Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Στο σκαμνί η Μέρκελ από τον ευρωπαϊκό Νότο


Πρωτεργάτες στο κίνημα για μη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες που είδαν τα spreads δανεισμού τους να εκτοξεύονται στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες
"Στοπ" στη συμμετοχή ιδιωτών στο "κούρεμα" του δημόσιου χρέους επιχειρούν να επιβάλουν χώρες του Νότου της Ευρωζώνης. Η άποψη αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος τις τελευταίες μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, ενδέχεται να μην προχωρήσει το "κούρεμα" και στην Ελλάδα, σε περίπτωση αλλαγής της συνθήκης, γεγονός ωστόσο που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.
Πρωτεργάτες στο κίνημα για μη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες που είδαν τα spreads δανεισμού τους να εκτοξεύονται στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ αυτού του "κινήματος".
Το "κίνημα" εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως επιθυμεί η Γερμανία.
"Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλη η περιφέρεια τάσσονται υπέρ της απόσυρσης των μέτρων για συμμετοχή των ιδιωτών", ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. "Ενάντια θέση εκφράζουν η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία", συμπλήρωσε.
Οπως είναι γνωστό, η γραμμή του Βερολίνου, ότι δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μέρος των ζημιών για τη διάσωση της Ελλάδας, "πέρασε" από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και αποτυπώθηκε στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Ομως, τώρα, έναν μήνα μετά τη συμφωνία, οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να ακυρωθεί αυτό το σκέλος της συμφωνίας. Κίνηση που ουσιαστικά δυναμιτίζει τις όποιες διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις τράπεζες για το εθελοντικό "κούρεμα" στο χρέος τους.
Ο λόγος που οι χώρες της περιφέρειας άλλαξαν γραμμή πλεύσης δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός. Ωστόσο, εικάζεται πως είναι η αυξημένη δυσαρέσκεια απέναντι στη γερμανική αδιαλλαξία στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου και της στήριξης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, λένε στην καγκελάριο Μέρκελ: "Αφού αρνείσαι να τυπώσεις χρήμα και μας καταδικάζεις σε δυσβάσταχτα επιτόκια δανεισμού, οδηγώντας τις τράπεζες σε κατάρρευση, αντιμετώπισε μόνη σου τις ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη".
Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν κεφάλαια ύψους 14-16 δισ. ευρώ για να υλοποιηθεί το PSI+ και οι τραπεζίτες βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες για την εξεύρεση των κεφαλαίων, προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές και να αποφύγουν την κρατικοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αρθρο - επίθεση
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των "Financial Times" αναφέρει ότι: "Η Γερμανία θα έπρεπε να αποζημιώσει τις χώρες του Νότου".
Στο άρθρο ασκείται έντονη κριτική στην αδιαλλαξία της Γερμανίας και υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως "αντί να καταδικάζουν τους νωθρούς νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα λάφυρά τους... Θα έπρεπε να τους αποζημιώσουν".
Η εφημερίδα αναφέρεται στις πολιτικές που "επέβαλε" το Βερολίνο στους εταίρους του, τις οποίες χαρακτηρίζει "τρικ", και επισημαίνει ότι "απέτυχαν ολοσχερώς και η ήπειρος πλησιάζει στο χείλος της αβύσσου".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν ιλιγγιώδη άνοδο εξαιτίας του κοινού νομίσματος, η οποία αγγίζει το 18%. Παράλληλα σημειώνεται ότι αν η Γερμανία δεν ήταν στο ευρώ, η αύξηση αυτή δεν θα άγγιζε ούτε το 10%.


ethnos.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...