«Ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες της αποκρατικοποίησης» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον από 15 επενδυτικά σχήματα για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Επενδυτές από Αμερική, Ευρώπη, ανάμεσά τους και Ελληνες εφοπλιστές, καθώς και από την Ασία (αραβικά κεφάλαια και Τούρκοι επενδυτές) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το χρυσό φιλέτο των ελληνικών ξενοδοχείων που είναι ο «Αστέρας» της Βουλιαγμένης.
Το συγκρότημα των 3 ξενοδοχείων («Αρίων», «Ναυσικά» και «Αφροδίτη», που δεν λειτουργεί) και των 58 μπάνγκαλοου εκτείνεται σε έκταση 306 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης.
Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιείται από κοινού από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα και θα γίνει σε δύο φάσεις.
Στο πρώτο στάδιο για να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Το πακέτο εκμετάλλευσης περιλαμβάνει εκτός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, που πέρασε πρόσφατα στην «Αστήρ Παλλάς», καθώς και παραλία με ακτογραμμή 2.100 μέτρων και την παραλία του «Αστέρα» (με 1.600 μέτρα ακτογραμμή). Και ακόμα όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη».
Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (μπάνγκαλοου) είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες. Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των μπάνγκαλοου μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τ.μ. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και αφού πρώτα αξιολογηθεί ο κάθε επενδυτής ξεχωριστά για το κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους όρους του διαγωνισμού.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι τουρκικοί όμιλοι Dogus (συνεργάζεται ήδη με τη Lamda Development στη μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκει την απόκτηση κι άλλων τουριστικών λιμένων) και Koc (έχει αναλάβει με τη Folli Follie τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης).
Οι εταιρείες
Στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνεται η εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα Dolphin Capital Investments (DCI) του Μ. Καμπουρίδη μαζί με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Third Point, η οποία ελέγχει περί το 20% της DCI. Και ακόμα η London & Regional Properties, η οποία διεκδικεί επίσης το Ελληνικό και το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο.
Ανάμεσα στους Ελληνες που φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι εφοπλιστές Γ. Προκοπίου καθώς και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costa Navarino.
- Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα -στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα- σημειώνει ότι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 έληξε η προθεσμία για την υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.
Η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνουν ότι εκδηλώθηκε σημαντικό επίπεδο ενδιαφέροντος από διάφορους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Οσοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια για τη συμμετοχή στη β' φάση της διαδικασίας θα ενημερωθούν το συντομότερο από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙ 6 ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ «ΧΡΥΣΟ ΦΙΛΕΤΟ»
Dogus
Ο όμιλος Dogus, ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1951, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμμετοχών στην Τουρκία. Δραστηριοποιείται σε μια ευρεία κλίμακα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς του τουρισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτοκινήτων, κατασκευών, ΜΜΕ και ενέργειας. Ο όμιλος Dogus αποτελείται συνολικά από 150 εταιρείες, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του ξεπερνάει τους 30.000 εργαζομένους. Στην Ελλάδα συνεργάζεται ήδη με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση στη Μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκει την απόκτηση και άλλων τουριστικών λιμένων.
Koc
Ο όμιλος Koc ελέγχεται από την οικογένεια Κοτς, την πλουσιότερη στην Τουρκία, με περιουσία ύψους 10 δισ. δολαρίων περίπου. Δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με τζίρο που άγγιξε πέρυσι τα 50 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 1,27 δισ., δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους μεταξύ των οποίων είναι οι τράπεζες, η βαριά βιομηχανία, τα καταναλωτικά είδη, οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και ο τουρισμός. Περιλαμβάνει 113 εταιρείες με 90.000 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο όμιλος Koc ανέλαβε ήδη μέσω κοινής εταιρείας με τη Folli Follie τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης.
Dolphin Capital Investments
Η εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα Dolphin Capital Investments (DCI) του Μίλτου Καμπουρίδη (φωτογραφία) και του κυπριακής καταγωγής Π. Χαραλαμπίδη, δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών θερέτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Αμερικής. Ελέγχει οικοδομήσιμες εκτάσεις 63 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και 59 χιλιομέτρων ακτών, ενώ ελέγχει το 49,8% της Aristo Developers, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών ξενοδοχειακών ακινήτων στη Ν.Α. Ευρώπη έχοντας υπό έλεγχο περίπου 60 μικρές κατοικίες για διακοπές σε Κύπρο και Ελλάδα.
Αχιλλεας Κωνσταντακόπουλος
Ο γιος του αείμνηστου Καπετάν Νικόλα, ηγείται σήμερα της ΤΕΜΕΣ, φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας του Costa Navarino, ενώ είναι και πρόεδρος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ, εταιρείας επενδύσεων, συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων. Συμμετέχει επίσης ως μέλος του δ.σ. στην Aegean Airlines, την Autohellas (Hertz), την Cybarco, την Εμπορική Τράπεζα και την Αμαθους Ελλάς. Θυμίζουμε ότι το Costa Navarino είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα.
Γιώργος Προκοπίου
Ο εφοπλιστής ελέγχει την Dynacom Tankers Management και θεωρείται ένας από τους 10 πιο ισχυρούς Ελληνες επιχειρηματίες. Διαθέτει έναν πολύ μεγάλο στόλο δεξαμενοπλοίων καθώς επίσης και περισσότερα από 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (μέσω της Dynagas). Εκτιμάται ότι διαχειρίζεται περισσότερους από 11 εκατ. τόνους μεταφορικής δυναμικότητας στις αγορές αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Qatar Holding
Ο καταρινός όμιλος, ο οποίος ελέγχεται από τον σεΐχη Αλ Θάνι (φωτογραφία), φέρεται να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός εκ των πιο ιστορικών ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, του Miramare. Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι του ομίλου επανέλαβαν την πρόθεσή τους για επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Ενδιαφέρον έχει η Qatar Holding και για το Ελληνικό. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των MME, της ενέργειας, των τραπεζών, του real estate, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του εμπορίου και του αθλητισμού.
ethnos.gr