Σε επανάκριση των αναπηρικών συντάξεων -με ενιαία για όλα τα ταμεία κριτήρια και τη λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου ενός μόνο Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας- προχωρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της εξοικονόμησης εσόδων για το Ασφαλιστικό.
Την εκκίνηση της διαδικασίας περιορισμού των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων από τα ταμεία συντάξεων (έναντι 14% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, αν εξαιρεθούν ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες το ποσοστό φτάνει το 25% - 28%!) προαναγγέλλει, στην «Η», ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτουμάνης: «Αμεσα θα προχωρήσει η κατάρτιση Ενιαίου Κανονισμού για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το ενιαίο, για όλα τα ταμεία, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας», υπογραμμίζει ο Γ. Κουτρουμάνης, εκτιμώντας ότι «σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές θα περιοριστούν κατά 55.000 - 60.000».Κανονισμός
Η διαδικασία της επανάκρισης των προσωρινών αναπηρικών συντάξεων, μετά την καθυστέρηση που διαπίστωσε η τρόικα (ο νόμος Λοβέρδου είχε ορίσει εξάμηνη προθεσμία και τη λειτουργία του ΚΕΠΑ από την 1/1/2011) θα γίνει με Ενιαίο Κανονισμό και αδιάβλητες υγειονομικές επιτροπές.
Με εντολή του Γ. Κουτρουμάνη, η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα συγκροτεί αυτή την εβδομάδα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (με βάση το άρθρο 7 του 3863/10), η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο, με εκατοστιαία αναλογία σε ένα Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Η ίδια Επιτροπή θα καθορίσει και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων θα καθορίζεται «επ' αόριστον».
Από την 1/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.
Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής.
Ποιοι θα κριθούν
Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον:
Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.
Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.
Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).
Στο 10% βαρέα - ανθυγειΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ << Το 10% του εργατικού δυναμικού (έως 500.000 εργαζόμενοι, αντί των 540.000 με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) θα παραμείνει από τον ερχόμενο Ιούλιο στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η Επιτροπή κρίσης των βαρέων και ανθυγεινών, παρά την περιορισμένη διορία που έχει για να εκδώσει πόρισμα έως τις 15 Ιουνίου, δεσμεύτηκε να παραδώσει στον Γ. Κουτρουμάνη μια προμελέτη με τις ειδικότητες οι οποίες θα διαγραφούν από τη λίστα και τις νέες οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε αυτή. Η Επιτροπή κατέληξε στα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν τόσο για τη διαγραφή όσο και για την ένταξη των νέων επαγγελμάτων, ενώ η νέα λίστα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου ενδέχεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου (και όχι μέσα στον Ιούνιο). Οσοι εξαιρεθούν, αλλά συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2015 θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών (συνταξιοδότηση έως 5 έτη νωρίτερα και προσαύξηση στη σύνταξη), όμως, θα βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση στην αγορά (αφού θα είναι ακριβότεροι για την επιχείρηση σε σχέση με τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ίδια ειδικότητα).
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Προς νέα γενική απεργία
Θέση «μάχης» παίρνουν τα συνδικάτα απέναντι στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και στις αποκρατικοποιήσεις που για πρώτη φορά θα συνοδεύονται και από απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η ΓΣΕΕ ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ότι θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν και οι οποίες θα κορυφωθούν στις 21 Ιουνίου με νέα 24ωρη γενική απεργία, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης υπό την ομπρέλα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σήμερα οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. πραγματοποιούν 24ωρη με απόφαση της ΟΤΟΕ, την Τετάρτη η ΓΣΕΕ οργανώνει σύσκεψη με τις ομοσπονδίες-μέλη της και την Πέμπτη με τα συνδικάτα των υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις (μια 24ωρη και κινητοποιήσεις σε κάθε επιχείρηση χωριστά).
Αξιολόγηση
Οι γιατροί του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές
επιτροπές.
Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής.
imerisia.gr