Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει η Alpha Eurobank, όπως θα ονομαστεί το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Alpha Bank[ACBr.AT] και Eurobank, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών.
Οπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 5 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, ενώ η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ.
Ο pro-forma Δείκτης Core Tier I της ενιαίας τράπεζας αναμένεται να ανέλθει στο 14% μετά την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου. Συγκεκριμένα, θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ως εξής:
- Ανω του 10%, μέσω της προτεινόμενης έκδοσης υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιών που θα καλυφθούν από την Paramount καθώς και μέσω της αναμενόμενης μετατροπής των υφιστάμενων μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών Tier I της Eurobank EFG
- Ανω του 12%, μέσω της ολοκλήρωσης των ήδη δρομολογημένων πρωτοβουλιών για την οργανική κεφαλαιακή ενίσχυση
- Στο 14%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
Πυλώνες του νέου σχήματος θα είναι οι τρεις κύριοι μέτοχοι που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και την Paramount Services Holding Limited.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Paramount, που ελέγχεται από το Κατάρ, θα κατέχει ποσοστό 17% στο νέο ενοποιημένο σχήμα, μέσω της συμμετοχής της στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ και της πλήρους κάλυψης της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο νέος Όμιλος, που θα φέρει τα χρώματα της Alpha Βank, αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 650 εκατ. ευρώ προ φόρων κατ' έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστους χρήματος ύψους 560 εκατ. και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκατ. Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου 450 εκατ. συνολικά.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπέυθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ι. Κωστόπουλος: Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη |
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Alpha Bank,Ιωάννης Κωστόπουλος χαρακτήρισε τη συγχώνευση «μεγάλο βήμα μπροστά για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος».
«Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα», ανέφερε, τονίζοντας ότι το σχήμα που θα προκύψει «γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης».
Ο κ. Κωστόπουλος έκανε ειδική μνεία στην συμμετοχή του Κατάρ, την οποία και χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», ενώ όπως είπε είναι πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια.
Ερωτηθείς για το αν θα προχωρούσε η συγχωνευση σε περίπτωση που δεν υπήρχε το Καταρ, ο πρόεδρος της Alpha Bank, απάντησε ότι το «το Κατάρ υπάρχει και η συγχώνευση έγινε».
«Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα», παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι «πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες».
Δ. Μαντζούνης: Θετική συνένωση που θα δώσει ώθηση |
Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Μαντζούνης κλειδί της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο οργανισμοί μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες.
«Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργιες τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα.
Ν. Νανόπουλος: Σημαντικά οφέλη για το κόστος λειτουργίας |
Από την πλευρά της Eurobank, o διευθύνων σύμβουλοςΝ. Νανόπουλος δήλωσε ότι ευελπιστεί ο Έλληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματα του στην νέα τράπεζα, ενώ, όπως είπε, «με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά».
Εστίασε παράλληλα στην πολύ ισχυρή παρουσία της νέας τράπεζας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρώτη σε μέγεθος δεν σημαίνει ότι σταματάμε εκεί, αλλά βελτιώνουμε ποιότητα και παρεχόμενες υπηρεσίες
Ευ. Χριστοδούλου: Αναπτυξιακός μοχλός για την ανόρθωση της οικονομίας |
Ο πρόεδρος της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων τη νέα τράπεζα ως «βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα» ενώ με τη σειρά του τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.
Εκτίμησε επίσης ότι ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, «ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα».
Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, αν και όπως διευκρίνισαν το κλείσιμο τους δεν αποτελεί αναγκαιότητα.
ΤτΕ: Βήμα - σταθμός
«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα - σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
«Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.
ΥΠΟΙΚ: Θετική εξέλιξη
Τη συμφωνία χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό».
«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.
Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει τη θέση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές». «Πάνω στο υπόβαθρο αυτό», τονίζει, «μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».
Αντ. Σαμαράς: Ορθή στρατηγική κίνηση
«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει την κίνηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ορθή στρατηγική κίνηση: «Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει - μεταξύ άλλων - και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
«Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση» κατέληξε.
ΚΚΕ: Κανένα όφελος από τη συγχώνευση
Την εκτίμηση ότι από τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank «δεν θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο», διατυπώνει το ΚΚΕ
Προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξουν «δραματικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει ότι «η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στο νέο τραπεζικό σχήμα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και την απατηλή προπαγάνδα που προβάλει τις συγχωνεύσεις σαν ασπίδα αποτροπής του «αφελληνισμού» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος».
ΛΑΟΣ: Καλοδεχούμενη εξέλιξη
Για «καλοδεχούμενη εξέλιξη», έστω και αργά, όπως υποστηρίζει, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Το φωνάξαμε σε όλους τους τόνους εντός και εκτός Βουλής και στις δύο κυβερνήσεις, Καραμανλή και Παπανδρέου. Συγχωνεύσεις τραπεζών για να υπάρξει σιγουριά και παλιννόστηση κεφαλαίων. ’ργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν. Έστω και αργά, είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, περιττό όμως να μιλάμε πλέον για ελληνικές τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΣΥΝ: Συγχώνευση υπό πίεση
«Η ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο Συνασπισμός τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο».
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ .
«Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά», προσθέτει το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών».
ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία κίνηση
«Η συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank, αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
«Το νέο σχήμα σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα διαθέτει προϋποθέσεις ρευστότητας για επαρκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και ελληνικών επιχειρήσεων», επισημαίνει ακόμη το κόμμα και προσθέτει ότι «στο βαθμό που θα διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία».
Ντ. Μπακογιάννη: Αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα
«Η απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank-Eurobank EFG, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, παίρνονται αποφάσεις που ισχυροποιούν το τραπεζικό σύστημα και προσελκύουν σ' αυτό ξένα επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά από τις τεράστιες δαπάνες του κράτους, που όσο δεν μειώνει τα ελλείμματά του στραγγίζει τη ρευστότητα και στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα».
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ
«Η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, χωρίς να περιοριστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα τραπεζοϋπαλλήλου», παρατηρεί η ΓΣΕΕ με αφορμή τη συμφωνία Alpha Bank Eurobank.
«Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εμπεριέχονται ως δεσμεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ακόμη ότι «με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη και ζωτικής ανάγκης η προώθηση δημιουργίας ενός ισχυρού δημοσίου πυλώνα στο πιστωτικό σύστημα της χώρας».
Τέλος, τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και βάσει αυτών, σε συνεργασία με τηνΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις υπό συγχώνευση τράπεζες, θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.
Χαιρετίζουν τη συμφωνία συγχώνευσης οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank
Για συμφωνία τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τη συγχώνευση της τράπεζας με την Eurobank.
Οι υπάλληλοι κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία, αφού όπως επισημαίνουν, «για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του μνημονίου επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού εισέρχονται στην χώρα μας».
«Ως εργαζόμενοι χαιρετίζουμε τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους», τονίζουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες θα δώσουν τον καλύτερό προς εαυτό προς την κατεύθυνση αυτή.
naftemporiki.gr