Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πώς πέθανε τελικά ο Van Gogh;


Μία διαφορετική εκδοχή του θανάτου του Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh δίνουν οι συγγραφείς Steven Naifeh and Gregory White Smith στο νέο τους βιβλίο με τίτλο: "Van Gogh: The Life".
Οι ιστορικοί της τέχνης υποστήριζαν ότι ο θρυλικός ζωγράφος του μετα-ιμπρεσιονισμού έδωσε ο ίδιος τέλος στην ζωή του, αφού υπέφερε για χρόνια από άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες.
Ο θρύλος θέλει ο Van Gogh να αυτοπυροβολείται στο στήθος με ένα περίστροφο στο χωριό Auvers-sur-Oise στην βόρεια Γαλλία και έπειτα να περπατά ένα μίλι για να λάβει βοήθεια. Τελικά, υπέκυψε στα τραύματά του δύο μέρες μετά, τον Ιούλιο του 1890.
Όμως οι δύο συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με Πούλιτζερ για την βιογραφία του Αμερικανού καλλιτέχνη Jackson Pollock δεν έχουν την ίδια γνώμη.  Υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις πως ο ζωγράφος δεν πέθανε από τα δικά του χέρια, αλλά από δύο ντόπιους νέους που του στέρησαν την ζωή με ένα δυσλειτουργικό όπλο.
 
Το δίδυμο αμφιβάλλει για την σημερινή αιτία θανάτου του κάνοντας την εξής ερώτηση:" Είναι δυνατόν ο Van Gogh να είχε υποστεί μία οδυνηρή πληγή και να εξακολουθούσε να περπατά για περισσότερο από ένα μίλι πάνω σε τραχιά εδάφη;"
Έπειτα, αναρωτιούνται πως ο καλλιτέχνης κατάφερε να κρατήσει επιτυχώς το όπλο στα χέρια του, δεδομένου της κατάστασής του και την παραμονή του σε ψυχιατρικό άσυλο.
Το βιβλίο βασίζεται σε προηγούμενες αμετάφραστες επιστολές που ανήκαν στην οικογένεια του Van Gogh, ενώ περιλαμβάνονται επίσης πλήθος νέων φωτογραφιών.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...