Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κύτταρα εργαστηρίου εξολοθρεύουν τον καρκίνο


Για πρώτη φορά επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα ικανά να κατατροπώσουν τον καρκίνο. Ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου RIKEN για τις Αλλεργίες και την Ανοσολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία «γέννησαν» στο εργαστήριο φονικά Τ- κύτταρα τα οποία στοχεύουν και επιτίθενται αποκλειστικώς στα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για έγχυση τέτοιων κυττάρων σε άτομα με καρκίνο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Τα φονικά Τ-κύτταρα υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς εντός του οργανισμού. Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν ότι η δημιουργία τους σε τεράστιους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια η έγχυσή τους εντός του ανθρώπινου οργανισμού θα προσφέρει σημαντική «ώθηση» στο ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το να πολεμήσει επιτυχώς τον καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παραγωγή φονικών Τ-λεμφοκυττάρων στο εργαστήριο με χρήση συμβατικών μεθόδων δεν είναι επαρκής σε ό,τι αφορά την εξολόθρευση του καρκίνου κυρίως επειδή τα κύτταρα αυτά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη χρήση τους ως θεραπείας για τον καρκίνο.

Όπως εξήγησε ο δρ Καβαμότο, «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεγάλες καλλιέργειες εξειδικευμένων ενάντια σε μια μορφή καρκίνου Τ κυττάρων δημιουργώντας αρχικώς κύτταρα iPS και διαφοροποιώντας τα ξανά σε λειτουργικά Τ κύτταρα. Το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσουμε εάν αυτά τα Τ κύτταρα μπορούν να σκοτώσουν επιλεκτικά τα κύτταρα των όγκων αφήνοντας ανέπαφα άλλα κύτταρα του σώματος. Εάν αποδειχθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούν να εγχέονται απευθείας στον οργανισμό των ασθενών ως θεραπεία. Ευελπιστούμε ότι μια τέτοια θεραπεία θα είναι διαθέσιμη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».



tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...