Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό και τα σενάρια για νέο Μνημόνιο


Η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό επιδεινώνεται με διάφορα δημοσιεύματα για τρίτο Μνημόνιο και νέο δάνειο να κάνουν την Πέμπτη, την εμφάνισή τους. Παράλληλα, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Ειδικότερα, το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ζώνης του ευρώ κάνει λόγο για νέο δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια ενώ πιθανό είναι το σενάριο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται για ένα καινούργιο ζήτημα το οποίο προέκυψε ξαφνικά στην ατζέντα για το ελληνικό πρόβλημα αλλά υπήρχε στο τραπέζι και τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

Παράλληλα, στη Γερμανία δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαίνεται ότι δεν έχουν πεισθεί για τις ελληνικές δεσμεύσεις. Με δηλώσεις του στη Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, τόνισε ότι «ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια» ενώ ο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε ότι «Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άφησαν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναβολή της δόσης χωρίς πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και τους εταίρους τότε είναι πιθανό να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του στο Bloomberg την Πέμπτη για το δάνειο προς το ΔΝΤ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή.

Στην Αθήνα ο προβληματισμός και η ανησυχία επικρατούν, με το Μαξίμου να αναζητά διέξοδο και τους δανειστές να επιχειρούν να περιορίσουν τα περιθώρια αυτονομίας της ώστε η νέα συμφωνία να υλοποιηθεί άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι όλες τις πιθανές πηγές άντλησης ρευστότητας ώστε να φτάσει η χώρα ομαλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς τότε θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριαρχεί είναι ότι την Τετάρτη κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι η χώρα θα σημειώσει αδυναμία να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση εντός των επόμενων 4 μηνών με το δημοσιονομικό κενό να εκτιμάται ότι έχει εκτοξευτεί στα 5, 7 δισ.

Επιπλέον, την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά αλλά και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνοντας ωστόσο ότι «Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό της, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Τέλος, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και η σημαντική εκροή καταθέσεων, η οποία ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ και παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 148 δισ. ευρω -το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005- από 160,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014.




huffingtonpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...