Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Λίστα με μεγαλοοφειλέτες


Μέτωπο με φοροφυγάδες και φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό ανοίγει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εκπέμψει μηνύματα σε κοινωνία και Βρυξέλλες και να τρέξει τις Εφορίες.

Οι πληροφορίες λένε ότι κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές συντάσσουν λίστα με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που δεν πτοούνται από τα ειδοποιητήρια της Εφορίας και τις απειλές για κατασχέσεις και με υποθέσεις προκλητικής απόκρυψης εισοδημάτων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει και ονόματα προσώπων που μετά το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεών τους σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
"Υπάρχει πολιτική βούληση για δημοσιοποίηση ονομάτων και στοιχείων οφειλετών και φοροφυγάδων, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστεί ο σκόπελος που λέγεται Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων" έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Εξαλλοι
Το καυτό όμως πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη "στάση ελέγχων και εισπράξεων" από τις εφορίες και μάλιστα τις μεγαλύτερες. Είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με την απογοητευτική απόδοση των εφοριών, που αντί να ανεβαίνει η παραγωγικότητά τους, ώστε να ανασάνουν τα δημόσια ταμεία, πέφτει περισσότερο.
Λίστα με μεγαλοοφειλέτες
"Καμπάνες"
Θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα επιβληθούν κυρώσεις στο προσωπικό και κυρίως στους επικεφαλής, λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν ότι δεν στέκει η δικαιολογία που προβάλλουν ορισμένοι ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά το πρόβλημα είναι οι φορολογούμενοι που δεν ανταποκρίνονται. Αλλωστε αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους: να ξετρυπώνουν τους φοροφυγάδες.
Πρόβα ιδιωτών
Ο λήθαργος των εφοριών επιταχύνει τις διαδικασίες για την είσοδο ιδιωτών στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, αρχής γενομένης από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι ιδιώτες θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους με ποσοστά επί των εισπραχθέντων εσόδων.
Διαγωνισμός
Δρομολογείται το νέο πλαίσιο δράσης για το χτύπημα της γενικευμένης φοροδιαφυγής και τη συμμόρφωση των φορολογουμένων όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, με τη σύσταση επιτροπής για την προκήρυξη ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελική αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στο ύψος της
Η ακρίβεια στο ύψος της. Το κόστος για το οικογενειακό καλάθι του μέσου νοικοκυριού τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, αυξήθηκε κατά 53 ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Διαμορφώθηκε στα 2.275 ευρώ, έναντι 2.222 ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση 8% στον τομέα της στέγασης, ενώ κατά 4% αυξήθηκαν τα τρόφιμα και οι μεταφορές.
Δεύτερη ευκαιρία
Προσκλήσεις σε παραβάτες αποστέλλουν οι εφορίες ενημερώνοντάς τους ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς πρόστιμα. Πρόκειται για όσους δεν υπέβαλαν στο παρελθόν παντός τύπου φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις τους ήταν ανακριβείς. Μπορούν λοιπόν τώρα να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας μόνο πρόσθετο φόρο 3% έως 10%, ανάλογα με τον χρόνο γέννησης της φορολογικής τους υποχρέωσης.
  • "Εστυψαν το μυαλό τους" οι υπηρεσιακοί παράγοντες να κατεβάσει ιδέες για αντισταθμιστικά μέτρα στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά δεν βρήκαν κάτι που να έχει άμεση και ισοδύναμη απόδοση, να μην προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και να είναι δίκαιο. Ετσι προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας ο κλάδος της εστίασης, με κάποιες εξαιρέσεις, οδεύει προς ΦΠΑ 23%.
  • Μετά τη Γερμανία και η Μ. Βρετα­νία εισέρχεται με την άδεια της Ελβετίας στο "τραπεζικό άντρο" για φορολογικούς λόγους. Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει ότι η Ελβετία θα επιβάλει φόρο παρακράτησης στους λογαριασμούς που διατηρούν στη χώρα Βρετανοί πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών της Μ. Βρετανίας εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα διασφαλίσει "δισεκατομμύρια στερλίνες σε απλήρωτους φόρους" από το 2013. Σε πρώτη φάση οι ελβετικές τράπεζες θα προκαταβάλουν το ποσό των 500 εκατ. ελβετικών φράγκων.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Από νέο κόσκινο οι φοροαπαλλαγές
Εν μέσω σεναρίων για περικοπές ή ακόμα και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον "διατύπωση" σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα καταγράψει τις φορολογικές δαπάνες και θα προσδιορίσει το κόστος για το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις φοροαπαλλαγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας, που αποτελείται από 14 στελέχη και υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, "είναι η ενημέρωση του τόμου των φορολογικών δαπανών με μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι 30/9/2011 και η ποσοτικοποίηση του κόστους-απώλειας για το Δημόσιο σε ετήσια βάση για όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες φορολογικών δαπανών".

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...