Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ανώνυμος Διαδηλωτής πρόσωπο της χρονιάς για το TIME


Το 2011 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά των εξεγέρσεων και των διαδηλώσεων σε όλο τον πλανήτη. Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και από την Αραβική Άνοιξη στη Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους και σε πολλές περιπτώσεις ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα.
 
Έτσι το περιοδικό TIME επέλεξε για φέτος ως πρόσωπο της χρονιάς τον "ανώνυμο διαδηλωτή".
Όπως αναφέρει το περιοδικό πολλές φορές κατανοούμε τη σημασία των γεγονότων όταν κοιτάμε πίσω και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί όταν ξεσπούσαν οι εξεγέρσεις σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη (όπου εκδιώχθηκαν ή εξοντώθηκαν οι δικτάτορες που κυβερνούσαν), αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ισπανία, η Συρία, η Υεμένη και το Μπαχρέιν.
Σύμφωνα με το TIME, η οργή των ανθρώπων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και διαδηλώσεις έχουν γίνει σε χώρες των οποίων ο συνολικός πληθυσμός είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Από την πλατεία Συντάγματος στο TIME
Μεταξύ των προσώπων που φιλοξενεί το TIME στις σελίδες τους δεν λείπουν και Έλληνες διαδηλωτές, όπως η Μ. Ρουμελιώτη, η Κ. Πατρικαράκου και η Χ. Λαρδίκου.
Στη λεζάντα της φωτογραφίας, αναφέρεται ότι πρόκειται για τρεις φίλες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν βάλει στο πρόσωπό τους Maalox για να προστατευθούν από τα χημικά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος.
 
Επίσης υπάρχει φωτογραφία και του γνωστού σε όλου μας "Λουκάνικου", του σκύλου που συνόδευε τους διαδηλωτές σε διαδοχικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Γιατί επέλεξαν τον ανώνυμο διαδηλωτή
"O Έλληνας διαδηλωτής Γ. Αναστασόπουλος και η διαδηλώτρια του κινήματος "Οccupy Oakland C. Jacobs. "Πήρα μέρος στις διαδηλώσεις μετά τη διαμαρτυρία των αγανακτισμένων της Ισπανίας. Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες με αίτημα τη δημοκρατία, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη με συγκίνησαν βαθιά" ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος".
Όπως σημειώνει το περιοδικό TIME, σε μια σειρά από χώρες αυτή τη χρονιά, οι λαοί διαμαρτυρήθηκαν για την αδυναμία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων να δώσουν λύση στα προβλήματά τους.
Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ύψωσαν το ανάστημά τους και σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.
Για την ανατροπή κυβερνήσεων, για το συνδυασμό δοκιμασμένων στρατηγικών αντίστασης με τις νέες τεχνολογίες για τη θυσία τους και για το ότι οδήγησε τον πλανήτη σε ένα δημοκρατικότερο, αλλά και πιο επικίνδυνο μονοπάτι, ο ανώνυμος διαδηλωτής είναι το πρόσωπο του 2011 για το περιοδικό TIME.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Φακελάκια» 100 εκατ. $ από τη Siemens


Σε σκάνδαλο και στην Αργεντινή εμπλέκεται η Siemens. Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οκτώ πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας στην Αργεντινή δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους, ώστε να τους βοηθήσουν να κερδίσουν συμβόλαιο αξίας 1 δισ. δολαρίων για την έκδοση δελτίων ταυτότητας το 1998.
Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, τα στελέχη της Siemens πλήρωσαν 100 εκατ. δολάρια σε «φακελάκια», τα 31,3 εκατ. δολάρια εκ των οποίων μετά τον Μάρτιο του 2001, οπότε και η Siemens άρχισε να υπόκειται στην αμερικανική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι τα στελέχη της Siemens έδωσαν «πολλά εκατ. δολάρια σε δωροδοκίες» προς κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους μεταξύ 1996 και 2007, μεταξύ των οποίων δύο πρόεδροι και άγνωστος αριθμός υπουργών.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο Γολγοθά με μέτρα 29 δισ. φέρνει η Λαγκάρντ

Ένας "άθλος" για τον ελληνικό λαό είναι το αντάλλαγμα για τις επόμενες δόσεις των δανείων. Στην έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της δόσεως των 2,2 δισ. για τη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δίνει γραμμή» για πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής. Περιγράφει όμως και τα «κρυφά μέτρα» της περιόδου 2013-2014, ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επανακαθορισθεί και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής για πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι πρόβλεψης 2,8% ως τώρα) με την προσδοκία ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πέσει κάτω από το 4% έως το 2020.

Για το 2012-13, οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος θα διατηρηθούν. Ωστόσο απαιτείται σημαντική προσπάθεια από φέτος κιόλας: μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Ποια είναι τα νέα μέτρα του 2011-2012; Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά:
-    επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα).
-    συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3.4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με ύφεση 6% το 2011 και 3% 2012 και την ανεργία στο 17% φέτος και στο 19% το 2012!

Στην αγορά εργασίας προβλέπεται επανεξέταση των παραμέτρων του εργασιακού. Πριν το τέλος του έτους, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εθνική συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφεται από τα κύρια συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αντιπροσωπεύει ένα «πάτωμα» και μια «άγκυρα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) για τις μισθολογικές συμβάσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι συντάκτες της έκθεσης-πλαίσιο τονίζουν ότι «ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». 

Οι συντάκτες της έκθεσης όμως τονίζουν πως απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία και με τους κατόχους ομολόγων για το νέο PSI. Όπως τονίζουν «η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει». Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. 

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για  παρατεταμένη χρονική περίοδο, αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ύφεση 5,5% - 6% για το 2011 και 2,7 – 3% για το 2012. 

Όπως τονίζεται, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50%, με ένα «χαμηλό» κουπόνι των νέων ομολόγων και με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτόκιο της τάξης του 4% τοις εκατό, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση της χώρας στην αγορά ομολόγων).

Ωστόσο, αν είναι πιο μικρή η συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους σε καθαρά εθελοντική βάση, το χρέος θα μπορούσε να «κολλήσει» στο 145% του ΑΕΠ το 2020. 

Έτσι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης στο χρέος, θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις PSI πετύχουν το στόχο για απομείωση 100 δισ. του χρέους, εφόσον υπάρξει καθολική συμμετοχή.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση του ΔΝΤ


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...