Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ψάρια που παίρνουν αντικαταθλιπτικά !

Ο Σεμπαστιάν Σοβέ, ερευνητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, παρακολουθούσε επί τρεις μήνες τις πέστροφες του ποταμού Σεν Λόρενς που διασχίζει την πόλη. Τι ανακάλυψε;

Πως τα ψάρια αυτά έχουν λιγότερο «ενεργά» εγκεφαλικά κύτταρά από τα αντίστοιχα σε άλλους ποταμούς.

Ο λόγος, είναι, πως το αποχετευτικό σύστημα της πόλης συνδέεται με τον ποταμό.

Εν τω μεταξύ, δυστυχώς για τα ψάρια, το Μόντρεάλ σε ποσοστό κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα!

«Το Μόντρεαλ έχει ένα πολύ απλό αποχετευτικό σύστημα: από την πόλη απλώς απομακρύνονται τα στερεά χωρίς να απολυμαίνεται το νερό. Σε κάθε περίπτωση, η χημική σύνθεση των αντικαταθλιπτικών σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν από τα λύματα, ακόμη και αν υπάρχουν πολύ εξεζητημένα συστήματα διαχείρισης», εξηγεί ο Σοβέ.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα αντικαταθλιπτικά έχουν λίγο - πολύ γνωστές παρενέργειες στους ανθρώπους, όμως παραμένει άγνωστο πώς επηρεάζονται τα ψάρια και κατ' επέκταση το οικοσύστημα. Η ομάδα του πραγματοποίησε αναλύσεις στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και το μυϊκό ιστό των ψαριών και βρήκε ίχνη αρκετών γνωστών αντικαταθλιπτικών.

Ο επιστήμονας θεωρεί πως η έκθεση των ψαριών στα αντικαταθλιπτικά, δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους. «Η ποσότητα αντικαταθλιπτικών που περνά στο ποτάμι μας είναι περίπου αντίστοιχη με αυτήν ενός κόκκου αλατιού, μέσα σε μια πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. Δεν αρκεί για να επηρεάσει τους ανθρώπους, ακόμη κι αν αυτοί είναι τόσο γενναίοι ώστε να ψαρέψουν εκεί, όμως βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού», επισημαίνει.

πηγή: sport-fm.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...