Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τουρισμός με το… «Βουλή travel»!




Μπορεί ο κόσμος να γκρεμίζεται γύρω τους, να συνωστίζεται στις πλατείες επί ώρες ολόκληρες για μια σακούλα πορτοκάλια και η αλγεινή αυτή εικόνα να κάνει το γύρο του κόσμου. Μπορεί να στέκεται υπομονετικά στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ, όμως οι βουλευτές εκεί, σταθερά, συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους κόσμο…

Σήμερα βρήκαν άλλο λόγο, πιο …ουσιαστικό για να ανησυχούν. Διαμαρτύρονται για το ποιος θα τοποθετηθεί στην καλύτερη Ομάδα Φιλίας, αυτή δηλαδή που αυτομάτως θα τους δώσει το δικαίωμα να ταξιδέψουν με όλα τα έξοδα πληρωμένα μέχρι και σε ζηλευτούς εξωτικούς προορισμούς. Στη Βραζιλία, στο Μπαλί της Ινδονησίας, στη Κούβα, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γαλλία και όπου αλλού τους δοθεί η ευκαιρία. Αρκεί βέβαια να διαθέτουν και το κατάλληλο «δόντι», που θα τους εξασφαλίσει μέσω των ταξιδιωτικών αποστολών μια βουτιά στη Copacabana ή μια βόλτα στην Sans Elysse, ανάλογα πάντα και με τις προτιμήσεις τους.  
 
Οι παραπάνω αποκαλύψεις προέκυψαν από μια τυχαία συζήτηση ενός βουλευτή, του κ. Μιχαήλ Ταμήλου της Ν.Δ και ενός κοινοβουλευτικού συντάκτη στο καφενείο της Βουλής την περασμένη βδομάδα.
 
Το αντικείμενο της συζήτησης τους αφορούσε την συνάντηση όλων των βουλευτών με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν για τα ταξίδια των Ομάδων Φιλίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχαν δείξει από τον Αύγουστο 2012 για  να δηλώσουν συμμετοχή. 

Ο κ. Ταμήλος φαίνεται πως είχε επιλέξει κάποιον ελκυστικό προορισμό, όμως το προεδρείο της Βουλής που έκανε τις τοποθετήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τον «έριξε» με αποτέλεσμα να γίνει μέλος των Ομάδων Φιλίας που θα ταξιδέψουν σε όχι και τόσο αγαπητούς προορισμούς. Τον τοποθέτησαν στη λίστα μα τους βουλευτές που θα τα ταξιδέψουν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Τι λέει ο Ταμήλος 

«Εγώ δεν έχω καμιά στεναχώρια, ούτε και με πείραξε πολύ» εξηγεί  ο κ. Ταμήλος, προσθέτοντας «απλά σε μια συζήτηση που είχα με κοινοβουλευτικό συντάκτη, με ρώτησε που με έχουν τοποθετήσει και όταν του είπα Αζερμπαίτζάν και Αρμενία, μου απάντησε, “Καλά ρε  εκεί σε έβαλαν;  Δεν έχεις μέσον όπως κάνουν και κάποιοι άλλοι για να ταξιδέψουν σε  καλύτερη χώρα;”».
  
Επισήμως οι συναντήσεις των Ομάδων Φιλίας έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών, την προβολή των θέσεων της Ελλάδας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας. Ανεπίσημα, επρόκειτο για ένα χαλαρό ταξιδάκι που κανένας βουλευτής δεν θέλει να αποφύγει. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουν και να ξεναγηθούν τις ομορφιές μιας ξένης χώρας χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο όσα χρειαστούν για τα προσωπικά τους έξοδα.
«Εμείς είχαμε ειδοποιηθεί από τον Αύγουστο να δηλώσουμε σε ποιες χώρες θέλαμε να πάμε» συνεχίζει, ο βουλευτής της Ν.Δ.
 
«Με πρωτοβουλία και απόφαση του προεδρείου της Βουλής τοποθετηθήκαμε σε διάφορες χώρες. Μας έδωσαν μια λίστα που περιλαμβάνει όλους τους προορισμούς και ο κάθε βουλευτής έπρεπε να δηλώσει σε ποια Ομάδα Φιλίας θα ήθελε να συμμετάσχει. Την τελική επιλογή την έκανε το προεδρείο της Βουλής. Δεν θυμάμαι την αρχική επιλογή μου όμως Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία στις οποίες με τοποθέτησαν σίγουρα δεν είχα δηλώσει ενδιαφέρον και για αυτό είμαι σίγουρος. Βλέπετε, στις καλές εκπροσωπήσεις υπάρχουν πολλοί βουλευτές που ενδιαφέρονται, οπότε είναι εύκολο να  καταλάβετε πως λειτουργεί το σύστημα. Αν μπείτε στο site της Βουλής, θα δείτε ορισμένους πολύ ελκυστικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αργεντινή, η  Κίνα η  Ρωσία και θα δείτε επίσης ποιοι και πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή».  
 
Πάντως ο κ. Ταμήλος, δηλώνει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψει σε μια από τις δυο χώρες που τοποθετήθηκε ως μέλος Ομάδας Φιλίας, θα το κάνει και δεν θα φέρει αντίρρηση. «Αν γίνει αποστολή και υπάρχει λόγος να πάμε, θα πάω μαζί τους», καταλήγει.   

Πότε θα ξεκινήσουν τα ταξίδια 

Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο ταξίδι των Ομάδων Φιλίας και αυτό όχι γιατί το προεδρείο της Βουλής σκέφτεται τα έξοδα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των αποστολών. Αναμένεται πρώτα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επίσκεψη στη χώρα από Ομάδα Φιλίας κάποιου άλλου Κοινοβουλίου ώστε να οριστικοποιηθεί και το ταξίδι της ελληνικής αποστολής.

«Αυτά τα ταξίδια θα αποφασιστούν με γνώμονα ποιοι θα μας έρθουν απ’έξω και ποιους θα στείλουμε εμείς μετά», εξηγεί ,  στέλεχος του προεδρείου της Βουλής. 
 
Το 2012 δεν πραγματοποιήθηκαν αποστολές λόγω των εκλογών, ενώ το 2011 έγιναν ελάχιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ταξιδιών που προγραμματίζονται κάθε χρόνο δεν ξεπερνούν τα τέσσερα. Ωστόσο όλα τα έξοδα καλύπτονται από την Ελληνική Βουλή.
 
«Τα έξοδα των αποστολών μας στο εξωτερικό  καλύπτονται από τη Βουλή. Όταν δεχόμαστε αποστολές άλλων Κοινοβουλίων, για το μόνο που είμαστε υποχρεωμένοι είναι να τους βγάλουμε για ένα φαγητό και μια ξενάγηση»  αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος υπήρξε πρόεδρος επιτροπής σε Ομάδας Φιλίας με προορισμό την Ινδονησία.  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι βουλευτές προκειμένου να συμμετάσχουν στις Ομάδες Φιλίας και στα δωρεάν ταξίδια που συνεπάγονται, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε παραπάνω από μια Ομάδα. Ως αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται το φαινόμενο, ένας βουλευτής να περιλαμβάνεται σε πέντε Ομάδες Φιλίας και διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. 

Μέλος του προεδρείο της Βουλής ωστόσο υποστηρίζει ότι, «Είτε είναι 80 γραμμένοι σε μια λίστα, είτε είναι 5 γραμμένοι δεν ταξιδεύουν περισσότερα από από 7-8 άτομα σε κάθε αποστολή ( Συμμετάσχει ένας από κάθε κόμμα). Σημειώνουν δε ότι αν πρόκειται για υπερατλαντικό ταξίδι που το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, τότε τα μέλη της αποστολής θα είναι ακόμα λιγότερα.  

Όσον αφορά το θέμα της επιλογής των μελών των Ομάδων Φιλίας που έθιξε και ο κ. Ταμήλος, ο οποίος υποστήριξε ότι υπεύθυνο είναι το προεδρείο της Βουλής, τα μέλη του έχουν αντίθετη άποψη. Η επιλογή γίνεται μέσω του προεδρείου της επιτροπής. Σε κάθε επιτροπή υπάρχει τακτικό προεδρείο. Σε συνεννόηση με τα κόμματα και με τους βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θεωρητικά μπορεί ένας βουλευτής να συμμετάσχει σε περισσότερες από μια επιτροπές, όπως και γίνεται, όμως το αρμόδιο τμήμα της Βουλής που χειρίζεται το θέμα των αποστολών είναι κατηγορηματικό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει σε παραπάνω από ένα ταξίδι. Οι δηλώσεις προθυμίας μπορεί να είναι πολλές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταξιδέψουν όλοι ή κάποιος θα πάει σε δυο αντί σε ένα ταξίδι.

Η λίστα για τη Βραζιλία:


Η λίστα για τη Γαλλία:

Η λίστα για το Αζερμπαϊτζάν:
Πηγή Πρώτο θέμα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...