Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Να πως θα γίνει η διάσωση της Κύπρου


Οι Financial Times αποκαλύπτουν εμπιστευτικό έγγραφο, που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το οποίο θα επιβληθούν ζημιές σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, όπως επίσης και σε επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Στο τραπέζι λύση «φωτιά» για Κύπρο

''Μια ριζοσπαστική νέα επιλογή για την διάσωση της Κύπρου, η οποία θα επιβάλει ζημιές σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, όπως επίσης και σε επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της χώρας, καταγράφει εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε ενόψει της σημερινής συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Η πρόταση για «bail in» (σ.σ. επιβολή ζημιών για τη διάσωση) σε επενδυτές και καταθέτες και δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, είναι μια από τις τρεις επιλογές που προχωρούν ως εναλλακτικές μιας πλήρους διάσωσης. Οι υπουργοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης μέχρι το Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στο νησί αργότερα αυτό το μήνα.

Το νέο σχέδιο δεν έχει εγκριθεί από τους συγγραφείς του στην Κομισιόν ή από κάποιο επιμέρους κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Το έγγραφο προειδοποιεί ότι «τα ρίσκα που απορρέουν από αυτή την επιλογή είναι σημαντικά» περιλαμβάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Η ριζοσπαστική πρόταση έχει στόχο να παράξει μια ποιο βιώσιμη λύση για το χρέος της χώρας, μειώνοντας το μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου κατά τα 2/3 (από τα 16,7 δισ. ευρώ σε μόλις 5,5 δισ.) εμπλέκοντας περισσότερο ξένους καταθέτες και κατόχους ομολόγων.

Θα περιορίσει το χρέος της Κύπρου σε μόλις 77% του ΑΕΠ, έναντι 140% του ΑΕΠ με το υφιστάμενο σχέδιο πλήρους διάσωσης.

Επιβάλλοντας ζημιές στους μη ασφαλισμένους καταθέτες θα εμπλέξει περισσότερους ξένους επενδυτές, κυρίως από τη Ρωσία, κάποιοι εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα είναι μια απάντηση στην κριτική, ειδικά από το Βερολίνο, όπου πολιτικοί ζητούν περισσότερο αποφασιστική δράση για να σταματήσει το νησί να χρησιμοποιείται ως πλυντήριο χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν δει το έγγραφο σημειώνουν ότι το να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες και αναδιάρθρωση κρατικού χρέους παραμένει απίθανο. Υπογραμμίζοντας την «αποτρεπτική» γλώσσα στο έγγραφο, υποστήριξαν ότι η επιβολή ζημιών σους καταθέτες δεν εξετάστηκε σε προηγούμενες διασώσεις εξαιτίας του προβληματισμού ότι θα προκαλούσε bank run σε άλλες «εύθραυστες» οικονομικά χώρες.

Το έγγραφο ωστόσο καθιστά σαφές ότι και οι δυο επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, παρά την δημόσια επιμονή των ηγετών της Ευρώπης ότι η Ελλάδα ήταν «μοναδική περίπτωση» και θα είναι η μοναδική χώρα που θα υπάρξει default στο κρατικό χρέος.

Εχοντας την ένδειξη «strictly confidential» και έχοντας διανεμηθεί σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, το έγγραφο αναφέρει ότι η ριζοσπαστική εκδοχή του σχεδίου –περιλαμβανομένου κουρέματος χρέους κατά 50%- θα μειώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ο οποίος τώρα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος της οικονομίας της χώρας, κατά περίπου το 1/3 ως το 2015.

Αλλά οι συγγραφείς του προειδοποιούν ότι τόσο δραστικές κινήσεις θα επαναφέρουν τη μετάδοση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης και καταθέτουν δυο περισσότερο «προσεκτικές» επιλογές.

Ένα περισσότερο μετριοπαθές «bail-in» το οποίο εμπλέκει κατόχους μειωμένης εξασφάλισης ομολόγων (junior debt holders) αλλά όχι καταθέτες, το οποίο έχει στόχο να μειωθεί το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στο μισό σε μια δεκαετία. Προβλέπει αύξηση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 12,5% (από 10% σήμερα) και αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για το εισόδημα από κεφάλαια στο 28%. Περιλαμβάνει επίσης επέκταση των λήξεων στο δάνειο 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε το νησί από την Ρωσία.

Μια τρίτη επιλογή θα επιτρέψει στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει στις ασθενείς τράπεζες της στον ESM, όταν ο μηχανισμός αποκτήσει το δικαίωμα να προσφέρει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η διάσωση της Κύπρου, αν και μικρή συγκρινόμενη με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, έχει αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολη καθώς το μεγέθους της έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας θα αυξήσει το χρέος σε επίπεδα τα οποία θεωρούνται μη βιώσιμα τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την γερμανική κυβέρνηση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι χωρίς καμία «ελάφρυνση» η διάσωση θα φτάσει τα 16,7 δισ. ευρώ και θα ανεβάσει το κρατικό χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2015, στο τέλος του τριετούς προγράμματος. Θα είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται οι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το κατάλληλο επίπεδο χρέους ως προς το ΑΕΠ για την Κύπρο. Ορισμένοι μιλούν για το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του προγράμματος το 2015, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα είναι αρκετό να διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο το 2020''.



Euro2day
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...