Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ

Η πρώτη γυναίκα κατάδικος που εκτελέσθηκε στις νεοσύστατες ΗΠΑ το 1778 ήταν η Μπαθσίμπα Σπούνερ. Η Σπούνερ γεννήθηκε το 1746 και ήταν κόρη του επιφανούς αμερικανού ταξίαρχου Τίμοθι Ράγκλς, ο οποίος, το 1766, κανόνισε το γάμο της με τον Τζόσουα Σπούνερ, που κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν μεγάλης ηλικίας.

Το πρώτο παιδί της Μπαθσίμπα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1767. Η νεαρή γυναίκα γέννησε τρεις ακόμη φορές ανάμεσα στο 1770 και το 1775, με το δεύτερο παιδί της να πεθαίνει ελάχιστες μέρες μετά τη γέννα. Ενώ ζούσαν σε ένα καλαίσθητο διώροφο σπίτι στη Μασαχουσέτη και θεωρούνταν πλούσιοι, ο γάμος τους ήταν δυστυχισμένος, αν και οι λόγοι δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Κάποιες πηγές λένε πως η δυναμική και κοινωνική Μπαθσίμπα απεχθανόταν τον αδύναμο Τζόσουα, ενώ άλλες δείχνουν πως τον φοβόταν επειδή μεθούσε συχνά και γινόταν βίαιος. Ένα άρθρο αναφέρει πως εκείνος ίσως είχε σεξουαλικές σχέσεις με υπηρέτριες, πράγμα που ίσως πυροδότησε μια αλυσιδωτή συναισθηματική αντίδραση στη γυναίκα του.

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης, το Μάρτιο του 1777, οι Σπούνερ φιλοξένησαν έναν τραυματία στρατιώτη, τον Έζρα Ρος, τον οποίο φρόντισε και τελικά θεράπευσε η Μπαθσίμπα. Ο Ρος επισκέφθηκε ξανά τους Σπούνερ τον Ιούλιο του 1777 και σύντομα ξεκίνησε να συνεργάζεται επαγγελματικά με τον Τζόσουα. Λέγεται πως δημιούργησε δεσμό με την Μπαθσίμπα, η απογοήτευση της οποίας με το γάμο της μεγάλωνε τόσο πολύ, που προτού ο Έζρα φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι με τον Τζόσουα, η Μπαθσίμπα του έδωσε ένα μπουκαλάκι με νιτρικό οξύ, λέγοντάς του να δολοφονήσει τον άνδρα της. Αν και ο Έζρα πήρε το μπουκαλάκι, δεν σκότωσε τον Τζόσουα.

Την περίοδο εκείνη, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, πολλοί βρετανοί πρώην στρατιώτες περιφέρονταν στη Μασαχουσέτη. Ενώ ο Τζόσουα και ο Έζρα βρίσκονταν σε επαγγελματικό ταξίδι το Φεβρουάριο του 1778, η Μπαθσίμπα κάλεσε σπίτι της δύο βρετανούς στρατιώτες, τον Τζέιμς Μπιουκάναν και τον Ουίλιαμ Μπρουκς. Οι δύο άνδρες έφαγαν και ήπιαν πολύ καλά, με τα χρήματα του Τζόσουα φυσικά. Η Μπαθσίμπα τους είπε πόσο δυστυχισμένη ήταν, και πόσο πολύ θα ήθελε να γίνει χήρα.

Μιας και ο Έζρα δεν τον δηλητηρίασε, ο Τζόσουα επέστρεψε υγιέστατος σπίτι. Ωστόσο, δεν είδε με καλό μάτι τους δύο καλεσμένους· μάλιστα, τους κατηγόρησε ότι του έκλεψαν ένα ασημικό και τους έδιωξε από το σπίτι του.

Όμως, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς επέστρεψαν δύο εβδομάδες μετά, την 1η Μαρτίου 1778. Ο Τζόσουα έπινε στο καπηλειό με φίλους του. Κατά σύμπτωση, εκείνη τη μέρα ήρθε και ο Έζρα στο σπίτι.

Όταν ο Τζόσουα επέστρεψε, ο Μπρουκς τον χτύπησε και τον στραγγάλισε. Ο Έζρα πήρε το ρολόι του νεκρού και το έδωσε στον Μπιουκάναν. Οι τρεις άνδρες σήκωσαν το πτώμα, το μετέφεραν ως το πηγάδι, ο Μπιουκάναν του πήρε τα παπούτσια, και το έριξαν μέσα. Όταν το τρίο επέστρεψε στην άρτι χηρεμένη Μπαθσίμπα, αυτή τους έδωσε χρήματα και ρούχα. Στη συνέχεια οι τρεις άνδρες έφυγαν.

Νωρίς το επόμενο πρωί, οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν να πίνουν, προφανώς γεμάτοι τύψεις. Το απόγευμα, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς εμφανίστηκαν σε μια ταβέρνα, όπου τα ακριβά τους ρούχα και τα παπούτσια με τα αρχικά «Τ.Σ.» δημιούργησαν υποψίες.

Εν τω μεταξύ, η Μπαθσίμπα κάλεσε τις αρχές και ανέφερε πως ο άνδρας της αγνοούνταν. Οι ερευνητές βρήκαν το πτώμα στο πηγάδι και οι ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στους γείτονες οδήγησαν στη σύλληψη των Μπαθσίμπα, Μπιουκάναν, Μπρουκς και Έζρα.

Η δίκη τους, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 1778, ξεκίνησε στις 8 το πρωί και έληξε τα μεσάνυχτα, με το δικαστήριο να καταδικάζει και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε θάνατο.

Η εκτέλεσή τους προγραμματίστηκε για τις 4 Ιουνίου του 1778. Η Μπαθσίμπα ισχυρίστηκε πως ήταν έγκυος και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο (η νομοθεσία της εποχής επέτρεπε την εκτέλεση εγκύου μόνο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης), έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή της τουλάχιστον έως τη γέννα. Τότε, θεωρούσαν την εγκυμοσύνη προχωρημένη μόνο εφόσον το έμβρυο κινούταν μέσα στη μήτρα.

Ο ισχυρισμός της αυτός οδήγησε στην εξέτασή της από ειδικούς, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως δεν ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Στη συνέχεια, η Μπαθσίμπα έγραψε ένα γράμμα, παρακαλώντας τους δικαστές να ζητήσουν και δεύτερη εξέταση για να πιστοποιηθεί το προχωρημένο της εγκυμοσύνης της.

Στις 27 Ιουνίου την εξέτασε μια δεύτερη επιτροπή. Κάποιοι από τους εξεταστές δήλωσαν ότι όντως βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, μιας και το έμβρυο κινούταν. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Παρά τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις της επιτροπής, δεν δόθηκε παράταση ζωής στη Μπαθσίμπα.

Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι ο υπεύθυνος για τις εκτελέσεις στη Μασαχουσέτη ήταν ετεροθαλής αδελφός του δολοφονηθέντος Τζόσουα Σπούνερ.

Οι γονείς του Έζρα Ρος κατέθεσαν μια μακροσκελή αίτηση για επιείκεια προς το γιο τους, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι τέσσερις κρεμάστηκαν στις 2 Ιουλίου του 1778, και περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την εκτέλεση παρά την καταρρακτώδη βροχή. Η Μπαθσίμπα ήταν ήρεμη αλλά πολύ αδύναμη – χρειάστηκε να τη μεταφέρουν ως το ικρίωμα.

Η νεκροψία που έγινε στο σώμα της αποκάλυψε ένα έμβρυο πέντε μηνών.

Spooner2.gif




flashnews
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί θυμόμαστε πράγματα που δεν έχουν συμβεί;

Τα παιχνίδια της μνήμης είναι γνωστά σε όλους.

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να θυμάται εικόνες, λέξεις και γεγονότα στα οποία ήταν κατά φαντασίαν παρόν ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν υπάρξει ποτέ;
Μπορεί να σας έχει συμβεί να επιμένετε ότι τηλεφωνήσατε σε έναν φίλο σας και μετά να μάθετε ότι άλλαξε τον αριθμό του.
Να είστε σίγουρος ότι δεν μετακινήσατε ένα πράγμα και αυτό να βρίσκεται σε διαφορετική θέση.
Τέτοιες καταστάσεις σίγουρα μας προκαλούν περίεργα συναισθήματα.
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο και τον οδηγεί στο να δημιουργεί ψευδείς εικόνες μνήμης;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σύνηθες να δημιουργούνται τέτοιες ψευδείς και λανθασμένες αναμνήσεις.
Ερευνητές στο RIKEN-M.I.T δημιούργησαν μια ψεύτικη ανάμνηση σε ένα ποντίκι προσπαθώντας να συλλέξουν στοιχεία και να αναλύσουν το πώς λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχετικά με τις αναμνήσεις.

Μπορεί τα ποντίκια να μην είναι άνθρωποι αλλά οι βασικές λειτουργίες της μνήμης στα θηλαστικά είναι εξελικτικά αρχαίες.
Ποντίκια και άνθρωποι σχηματίζουν μνήμες σε μια περιοχή του ιππόκαμπου του εγκέφαλου που ονομάζεται οδοντωτός έλικας.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ για το έργο του στην ανοσολογία Δρ Tonegawa και η ομάδα του έκαναν ένα πείραμα πάνω σε αυτό.

Αρχίζοντας την πρώτη μέρα έβαλαν το ποντίκι σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και το άφησαν να το συνηθίσει ώστε να το θυμάται, οι επιστήμονες εντόπισαν και επισήμαναν τα κύτταρα του εγκεφάλου όπου είχε διαμορφωθεί η μνήμη.
Τη δεύτερη μέρα οι ερευνητές έβαλαν το ποντίκι σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον όπου και του έκαναν ηλεκτροσόκ ενώ ταυτόχρονα εντόπισαν και ερέθισαν τα κύτταρα του εγκεφάλου όπου βρισκόταν η προηγούμενη μνήμη ώστε να την επαναφέρουν.
Την επομένη μέρα έβαλαν το ποντίκι στο πρώτο περιβάλλον.

Εκείνο ήταν ανήσυχο και πάγωσε από τον φόβο κάτι που σημαίνει ότι θυμόταν να του έχει γίνει το ηλεκτροσόκ σε αυτό το περιβάλλον, πράγμα του δεν συνέβη ποτέ.
Το «γιατί» ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη μνήμη δεν έχει απαντηθεί ακόμα, όμως το ότι μπορεί να το κάνει είναι γεγονός.

Κανείς δεν ξέρει αν το γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί τέτοιες λεπτομερείς ψεύτικες εικόνες και σκηνές, οφείλεται στη φυσική κλίση του ανθρώπου να οραματίζεται ή αν είναι απλά μια μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου… και των ζώων όπως αποδείχτηκε!




rizopoulospost.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν το κρύο νερό

Πόσοι από εσάς πλένονται με κρύο νερό; Σίγουρα το Χειμώνα το «κρύο» πλύσιμο ακούγεται τρομακτικό αλλά το Καλοκαίρι, που οι συνθήκες θερμοκρασίας το ευνοούν, πρέπει να το τολμήσετε!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κρύο μπάνιο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και καλό είναι να το εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες. Άλλωστε, οι ευεργετικές ιδιότητες του κρύου νερού ήταν γνωστές στους αρχαίους πολεμιστές Σαμουράι γι’ αυτό και κάθε πρωί έριχναν πάνω τους έναν κουβά με κρύο νερό προκειμένου να καθαρίσουν σώμα και πνεύμα. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν μετά το ζεστό μπάνιο να ρίχνουν κρύο νερό πάνω τους («ψυχρολουσία»).

Ας δούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το κρύο μπάνιο:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος


Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που τακτικά χρησιμοποιούν κρύο νερό στο μπάνιο τους , εμφανίζουν και αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν ζεστό. Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν τον οργανισμό μας έναντι των λοιμώξεων, των ιών και των ασθενειών. Με το κρύο νερό, οι ρυθμοί του μεταβολισμού αυξάνονται με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλούν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και αποτοξίνωση


Με το ζεστό νερό, το αίμα κινείται προς το δέρμα και με το κρύο συμβαίνει το αντίθετο. Το σώμα μας αντιδρά προς το κρύο νερό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα προκειμένου να παραμείνουν ζεστά. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, κάτι που συμβάλλει στην διατήρησης καλής πίεσης ενώ προλαμβάνει την σκλήρυνση αρτηριών και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

3. Διατήρηση υγιούς δέρματος και λαμπερών μαλλιών


Συνήθως το πρωί ρίχνουμε ζεστό νερό στο πρόσωπό μας, κάτι που ανοίγει τους πόρους και καθαρίζει το δέρμα. Ωστόσο, καλό είναι μετά να ρίχνουμε και κρύο νερό προκείμενου να κλείσουν οι πόροι. Επιπλέον, με το κρύο νερό τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, εξαφανίζεται το πρήξιμο στο πρόσωπο καθώς και οι μαύροι κύκλοι! Αποτελεί ένα μυστικό για λαμπερό, υγιές και σφιχτό δέρμα.

Εξίσου ωφέλιμο είναι το κρύο νερό και για τα μαλλιά. Εμποδίζει τους εξωτερικούς ρύπους να εισέλθουν διότι κλείνει τους πόρους. Επίσης, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας και της λιπαρότητας. Δοκιμάστε να ξεβγαλθείτε με κρύο νερό και αμέσως θα δείτε πιο λαμπερά και υγιή τα μαλλιά σας!

4. Πρόκληση ευεξίας


Με το κρύο νερό, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της νοραδρεναλίνης, ερεθίζεται με αποτέλεσμα να προκαλείται ευεξία και η διάθεση να ανεβαίνει. Το νευρικό σύστημα ισορροπεί και το άγχος μειώνεται!

Προτιμήστε ένα κρύο ντους, ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπο και στα μαλλιά σας και θα αισθανθείτε αμέσως τις ευεργετικές του ιδιότητες!





anekshghta.blogspot.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρέθηκαν ο «Αδάμ» και η «Εύα»

Ανάλυση δείχνει τους γενετικούς προγόνους μας που έζησαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια

Σχεδόν όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες της εποχής μας έλκουν την καταγωγή τους από έναν «Αδάμ» και αντίστοιχα από μια «Εύα», που ζούσαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γενετική ανάλυση αμερικανών επιστημόνων. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην πιο πλήρη μέχρι σήμερα ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος Υ.

Ο κοινός πρόγονος των ανδρών έζησε πριν από 120-156 χιλιάδες χρόνια

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Κάρλος Μπουσταμάντε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», ανέλυσαν γενετικά το γονιδίωμα του χρωμοσώματος Υ 69 ανδρών από επτά διαφορετικούς πληθυσμούς της Γης (συγκεκριμένα από τη Ναμίμπια, το Κογκό, τη Γκαμπόν, τη Σιβηρία, το Μεξικό, την Καμπότζη, το Πακιστάν, την Αλγερία) και κατέληξαν ότι όλοι σχεδόν οι σημερινοί άνδρες προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο («Αδάμ») που ζούσε στην Αφρική πριν από 120.000 ως 156.000 χρόνια. Προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των ανδρών πριν από 50.000 έως 115.000 χρόνια.

Η «Εύα» έζησε την ίδια εποχή με τον «Αδάμ»

Επίσης, η αντίστοιχη ανάλυση γενετικών δειγμάτων από 24 γυναίκες, καθώς και μιτοχονδριακού DNA ανδρών που έχει ήδη γίνει στο παρελθόν, αποκάλυψε ότι όλες οι σημερινές γυναίκες προέρχονται από μια κοινή γενετική πρόγονο (την «Εύα»), που επίσης ζούσε στην Αφρική πριν από 99.000 έως 148.000 χρόνια, δηλαδή περίπου την ίδια εποχή με τον «Αδάμ».

Το χρωμόσωμα Υ περνά από πατέρα σε γιο και έτσι οι μεταλλάξεις του θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη γενεαλογία των ανδρών ως τα βάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, το μιτοχονδριακό DNA περνά μόνο από τις μητέρες στα παιδιά και έτσι μπορεί να αποκαλύψει την αντίστοιχη γενεαλογία των γυναικών.

Η έννοια των γενετικών «Αδάμ» και «Εύας»

Η έννοια των «γενετικών Αδάμ και Εύας» είναι διαφορετική από εκείνη των «βιβλικών Αδάμ και Εύας», δηλαδή των πρώτων ανθρώπων του πλανήτη μας. Ο γενετικός Αδάμ και η αντίστοιχη Εύα στην ουσία αφορούν δύο ανθρώπους που ζούσαν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και των οποίων η γενετική -αρσενική ή θηλυκή- κληρονομιά συνεχίζεται να εμφανίζεται μέχρι σήμερα στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων.

Πιθανότατα δεν συναντήθηκαν ποτέ 

Δεν ήταν ούτε οι μόνοι άνθρωποι που ζούσαν τότε, ούτε οι μόνοι που έχουν αφήσει το γενετικό «αποτύπωμά» τους στους σημερινούς ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανό, ο «Αδάμ» και η «Εύα» να μην συναντήθηκαν ποτέ, ούτε να ζευγάρωσαν μεταξύ τους. Απλώς ήταν αρκετά τυχεροί, ώστε ένα μέρος του DNA τους να φθάσει αδιάσπαστο μέχρι τους σύγχρονους μακρινούς απογόνους τους, ενώ οι υπόλοιποι πρόγονοί μας δεν είχαν ανάλογη γενετική τύχη.

Οι αντιδράσεις

Από την άλλη, πάντως, δεν συμφωνούν όλοι επιστήμονες με τις νέες εκτιμήσεις, καθώς μερικοί γενετιστές υποστηρίζουν ότι ο κοινός πρόγονος των ανδρών ζούσε ακόμα παλιότερα, πριν από 200.000 ή και 581.000 χρόνια. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο ότι κάθε  ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί διαφορετικό δείγμα DNA.




tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...