Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: "Βλέπει" ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης


Μια νέα ύφεση, ακόμη και σε κάποια από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) ο οποίος προβλέπει επίσης ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε έκθεσή του για την πορεία των κρατών μελών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία) αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για την πορεία ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ακόμη και μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, για τη Γερμανία και την Ιταλία.
Με εξαίρεση την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανοικοδόμησης μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που την έπληξαν νωρίτερα εφέτος (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα), η ανάπτυξη στο σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του G7 "παρέμεινε χαμηλότερη του 1%" σε ετήσιο ρυθμό "το δεύτερο τρίμηνο εφέτος", σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Επίσης, ο ΟΟΣΑ για το τρίτο τρίμηνο προβλέπει ετησιοποιημένο μέσο όρο ανάπτυξης 1,6%, και επιβράδυνση στο επίπεδο του 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ειδικά για τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, εκτιμά ότι θα εμφανίσει κατά το τρίτο τρίμηνο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, αλλά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Για τις ΗΠΑ "βλέπει" αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.
Τέλος,σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπό το φως της οικονομικής επιβράδυνσης που παρατηρείται, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα όφειλαν να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική ή όπου αυτό είναι δυνατόν να προχωρήσουν ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...