Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Νέο «φρένο» στα περί αναδιάρθρωσης χρέους

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθά έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον ερωτηθείς για τη σχετική τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ο ΥΠΟΙΚ διέψευσε κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει. Υπογράμμισε ακόμη ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» [Βλέπε άρθρο] , ο Κώστας Σημίτης τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα «απελευθερώσει δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο».
Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Οπως διευκρινίζει ωστόσο, «μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας» και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε αυτήν, σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νέα αναζωπύρωση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης προκάλεσε και το σαββατιάτικο δημοσίευμα των Financial Times [Βλέπε άρθρο] , σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους.
«Δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη»
Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα όσον αφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων σημείωσε πως «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό».
Χαρακτήρισε παράλληλα το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας «ίσως από το πια φιλόδοξα πρόγραμματα αυτού του τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» και μίλησε για παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα η κυβέρνηση προσδοκά να έχει έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.
«Κρίνομαι από τους πολίτες και από τον Πρωθυπουργό»
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε την αναγκαιότητα περιορισμού του ελλείμματος, ενώ ζήτησε στους επικριτές «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει». Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος από «πράσινους» βουλευτές, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική και ότι ο ίδιος κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες «και βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό».
«Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Οσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανσή του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Αναφερόμενος τέλος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι.
Σημειώνεται ότι για σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και ομιλία του σε εκδήλωση με τίτλο Challenges Facing Sovereign Debt Markets Lessons from the experience of Major Emerging Markets, που διοργανώνει το Institute of International Finance (IIF).
Στρος Καν: Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην Ελλάδα
Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε: «Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω… Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο».
Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της. «Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί», συνέχισε.
Αντ. Σαμαράς: Οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση δεν βοηθούν
Kατά της αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, εξηγώντας πως οι συζητήσεις για έναν τέτοιο ενδεχόμενο δεν βοηθούν. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό, αναφέρει χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...