Με 68% πληθωρισμό, τον μεγαλύτερο σε όλο τον πλανήτη, η Βενεζουέλα προηγείται στην κούρσα του πληθωρισμού πάνω κι από το Σουδάν – που έχει πληγεί από τον πόλεμο – πάνω κι από το Ιράν – που είναι στόχος βαρύτατων κυρώσεων.
Αμερικανικές εταιρείες όπως η Ford και η Pepsi χάνουν κέρδη με ραγδαίους ρυθμούς εξαιτίας του πληθωρισμού. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των πτήσεων προς την πρωτεύουσα, Καράκας, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές έχουν διακόψει τις πτήσεις τους εντελώς.
Ιδού πέντε λόγοι για τους οποίους η οικονομία της Βενεζουέλας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Πολιτική αστάθεια
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, υπό την ηγεσία του Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες μετά τον θάνατό του, έχει γίνει πολύ αυταρχική. Μέσα στον Φλεβάρη, η κυβέρνηση κατέλαβε μια αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ενώ συνέλαβε τον δήμαρχο του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα.
Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι ο Λεντέσμα αποπειράθηκε να τον ανατρέψει.
Διατροφική κρίση
Οι πολίτες της Βενεζουέλας περιμένουν για ώρες σε σούπερ-μάρκετ για να αγοράσουν γάλα, ζάχαρη και αλεύρι. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι μεγάλες επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές· η ζάχαρη, το αλεύρι και άλλα βασικά εισαγόμενα προϊόντα καταλαμβάνουν το 70% των καταναλωτικών αγαθών της Βενεζουέλας. Πριν από δυο βδομάδες, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Dia Dia, αφότου ο πρόεδρος κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας ότι απέκρυπτε τρόφιμα για να πλήξει την οικονομία.
Πτώση τιμής του πετρελαίου
Η Βενεζουέλα πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ένα βαρέλι πετρελαίου πλέον κοστίζει περίπου 51 δολάρια στην παγκόσμια αγορά, στο μισό της τιμής που κόστιζε πριν από μόλις έξι μήνες. Αυτό το γεγονός επιτείνει τα έντονα προβλήματα της οικονομίας. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η οικονομία της κάποτε άνθιζε από τα έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου. Πλέον, ο Μαδούρο αναζητά βοήθεια σε Κίνα, Ρωσία, και άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.
Εθνικό νόμισμα
Το νόμισμα της Βενεζουέλας χάνει αξία ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ανταλλάσσουν χρήματα στην ανεπίσημη μαύρη αγορά. Ένα δολάριο ΗΠΑ ισοδυναμούσε με περίπου 88 μπολίβαρ πέρυσι. Φέτος, ένα δολάριο αξίζει 190 μπολίβαρ, σύμφωνα με το dolartoday.com. Η ίδια η διαδικασία ανταλλαγής χρημάτων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν τέσσερις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Αδυναμία πληρωμής χρέους
Η χώρα μόνο για φέτος έχει εκκρεμούσες πληρωμές χρέους ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν χρεοκοπία τον Οκτώβριο, όταν η χώρα θα κληθεί να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Fortunegreece.com