Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Διάλογος με "παράνομους"


Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, για να δουν, όπως αναφέρουν,  "μέχρι ποιο σημείο είναι έτοιμη η ηγεσία να δεχτεί τα αιτήματα του λαού".
Η συμμετοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων στο διάλογο, δείχνει την απελπισία της κυβέρνησης, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επισήμως πρόκειται για "απαγορευμένη" οργάνωση
Ο Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι απαιτείται σταδιακή αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και πως είναι αναγκαίος ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε "θετικό βήμα" την αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις.
Φόβοι για νέες αιματηρές διαδηλώσεις
Οι ταραχές στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά σκληρές και επικίνδυνες, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, μετά την 12η ημέρα των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.



Ο ΕλΜπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι "σημαντικό πλήγμα" αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.
 
Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες Σάββατο ήταν μικρότερες σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.



Ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα μειωθεί η ένταση των διαδηλώσεων, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να γίνουν "σκληρότερες και αιματηρές".




"Φυσικά και υπάρχει κούραση", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "ένας βασικός πυρήνας των διαδηλωτών παραμένει και δεν θα παραιτηθεί μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ".



"Το θέμα είναι ότι οι διαδηλωτές μπορούν να γίνουν πιο σκληροί και οργισμένοι. Δεν θέλω να δω για όμορφη, ειρηνική επανάσταση να μετατρέπεται σε αιματηρή", τόνισε.


Πηγή NEWS247.GR
Ανοικτές και πάλι οι τράπεζες
Οι υπάλληλοι των τραπεζών στο Κάιρο επέστρεψαν στις εργασίες τους και εκατοντάδες πελάτες περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν σήμερα, μετά μια εβδομάδα που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν πάρει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν το χάος που επικρατεί καθώς ξένοι επενδυτές και αιγύπτιοι επιχειρηματίες προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο.
Έξω από τις τράπεζες εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να ανοίξουν για το κοινό στις 10 το πρωί.
Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση είναι πιθανόν να οδηγήσει πολλούς Αιγύπτιους σε αναλήψεις μεγάλων ποσών λόγω πανικού, για την περίπτωση που θα διακοπούν και πάλι οι συναλλαγές.
Νευρικότητα παρουσιάζεται και στις συναλλαγές μετά των τραπεζών στις τοπικές χρηματαγορές. Συνολικά σήμερα λειτούργησαν 341 υποκαταστήματα τραπεζών, τα 152 στο Κάιρο.
Στην πλατεία Ταχρίρ στρατιώτες άνοιξαν τις πόρτες του κτιρίου της Μουγκάμα, όπου στεγάζονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...