Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Έρχεται" εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ


Με σχετική άνεση υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ καθώς 168 βουλευτές ψήφησαν «υπέρ», 76 «κατά» και 12 δήλωσαν «παρών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη και ως πρώτη προθεσμία υποβολής του πορίσματος έχουν την 23η Μαρτίου.

Υπερ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και οι πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι κ.κ. Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος απείχαν. Επίσης, από την αίθουσα της ολομέλειας απουσίαζαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Μεταξύ αυτών  που απουσίαζαν είναι οι  Κώστας Καραμανλής, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου – ο οποίος θα είναι ένας από τους ερευνώμενους από την υπο σύσταση επιτροπή – επιχείρησε να πείσει για την ορθότητα των επιλογών του  με ομιλία  1.750 λέξεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι « ήρθε ένα φάκελος από τη δικαιοσύνη και οι καταγγελίες – όσο έωλες και να είναι – πρέπει να διερευνηθούν. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να λοιδορούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Να κατηγορούνται ότι «φούσκωσαν το έλλειμμα» όταν απλώς το αποτύπωσαν. Να επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια.Και κανείς εδώ μέσα δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί  να διερευνηθεί το θέμα. Τώρα. Άμεσα» και πρόσθεσε πως «Κανένας δεν μπορεί να παίζει κομματικά παιχνίδια με αυτά τα πράγματα.Πρέπει να γίνει τώρα γιατί με ευρεία πλειοψηφία (τα 2/3 της Βουλής) ενέκρινε η Βουλή πριν λίγες ημέρες το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής…Η εξεταστική πρέπει να γίνει τώρα γιατί η χώρα έχει μπροστά της εκλογές. Και δεν μπορούμε να πάμε στους πολίτες χωρίς να έχουμε λύσει τα βασικά».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου «βρέθηκε μπροστά στην εξής κατάσταση: σε μια εκτίμηση ελλείμματος 6% που είχε σταλεί με τη σφραγίδα του Ελληνικού κράτους προς τις Ευρωπαϊκές αρχές, σε μια δημόσια εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μερικές μέρες μόνο μετά τις εκλογές για ένα έλλειμμα που θα ξεπερνούσε με βάση τη δυναμική των πρώτων δέκα μηνών του έτους το 12%, στην ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για σειρά δαπανών που δεν είχαν αποτυπωθεί όπως θα έπρεπε σε επίσημες στατιστικές, σε βροχή αιτημάτων για υπερβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ: για τις συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους, υπερβάσεις πιστώσεων όπως των νοσοκομείων – που δεν είχαν αποτυπωθεί, σε μια Eurostat, μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα Συμβούλιο, να έχουν χάσει πλήρως την υπομονή τους απέναντι σε ένα Ελληνικό κράτος που αδυνατούσε να τηρήσει συνεπή στατιστικά και να τηρήσει δεσμεύσεις».

Για το θέμα μίλησε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, αν και τόνισε ότι γενικά είναι αντίθετος με τις εξεταστικές επιτροπές, επισήμανε πως «γεννήθηκε πολιτικό θέμα στην πιο ακατάλληλη στιγμή, που δεν αντιμετωπίστηκε με δόκιμο τρόπο και αναγκάζει εμάς του ΠΑΣΟΚ να θέσουμε ζήτημα τιμής για τον Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου» και κάλεσε τους βουλευτές  «… με νηφαλιότητα να ρίξουμε μια ματιά στην οικονομική  πορεία του τόπου και να καταλήξουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει νόημα να εξετάζεται πλέον».

Επιπροσθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Στρατάκης, ανέφερε πως «Τώρα είναι η στιγμή να ρίξει η Βουλή φως στην υπόθεση και να βάλει έτσι ένα πετραδάκι για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος ειδικά την κρίσιμη αυτή ώρα για την χώρα».

Αντιθέτως, ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση είναι άκαιρη» και σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 επιδόθηκε στην κατασυκοφάντηση της χώρας και μετά στην διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος». Επιπροσθέτως επισήμανε ότι «Η πλήρης διερεύνηση επιβάλλεται να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε πιο ασφαλή ύδατα. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφεται δεν θα παρασυρθούμε σε παιχνίδια…» .


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...