώματα να αφήνονται σε αποσύνθεση για μπόλικους μήνες μετά το παλούκωμα.

Ένα περίφημο περιστατικό, δηλωτικό του αντίκτυπου που είχε η πρακτική του παλουκώματος του Βλαντ, σημειώθηκε όταν τμήμα του τουρκικού στρατού που εισέβαλε στη Βλαχία οπισθοχώρησε πανικόβλητο, εξαιτίας της θέας χιλιάδων πτωμάτων σε αποσύνθεση που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος του Δούναβη!

Το 1461 μάλιστα, ο ίδιος ο Μωάμεθ ΙI, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, ένας άντρας που δεν ήταν γνωστός για την ευαισθησία του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για κατάληψη της Βλαχίας όταν αντίκρισε 20.000 παλουκωμένους τούρκους αιχμαλώτους του Βλαντ έξω από την πρωτεύουσα Tirgoviste. Η αποκρουστική αυτή εικόνα έμεινε στην Ιστορία ως «το δάσος των παλουκωμένων».

Η φρικιαστική πρακτική του Βλαντ να παλουκώνει τους εχθρούς κατά χιλιάδες αποδείχτηκε αρκετά αποτελεσματική, ενώ δεν στρεφόταν μόνο κατά των εχθρών του βασιλείου του, αφού έπρεπε να επιβάλει την τρομακτική του ηγεμονία και στους πολίτες της χώρας του: χιλιάδες κάτοικοι της Βλαχίας έπεσαν θύματα της ίδιας μεθόδου, γυναίκες και παιδιά, χωρικοί και ευγενείς, έμποροι, πρέσβεις και απεσταλμένοι ξένων αυλών…

Και παρόλο που το παλούκωμα ήταν η λατρεμένη μέθοδος βασανισμού του Βλαντ, διέθετε στη φαρέτρα του και μια σειρά από εξίσου ευφάνταστες πρακτικές, που θα έκαναν την κόλαση να φαντάζει παιδική χαρά: νύχια ζώων στο κεφάλι, ακρωτηριασμός άκρων, τύφλωση, στραγγαλισμός, καύση ενώ ο άνθρωπος ήταν ακόμη ζωντανός, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων (ειδικά στις γυναίκες), αφαίρεση του δέρματος του κρανίου, έκθεση στα καιρικά στοιχεία ή βορά σε άγρια ζώα… Και ο κατάλογος πραγματικά δεν έχει τέλος, με τα εργαλεία του αποτροπιασμού να γίνονται ολοένα και φρικιαστικότερα.

Και ήταν μάλιστα το μέλημα του Βλαντ για την αγνότητα της γυναίκας και την τήρηση της ηθικής τάξης που ευθύνεται για τη στροφή της αιμοβορίας του Βλαντ προς το εσωτερικό: κόρες που έχαναν την παρθενία τους, μοιχαλίδες σύζυγοι και άσεμνες χήρες μπήκαν στο στόχαστρο του αιμοσταγούς ηγεμόνα, με την κακοποίηση και τον βασανισμό τους να ξεπερνά κάθε εσκαμμένο: έκοβε τα γεννητικά όργανα και τα στήθη των γυναικών, πριν τις παλουκώσει από το αιδοίο σε πυρακτωμένα παλούκια. Συχνά μάλιστα αφαιρούσε το δέρμα και το άφηνε πλάι στο παλουκωμένο σώμα

Το τέλος του Βλαντ ΙΙΙ

Παρά το γεγονός ότι ο Βλαντ κατάφερε να αποκρούσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των Οθωμανών, τα επιτεύγματά του δεν θα είχαν διάρκεια: η πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία θα εισβάλει τελικά στη Βλαχία με μεγάλο στρατό και θα αναγκάσει τον Βλαντ να καταφύγει στην Τρανσιλβανία το 1462, ζητώντας τη βοήθεια του βασιλιά της Ουγγαρίας Matthius Corvinus. Ο βασιλιάς όμως θα συλλάβει τον Βλαντ και θα τον φυλακίσει στο παλάτι.

Ο πολυμήχανος Βλαντ θα καταφέρει ωστόσο να κερδίσει την εύνοια του βασιλιά και να παντρευτεί ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας (πιθανότατα την αδερφή του Corvinus), με την οποία θα κάνει και δύο παιδιά. Όταν ο μεγάλος του γιος έφτανε στην ηλικία των 10 ετών, ο Βλαντ θα ξαναγινόταν ηγεμόνας της Βλαχίας, περί το 1476.

Σε νέα εισβολή των Τούρκων όμως την ίδια χρονιά, το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του τον εγκατέλειψε μόνο και αβοήθητο: ο Βλαντ αντιμετώπισε τον τεράστιο οθωμανικό στρατό με 4.000 άντρες. Τον Δεκέμβριο του 1476 ο Βλαντ θα σκοτωνόταν στη μάχη, λίγο έξω από το Βουκουρέστι. Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν το πτώμα του και έστειλαν το κεφάλι του «πεσκέσι» στον σουλτάνο, ο οποίος το παλούκωσε στην Κωνσταντινούπολη και το εξέθεσε σε δημόσια θέα: ο Παλουκωτής ήταν επιτέλους νεκρός.




otherside.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Η επιστημονική απάντηση

Τα άσπρα μαλλιά στους άνδρες προσδίδουν γοητεία. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Και πως γίνεται αυτο; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση.

Το «κλειδί» φαίνεται να βρίσκεται στην επικοινωνία μεταξύ των θυλάκων των τριχών και των μελανοκυττάρων και συγκεκριμένα στο μονοπάτι σήμανσης Wnt, ένα δίκτυο πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον σχηματισμό του εμβρύου, σε διάφορες μορφές καρκίνων καθώς και σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

«Γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες ότι τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών και τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική μελανίνη, συνεργάζονται για να παραγάγουν έγχρωμες τρίχες, όμως οι υποκείμενες αιτίες ήταν άγνωστες», εξηγεί ο Μαγιούμι Ιτο, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και προσθέτει: «Ανακαλύψαμε ότι η σήμανση Wnt παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό των ενεργειών αυτών των δυο παραγόντων και στον χρωματισμό των τριχών».

Σύμφωνα με μελέτη η παρέμβαση στο συγκεκριμένο μονοπάτι σήμανσης θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λευκών τριχών. Ο κ. Ιτο τόνισε επίσης ότι από τις εργασίες αυτές οι επιστήμονες θα μπορούσαν ίσως να εξαγάγουν ένα πρότυπο για τη διαδικασία αναγέννησης των ιστών. «Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολλούς τύπους βλαστικών κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα να αναγεννήσουν άλλα όργανα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι μέθοδοι που βρίσκονται πίσω από την επικοινωνία των βλαστικών κυττάρων των τριχών με τη διαδικασία χρωματισμού κατά τη δημιουργία νέων τριχών μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες ώστε να αναγεννήσουμε σύνθετα όργανα που περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων».

Μονοπάτια χρώματος

Κάνοντας πειράματα με μοντέλα ποντικών οι ερευνητές εξέτασαν πώς το μονοπάτι σήμανσης Wnt επέτρεπε στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών και στα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων να συνεργαστούν ώστε προκαλέσουν την ανάπτυξη των τριχών και να παραγάγουν το χρώμα τους.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cell», φάνηκε επίσης ότι η ελλιπής λειτουργία του μονοπατιού σήμανσης Wnt στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών δεν κατέστειλε μόνο την παραγωγή νέων τριχών αλλά επιπλέον εμπόδιζε την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων ώστε να παραγάγουν το χρώμα. Από την άλλη πλευρά η ελλιπής λειτουργία του Wnt στην ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων οδηγούσε στην παραγωγή λευκών ή γκρίζων τριχών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαπιστώσεις τους πως το Wnt αποτελεί σημαντικό μονοπάτι για τη ρύθμιση των μελανοκυττάρων καθώς και ότι η συμπεριφορά των μελανοκυττάρων συνδέεται με την παραγωγή τριχών θα συμβάλει στην κατανόηση ασθενειών που έχουν σχέση με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων κυττάρων όπως το μελάνωμα.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανικός Τύπος: «OccupyERT»

Η αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν να μεταδίδουν μέσω ίντερνετ και οι επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης απασχολούν τον γερμανικό τύπο.

«Guerilla-TV στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου στην Süddeutsche Zeitrung για την αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία: «Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο ήταν πιο γρήγοροι από την κυβέρνηση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα NEΡΙΤ, κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση nerit.gr.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Και αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. Στην περιοχή Ιωαννίνων τεχνικοί της ΕΡΤ κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση μέσω κεραίας. Ενέργειες σαν αυτή υπό το σύνθημα «Occupyert» μπορούν να τερματιστούν από την κυβέρνηση μόνο με διακοπή ρεύματος. Η συνεργασία με το παντοδύναμο συνδικάτο της ΔΕΗ θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανη.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση για το κλείσιμο με τη “σπατάλη“. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Και η ΕΡΤ έχει πολλούς υπεράριθμους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται όμως τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια διόριζαν δικούς τους στη δημόσια τηλεόραση».

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισ. στην Ελλάδα»

Με τον τίτλο «Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα» η εφημερίδα Berliner Morgenpost παρατηρεί ότι «και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. “Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος».

Το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Taz του Βερολίνου με τίτλο «Θυμίζει πραξικόπημα» η ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς από το κόμμα των Πρασίνων τόνισε ότι «είναι ίσως το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη».

Αναφερόμενη στην απόφαση του πρωθυπουργού η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν είπε: «ίσως αυτή τη φορά να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας»



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...