Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Ο ήσυχος ακαδημαϊκός στο πηδάλιο της χαοτικής Ελλάδας»


Με θετικά, στην πλειοψηφία τους, σχόλια υποδέχθηκαν την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξε ο άνθρωπος που βοήθησε την Ελλάδα να μπει στο ευρώ και τώρα καλείται να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Εκτενές πορτρέτο του Λ. Παπαδήμου με τίτλο " Ο ήσυχος ακαδημαϊκός στο πηδάλιο της χαοτικής Ελλάδας" φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters.
"Υπάρχει μια δόση ειρωνείας στο γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει να βοηθήσει την χώρα του να επιβιώσει στην ευρωζώνη: ήταν ένας από εκείνους που αρχικά διευκόλυναν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη" γράφει το πρακτορείο.
Στη συνέχεια αναρωτιέται αν ένας "κάπως εσωστρεφής ακαδημαϊκός" σαν τον Παπαδήμο θα τα βγάλει πέρα στο ταραχώδες ελληνικό πολιτικό τοπίο με τις έντονες συγκρούσεις στους δρόμους και τις έντονες εχθρότητες στην βουλή.
Το Reuters σημειώνει επίσης ότι ο Παπαδήμος δέχεται κριτική επειδή δυσκολεύεται στην λήψη αποφάσεων, κάτι που δεν αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα κάποιον που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διάσωσης μιας "χαοτικής Ελλάδας".
Tην θητεία του Λουκά Παπαδήμου στην ΕΚΤ σημειώνει η Figaro, αναφέροντας ότι η εμπειρία του σε ένα τέτοιο πόστο τον καθιστά αξιόπιστο στα μάτια των πιστωτών της Ελλάδας.
"Ήταν ο μόνος αποδεκτός από το σύνολο της πολιτικής τάξης" γράφει η Figaro και συνεχίζει : "Παρότι του προσάπτουν έλλειψη χαρίσματος, η μεγάλη του διακριτικότητα αναγνωρίζεται από όλους".
"Λουκάς Παπαδήμος: ένας οπαδός της λιτότητας στο τιμόνι της Ελλάδας" τιτλοφορείται το πορτρέτο που φιλοξενεί η Monde.
"Το προφίλ του νέου έλληνα πρωθυπουργού θα καθησυχάσει τους επικεφαλής της Ευρώπης και τους οικονομικούς κύκλους" γράφει η εφημερίδα κάνοντας επίσης αναφορά στην σημαντική εμπειρία του Λ. Παπαδήμου στην ΕΚΤ.
"Ο Λουκάς Παπαδήμος ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας" είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις του Παπαδήμου περί "ενότητας".
"Οι επικριτές λένε ότι ως κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανακρίβειες στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας κατά την διάρκεια της ένταξής της στο ευρώ, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται" σημειώνει το BBC.
"Ένας έγκριτος οικονομολόγος επελέγη για πρωθυπουργός της Ελλάδας" γράφουν οι New York Times, υπογραμμίζοντας ότι το έργο του Λουκά Παπαδήμου είναι δύσκολο, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται τεχνοκράτης που δεν ανήκει στους πολιτικούς κύκλους και αυτό ίσως τον βοηθήσει να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο μονοπάτι.
Στην εκλογή του Παπαδήμου και την έκκλησή του για πλήρη στήριξη από όλα τα κόμματα, αναφέρεται η Wall Street Journal, ενώ το Bloombergγράφει ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να διασφαλίσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι εκείνος που οδήγησε την χώρα στο ευρώ, ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.
Την επιλογή Παπαδήμου μεταδίδει και το CNN, κάνοντας συνοπτική αναφορά στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία.

ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...