Θέλοντας να μοιραστούν την ιστορία μιας χώρας βασανισμένης, της Ελλάδας, αποφάσισαν να πειραματιστούν σε ένα νέου είδους ντοκιμαντέρ.
Πιστοί στο ρητό «η ικανότητα καταγραφής του χρόνου είναι αυτή που μεταφέρει τις μνήμες από γενιά σε γενιά», 14 φωτορεπόρτερ συναντήθηκαν στην Ελλάδα που χτυπήθηκε από την πρωτοφανή κρίση του Ιανουαρίου του 2010. Και συνέθεσαν τα κομμάτια μίας ταλαιπωρημένης χώρας.
«Οι Έλληνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο σχετικά με το μέλλον, αλλά και με το παρόν του ελληνικού έθνους, και το ρόλο του στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτήν την ιστορική καμπή, ποιοι είναι οι ήρωες που αναδύονται μέσα από τα συντρίμμια και τη σκόνη;», αναρωτήθηκαν οι ίδιοι.
Και από εκεί γεννήθηκε το The Prism 2011. Mία συλλογική καταγραφή της Ελλάδας του χειμώνα 2010-2011, μέσα από το φακό της ομάδας των «14» που έγιναν, για πρώτη φορά, multimedia αφηγητές, με την υποστήριξη των δημιουργών.
To The Prism GR2011 γυρίστηκε σε χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων. Οι σκηνοθέτες Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης συνέλαβαν την ιδέα αυτή, θεωρώντας την ως έναν επαναστατικό τρόπο για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
«Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην αφήγηση και τη διάδοση των ιστοριών. Η δημοσιογραφία περνά από τα χέρια των λίγων στο ευρύ κοινό, το οποίο, έχει πλέον τη δυνατότητα να πει τη δική του ιστορία μέσα από τη δική του ματιά», δηλώνουν οι δημιουργοί του πρωτότυπου ντοκιμαντέρ.
Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τα μάτια των 14 φωτορεπόρτερ:
Πηγή newsbeast |