Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Υποσχέσεις εν μέσω χάους




Ο γιος του Καντάφι προειδοποιεί τους πολίτες ότι η χώρα φτάνει στα πρόθυρα του εμφυλίου. 223 νεκροί από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας.


Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία "νέα Λιβύη" είτε να βυθίσει τη χώρα στον "εμφύλιο πόλεμο", την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.
 
"Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
 
Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κονγκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν "προοπτικές ελευθερίας" στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.
 
"Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε", είπε.
 
Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι "πολύ υπερβολικά".
 
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη της Βεγγάζης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο και στις πόλεις Μουσράτα και Ζαούια.
 
 
Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι "ταραξίες" έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.
 
"Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα", είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι "ούτε Τυνησία , ούτε Αίγυπτος".

"Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας".
Πηγή newsit.gr



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...