Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το τέλος ενός Θρύλου

Ο «Λιόλιος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν η ζωντανή ιστορία, του Ολυμπιακού ως την 25η Οκτωβρίου του 2011, όταν και «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Ανδριανόπουλος, μέλος των «ερυθρόλευκων» από τα χρόνια της εφηβείας του, τα είχε ζήσει όλα με τον Ολυμπιακό, καθώς τα αδέρφια του (Γιώργος, Βασίλης, Ντίνος, Γιάννης) ήταν εκ των ιδρυτών των «ερυθρόλευκων» και στη συνέχεια αποτέλεσαν την ιστορική «πεντάδα των Ανδριανοπουλέων».
Πρώτα αθλητής του στίβου
Στα χρόνια του υπήρξε ένας εκ των σπουδαιότερων αθλητών του στίβου και πιο συγκεκριμένα του τριπλούν, έχοντας σπουδαίες επιδόσεις. Εκτός του τριπλούν, ο Ανδριανόπουλος έτρεχε εκατό μέτρα μετ' εμποδίων και στο ύψος, όπου μπορούσε να πηδήξει έως και 1,85 μέτρα. Ηταν τέτοια η γκάμα του στον αθλητισμό, που είχε ασχοληθεί ακόμα και με το βόλεϊ.
Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος, ο αδερφός του ο Γιώργος είχε φέρει το ποδόσφαιρο στον Πειραιά, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και είχε πολύ προχωρημένο μυαλό για την εποχή.
Όταν μπήκε ο Ολυμπιακός στην ζωή του
Από την οικογένεια των Ανδριανόπουλων, ο Λεωνίδας ήταν ο «βενιαμίν» . Στην ίδρυση του Ολυμπιακού, που έγινε μέσα σε καφενείο, δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος, καθώς ήταν ανήλικος και απαγορευόταν η είσοδος!
Με τα χρώματα των «ερυθρόλευκων» αγωνίστηκε από το 1927 (όταν ήταν 16 ετών) έως και το 1935, όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 24 χρόνων!
Όμως σε αυτά τα χρόνια είχε φορέσει και την φανέλα με το εθνόσημο, έντεκα φορές. Κατάφερε να πετύχει δύο γκολ, παίζοντας και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την γνωστή «πεντάδα των Ανδριανοπουλέων».

Η οικογένεια του
Ο Λεωνίδα Ανδριανόπουλος, εκτός από τα τέσσερα αδέρφια που είχαν αναμειχθεί στην ίδρυση και στελέχωση του Ολυμπιακού, είχε ακόμα δύο αδερφούς, τον Αριστείδη και τον Στέλιο, αλλά και μία αδερφή. Τα δυο του αδέλφια ασχολήθηκαν επίσης με το ποδόσφαιρο, παίζοντας σε άλλες ομάδες του Πειραιά.
Ο Αντώνης Γλύκας μίλησε για μια οικογένεια με μεγάλη μόρφωση. Απόδειξη ότι και ο αδερφός του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, Γιώργος, σπούδασε στο δημοφιλές πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κέμπριτζ την προπολεμική εποχή. Η μόρφωση τους αποτέλεσε προτεραιότητα, καθώς και ο πατέρας τους είχε σπουδάσει νομικά. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη δήλωση του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, θα γινόταν σπουδαίος δικηγόρος, αν δεν του έμενε η κληρονομιά καταστήματος ενδυμάτων.
Τα παρατσούκλια του
Βεβαίως όπως και οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές είχε και εκείνος παρατσούκλια από το φίλαθλο κοινό της εποχής. Εκτός του «Λιόλιος» ο κόσμος του Ολυμπιακού, τον φώναζε και «στραβοσουγιά», λόγω της πολύ καλής «κλειστής» ντρίμπλας που είχε. Ενώ άλλο του χαρακτηριστικό ήταν η ταχύτητα που του είχε μείνει από την εποχή του στίβου.
Ο Ανδριανόπουλος «βετεράνος»
Όλα τα χρόνια ακολουθούσε τις γιορτές των παλαιμάχων του Ολυμπιακού, όντας επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου, ακόμα και στην ηλικία των εκατό ετών! Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος υπήρξε μια θρυλική φιγούρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό το περιστατικό που μνημόνευσε ο Αντώνης Γλύκας στον Sentra, από μια παλαιότερη επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, ο Κάρολος Παπούλιας, φωτογραφιζόμενος πλάι στους Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και Λεωνίδα Ανδριανόπουλο είπε χαρακτηριστικά: «Με συγχωρείτε, παίρνω λάμψη από εσάς με αυτή την φωτογραφία…», καταδεικνύοντας το μεγαλείο της «θρυλικής» μορφής των «ερυθρόλευκων».
Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος με αριθμούς:
Ημερομηνία γέννησης:
1911
Τόπος γέννησης:
Πειραιάς
Ολυμπιακός:
40 συμμετοχές – 9 γκολ (1927-1934)
Εθνική Ελλάδος:
11 συμμετοχές – 2 γκολ (1929-1935)
Πρωταθλήματα:
3 (1931, 1933, 1933) Ελλάδος, 4 Πειραιά, 2 Νοτίου Ελλάδας


sentragoal.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...