Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο - Επεισόδια και τραυματίες στο Σύνταγμα


Μεγάλη σε όγκο ήταν η σημερινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας τα συνδικάτα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων υπολογίζουν ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές. Πάντως το Σύνταγμα απειλήθηκε να μετατραπεί για μία ώρα σε πεδίο μάχης από κουκουλοφόρους οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ μεταξύ άλλων και με χρήση χημικών και τα επεισόδια δεν πήραν έκταση. Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και σε ένα δέντρο στον Εθνικό Κήπο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 100 προσαγωγές, 20 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί.
Στις συγκεντρώσεις παρευρέθηκαν, εκτός από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ορόσημο μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή συγκέντρωση, με όριο, όπως είπε, την τελική νίκη απέναντι την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού.
Αφού δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη και όσα οι ίδιοι υποσχέθηκαν εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο λόγος δεν μπορεί παρά να είναι στην κοινωνία, διότι ο λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση που επιβάλλεται εδώ και 2,5 χρόνια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδωσε το παρών στη σημερινή συγκέντρωση.
Παρούσα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε: «Για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα».
«Οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία» τονίζει σε μήνυμά του ο γγ της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.
Επισημαίνει ότι «οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στραγγαλίζουν την αγορά βάζοντας λουκέτο σε περισσότερες από 480.000 επιχειρήσεις, ενώ επιτείνουν την ύφεση η οποία "τρέχει" με ρυθμούς χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο».
Τέλος,ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ, γραμματέας της ΓΣΣΕ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά «αντί για πολιτικούς ηγέτες έχει πολιτικούς νάνους πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε παράλογη απαίτηση της τρόικα και των δανειστών».
Πως άρχισαν τα επεισόδια
Όσον αφορά στα επεισόδια, άρχισαν όταν οι κουκουλοφόροι, που δεν είχαν καμία συμμετοχή στις προηγηθείσες πορείες, άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει το μπλοκ των κουκουλοφόρων και ακολούθησε κυνηγητό και οδομαχίες για περίπου μία ώρα.
Στις τρεις το μεσημέρι οι δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν κουκουλοφόρους που προκαλούσαν επεισόδια από την πλατεία Συντάγματος και η ένταση μεταφέρθηκε στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου, μετά από επέμβαση των αστυνομικών, οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων, υποχώρησαν προς τα Προπύλαια.
Προληπτικές προσαγωγές
Στις 11.30 στην περιοχή Γαρδένια του Ζωγράφου προκλήθηκε ένταση όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για προληπτικό έλεγχο ομάδα διαδηλωτών που κρίθηκε ως προερχόμενη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολούθησε κυνηγητό και περιορισμένης έκτασης επεισόδια.
Η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 100 προσαγωγές και σε 20 συλλήψεις σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης και σε συνοικίες. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί.



ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...