Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εκδόθηκε στον Παναμά ο Νοριέγκα


Στην πατρίδα του, τον Παναμά, βρίσκεται από χθες ο πρώην δικτάτορας, Μανουέλ Νοριέγκα, μετά την έκδοσή του από την Γαλλία.
Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Παναμά, έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια σε αμερικανικές και γαλλικές φυλακές για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του απομένουν ακόμη έως και 60 χρόνια κάθειρξης. 
Επίσης, ο 77χρονος Νοριέγκα, έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών επί των ημερών του. 
 
Σημειώνεται ότι ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, αρχικά υπήρξε πράκτορας και προστατευμένος της CIA, ωστόσο οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν στην πορεία, εξαιτίας των σχέσεών του με Κολομβιανούς βαρόνους των ναρκωτικών. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα για πραξικόπημα εναντίων του, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στον Παναμά και τον ανέτρεψαν, στα τέλη του 1989. 
 
Ανοικτό παραμένει το ερώτημα, τώρα που εκδόθηκε στην πατρίδα του, το εάν θα ρίξει φως σε υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μεταξύ αυτών είναι οι δολοφονίες και εξαφανίσεις περίπου 100 ανθρώπων κατά την περίοδο της δικτατορίας του (1968 – 1989). 
 
Ο Νοριέγκα, ο οποίος συνήθιζε να κραδαίνει μια ματσέτα στις ομιλίες του, έχει καταδικαστεί ερήμην για τρεις υποθέσεις δολοφονιών με 11 θύματα, περιλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός γιατρού, του Ούγο Σπανταφόρα, που είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις σχέσεις του με λαθρέμπορους ναρκωτικών (1985), καθώς και των εκτελέσεων εννέα αξιωματικών που είχε αποπειραθεί να προβούν σε πραξικόπημα (1989). Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για την δολοφονία ενός συνδικαλιστή το 1970, του Ελιόντορο Πορτουγκάλ.


enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...