Την «ειδική αποστολή» της κυβέρνησης συνεργασίας, το εθνικό «διακύβευμα» και τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου περιγράφει και επισημαίνει με τις χαρακτηριστικές «λεπτομέρειες» σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστες ευκαιρίες, λόγω του πρωτόγνωρου εθνικού φορτίου που έχει αναλάβει, να επαναλαμβάνει «αυτονόητα», αλλά το κάνει - προτρέποντας τους συνομιλητές του κατ' αρχάς να δουν και να αντιληφθούν τη δυσκολία του εγχειρήματος για τη διάσωση της χώρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του κρίσιμους «σταθμούς» αλλά και την αισιόδοξη οπτική του κ. Παπαδήμου ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης από τη στήριξη των τριών κομμάτων, ώστε εντός του 2012 να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την έξοδο από την κρίση, ενώ για τον χρόνο των εκλογών υπενθυμίζει ότι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.
Εντός του Γενάρη πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μόλις ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς (τον Γ. Παπανδρέου το Σάββατο) θα δρομολογηθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις (δεν αποκλείεται, δε, η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό).
Η «ατζέντα» του Λ. Παπαδήμου για το 2012, τη «δύσκολη χρονιά», όπου οι θυσίες του 2011 μπορεί να χρειαστούν νέες προσαρμογές, έχει τρεις σημαντικούς στόχους: την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση ενός νέου αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος και την ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτώβρη.
Τα μηνύματα, πάντως, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση είναι συγκεκριμένα και αφορούν τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί», αλλά δεν προτίθεται από την άλλη να μη δώσει λύση, πιθανότατα δηλαδή να νομοθετήσει. Το έτερο κορυφαίο μήνυμα φέρει και την εξειδίκευση των στόχων: ότι για την επιβίωση των Ταμείων (με τα περισσότερα επικουρικά να εμφανίζουν σοβαρά ελλείμματα και με τάση επιδείνωσης, καθώς η σχέση εργαζομένου-ασφαλισμένου θα επιδεινωθεί) χρειάζονται ρυθμίσεις και περικοπές, ότι για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα έχει ήδη προτείνει σαφείς παρεμβάσεις κι ότι στον δημόσιο τομέα μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει πολιτική απολύσεων, αλλά «εξυγίανσης, περιστολής δαπανών, άρα και μείωσης θέσεων εργασίας».
Σχέδιο - πρόταση
Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τις ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ή στους μισθούς του δημόσιου τομέα, ωστόσο διαμορφώνουν σχέδιο-πρόταση μετά και το κατατοπιστικό e-mail της τρόικας για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (για το κόστος εργασίας προτείνεται η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, της κατάργησης 13-14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης με βάση όχι μόνο τον χρόνο αλλά και την απόδοση και άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων).
Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τις ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ή στους μισθούς του δημόσιου τομέα, ωστόσο διαμορφώνουν σχέδιο-πρόταση μετά και το κατατοπιστικό e-mail της τρόικας για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (για το κόστος εργασίας προτείνεται η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, της κατάργησης 13-14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης με βάση όχι μόνο τον χρόνο αλλά και την απόδοση και άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τον κ. Παπαδήμο, πάντως, ότι αν και εντός του 2012 δεν προβλέπεται «ανάπτυξη», μπαίνουν τώρα οι βάσεις κι ότι εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων επετεύχθη ο μνημονιακός στόχος κατά 99% της απορρόφησης κοινοτικών πόρων και εκκρεμεί η αξιοποίηση από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία. Αύριο, τέλος, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ώστε να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.
ΜΑΞΙΜΟΥ
Το ραντεβού με Γιώργο και η ανησυχία
Το ραντεβού με Γιώργο και η ανησυχία
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, καθώς κλείνει ο κύκλος των τετ α τετ με τους αρχηγούς και αρχίζει ο νέος των αποφάσεων.
Στα ραντεβού με τους αρχηγούς δεν κατέληξε στο «διά ταύτα», ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένει το πέρας του διαλόγου (και με τους κοινωνικούς εταίρους) για να προσδιορίσει τα «επόμενα βήματα». Τον απασχολούν ενδεχόμενες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, υπουργοί του οποίου έχουν κρίσιμο ρόλο στην κυβέρνηση; «Θα δούμε», λέει αναμένοντας και μη προεξοφλώντας κατ' αρχάς τη στάση του Γ. Παπανδρέου. Βέβαια δεν αποφεύγει με ψύχραιμο και αποφασιστικό ύφος να υπογραμμίσει ότι «ετοιμαζόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις - έχουμε πρόβλεψη για όλα».
Οι καλά γνωρίζοντες διευκρινίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα προτιμούσε να αποφευχθούν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τη λειτουργία της κυβέρνησης - δεν πρόκειται φυσικά να παρέμβει, αλλά έχει προετοιμάσει απαντήσεις αναλόγως των σεναρίων. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι στον σχεδιασμό, εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη από τις εξελίξεις.
Τα μηνύματα και η «ατζέντα»
Για τον ιδιωτικό τομέα: Διάλογος για συμφωνία των εταίρων. Αν δεν τα βρουν, νομοθετική παρέμβαση
Για τις επικουρικές: Απαραίτητες οι περικοπές για να επιβιώσουν τα Ταμεία
Για το Δημόσιο: Εξυγίανση, περιστολή δαπανών, άρα και μείωση θέσεων εργασίας
Για τους μισθούς: Επιμένει η τρόικα για μειώσεις σε «δώρα» και αποδοχές
Για τις εκλογές: Ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και μετά κάλπες
Οι προτεραιότητες: Εκπλήρωση των δεσμεύσεων. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου
ethnos.gr