"Εισπράκτορα" φόρων για τους τόκους στις καταθέσεις ύψους 60 δισ. που διατηρούν έλληνες στο εξωτερικό, επιδιώκει να καταστήσει η κυβέρνηση την Ελβετία.
Ταυτόχρονα αναζητά και ιδιώτες που θα "κυνηγήσουν" τα ανείσπρακτα χρέη των 40 δισ. ευρώ, και συνολικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την ελβετίδα ομόλογο του, έγινε σαφές ότι η Ελβετία δε σκοπεύει να δώσει Cd με τα στοιχεία των ελλήνων που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω. Και αυτό επειδή η Ελβετία δεν διατίθεται να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία, ούτε να ανοίξει λογαριασμούς ελλήνων και να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο, για ανθρώπους που δεν ενοχοποιούνται από τις ελληνικές αρχές για παράνομη δραστηριότητα.
Αντιθέτως, η συμφωνία που εξετάζουν να υπογράψουν ελληνική και ελβετική κυβέρνηση αφορά κυρίως στην βεβαίωση και είσπραξη ενός ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Το πραγματικό ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο.
Αν όμως, με βάση κάποιους υπολογισμούς, οι καταθέσεις αυτές ανέρχονται σε περίπου 50 -60 δισ. τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε φόρους ύψους 1-2 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν αποδειχθούν μεγαλύτερες, θα είναι μεγαλύτερα και τα έσοδα.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον στα χέρια του δισκέτες με καταθέσεις περίπου 44.000 ελλήνων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες πρόσφατοι έλεγχοι οδήγησαν στον εντοπισμό πολιτών που δεν είχαν δηλώσει τους τόκους, ως όφειλαν. Αρκετοί έχουν ήδη κληθεί από τις εφορίες τους, με επιβολή φόρων και προστίμων, κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και διασταυρώσεις στοιχείων για 146.000 καταθέσεις που τηρούν Έλληνες πολίτες σε έξι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προμηθεύτηκε τις σχετικές δισκέτες.
Αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που ο νέος «τσάρος» της οικονομίας εξετάζει την πρόσληψη ιδιωτών για την συλλογή των φόρων. Καθώς τα χρέη ιδιωτών αυξάνονται αντί να μειώνονται και ο "θησαυρός" των 30 δισ. από το 2009 έχει φτάσει αισίως στα 40, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά και πάλι εταιρίες Συμβούλων, οι οποίες θα αναλάβουν το δύσκολο τομέα της είσπραξης μετά την διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων η οποία στο πεντάμηνο ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ.
protothema.gr