Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στη Β' Εθνική ο Ηρακλής, γλίτωσε ο Πανιώνιος

Στη Β' Εθνική θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν ο Ηρακλής. Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης απέρριψε το αίτημα της «κυανόλευκης» ΠΑΕ, ενώ αντίθετα ο Πανιώνιος παραμένει στη Σούπερ Λίγκα, καθώς τα μέλη της επιτροπής καλύφθηκαν από την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της ομάδας.
Έτσι, ο Ηρακλής υποβιβάζεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του στη Β' Εθνική. Αυτό είχε ξανασυμβεί το 1980, όταν μπορεί να τερμάτισε 8ος στο πρωτάθλημα, αλλά έπεσε με δικαστική απόφαση, εξαιτίας σκανδάλου για στημένο ματς Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ανέβηκε αμέσως και από τη σεζόν 1981-82 αγωνιζόταν ανελλιπώς στη μεγάλη κατηγορία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη θέση του στη Σούπερ Λίγκα θα πάρει ομάδα της Β' Εθνικής. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις δύο ομάδες που κερδίζουν την απευθείας άνοδο, θα προβιβαστούν δύο (και όχι μία) από τα πλέι οφ.

Ωστόσο, εκκρεμεί η προσφυγή της Σούπερ Λίγκας στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Ο συνεταιρισμός έχει ζητήσει να μην ανέβουν τέσσερις ομάδες, αλλά ο αντικαταστάτης να είναι σύλλογος που βαθμολογικά θα έπεφτε από την πρώτη κατηγορία. Η εκδίκαση, στην οποία θα παρέμβει η Ένωση Β'-Γ' Εθνικής, έχει οριστεί για την επόμενη βδομάδα και ο Αστέρας Τρίπολης εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μείνει στην κατηγορία από το... παράθυρο.

Ο Πανιώνιος

Η αισιοδοξία των ανθρώπων του Πανιωνίου τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε βάσιμη. Η τριμελής επιτροπή έκανε δεκτή την έφεση της "κυανέρυθρης" ΠΑΕ και έτσι η ομάδα της Νέας Σμύρνης θα αγωνίζεται και του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ:

Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1.Εκανε δεκτή τυπικά και κατ' ουσίαν την έφεση της ΠΑΕ Πανιώνιος. Εκδίδει άδεια UEFA για την περίοδο 2011-2012 και της επιβάλλει πρόστιμο 7.000 ευρώ για παραβάσεις καταληκτικών προθεσμιών.

2.Εκανε δεκτή τυπικά και κατ' ουσίαν την έφεση της ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Εκδίδει άδεια UEFA για την περίοδο 2011-2012 και της επιβάλλει πρόστιμο 7.000 ευρώ για παραβάσεις καταληκτικών προθεσμιών.

3.Εκανε δεκτή τυπικά και απέρριψε κατ' ουσίαν την έφεση της ΠΑΕ Ηρακλής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η άδεια που εκδίδεται για κάθε ΠΑΕ αναφέρεται ως άδεια UEFA, μετά την πλήρη εξομοίωση των κριτηρίων για τη συμμετοχή, τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο στο πρωτάθλημα της Super League.
Λάρισα: Σκηνοθετημένη διαδικασία

Με την αδειοδότηση του Πανιωνίου, η Λάρισα έχασε κάθε ελπίδα να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα. Η «βυσσινί» ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την οργή και τη θλίψη της για την απόφαση της ΕΠΟ, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένη διαδικασία». Μάλιστα, η διοίκηση θα προσφύγει στο CAS, ώστε να εξαντλήσει όλες της τις πιθανότητες για παραμονή.

Η θεσσαλική ομάδα, που ήλπιζε σε μη αδειοδότηση των Πανιωνίου και Ηρακλή ώστε να έχει ελπίδες παραμονής στη Σούπερ Λίγκα, κατηγορεί την επιτροπή ότι ακολούθησε... υπόγειες διαδρομές για να εξασφαλίσει άδεια στους "κυανέρυθρους". Ακόμα, η Λάρισα μιλά για "σόου της παράνοιας" και απαριθμεί τους λόγους που -κατά τη γνώμη της- δεν έπρεπε να σωθεί ο Πανιώνιος.

Μάλιστα, η ΠΑΕ αναμένεται να φτάσει μέχρι το CAS, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, ώστε να ζητήσει τον υποβιβασμό του Πανιωνίου, ελπίζοντας παράλληλα ότι η προσφυγή της Σούπερ Λίγκας (που ζητά οι ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια να αντικατασταθούν από συλλόγους που βαθμολογικά υποβιβάζονταν στη Β' Εθνική) θα αλλάξει τα δεδομένα και θα την κρατήσει στην κατηγορία.

Η ανακοίνωση της Λάρισας

Στη χώρα του ''δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν'' έπρεπε να το περιμένουμε, ως το χρονικό μιας προαναγγελθείσας… αδειοδότησης!

Σήμερα ολοκληρώθηκε το ''σόου'' της παράνοιας, μία σκηνοθετημένη διαδικασία που μας κάνει να αναρωτηθούμε: Γιατί άραγε χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 72 ώρες για την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων; Αυτό όμως είναι το λιγότερο σημαντικό ερώτημα. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μένουν αναπάντητα.

- Γιατί πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων η αρνητική εισήγηση του Διευθυντή του Τμήματος UEFA Licensing της ΕΠΟ;

-Γιατί εκδιώχθηκε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εφέσεων ο κ. Δημητρίου, ο κορυφαίος (κατά την ΕΠΟ) εμπειρογνώμονας σε θέματα αδειοδότησης;

- Κι αν η άποψή του ήταν περιττή, γιατί τέλος πάντων η ΕΠΟ τον όρισε ως επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι de facto ο καθ' ύλην αρμόδιος να κρίνει ποιος σύλλογος πληροί τις προϋποθέσεις;

- Από πότε η προσφυγή στη FIFA ποδοσφαιριστή που διεκδικεί χρήματα, δεν αποτελεί κριτήριο αδειοδότησης; Κι αν υπάρχει πλέον τέτοιο δεδικασμένο, παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες όλων των ΠΑΕ που ''ματώνουν'' για να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες στις καταληκτικές ημερομηνίες, να σταματήσουν να το κάνουν. Η ζωή είναι ωραία και οι υποθέσεις στη FIFA χρειάζονται 18 μήνες για να τελεσιδικίσουν!

- Ποιος δίνει το δικαίωμα να προσκομιστούν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν σε πληρωμές ποδοσφαιριστών μετά τις 31 Μαρτίου 2011, αφού ο κανονισμός περί τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις;

- Επίσης, μήπως μπορεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να μας διαφωτίσει, σε ποια ακριβώς σελίδα από τις περίπου 120 του Κανονισμού Αδειοδότησης, προσδιορίζεται ότι «δεν πειράζει αν δεν έχουν πληρωθεί 5-6 παίκτες. Το μείζον θέμα είναι να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του συλλόγου;

Ναι, υπογράψαμε όλοι τη ρήτρα εμπιστευτικότητας. Επειδή, όμως, ο κόσμος έχει τραβήξει πολλά τον τελευταίο χρόνο και δεν αντέχει άλλο χλευασμό, μήπως θα ήταν φρόνιμο κύριοι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των φακέλων αδειοδότησης;

Ας τεθεί, έστω, το θέμα σε ψηφοφορία. Όχι μυστική, βέβαια. Ώστε σε περίπτωση αρνητικής πλειοψηφίας, να ξέρει ο κόσμος ποιος έχει κάτι να κρύψει και ποιος πρεσβεύει τη διαφάνεια και την ισονομία.

Το θέατρο του παραλόγου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ξεκίνησε από τις ηχογραφημένες συνομιλίες παραγόντων και συνεχίστηκε με στοιχηματικά σκάνδαλα, ύβρεις, προκλήσεις, διαιτητικές αδικίες, πρωτοφανή επεισόδια και ασφαλώς ποινές-χάδια, πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε.

Δεν γίνεται πιο κάτω από 'δω…

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...