Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το παρακράτος της μίζας οργιάζει σε εφορίες - τελωνεία


Φαίνεται πως το φαινόμενο της μίζας στην Ελλάδα δεν έχει γιατρειά, με έρευνα των δικαστικών αρχών να φέρνει στο φως τη δράση κυκλωμάτων διαφθοράς σε εφορίες και τελωνεία.
Αιχμές ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εμπλέκουν στο παρεμπόριο και υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων.
Επισημαίνει μάλιστα πως η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων και ερευνά αν εμπλέκονται σε παρεμπόριο, τη στιγμή που η λαθραία διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων κοστίζει φόρους 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Δημόσιο.
Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες εδώ κι έναν χρόνο "ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακοί και τελωνειακοί αλλά και έμποροι πετρελαιοειδών αντιδρούν στην τοποθέτηση του ειδικού συστήματος μέτρησης εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων".
Με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζεται δραστικά η παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, που στερεί στο Δημόσιο 500 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Απαιτείται η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και στις 14 Δεκεμβρίου, έναν χρόνο μετά την πρώτη απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να εκδοθεί και η απόφαση που λαμβάνει ως φορολογικά στοιχεία τις ποσότητες εισόδου κι εξόδου καυσίμων βάσει του ειδικού μηχανισμού μέτρησης.
Η υψηλόβαθμη πηγή περιγράφει τις κόντρες ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων, αλλά και την απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ στο παρεμπόριο.
Αφορμή για τη δικαστική έρευνα που αποκαλύπτει την ύπαρξη κυκλώματος το οποίο "κούρευε" πρόστιμα περαίωσης από φορολογούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος", ήταν η παρατηρητικότητα δικαστικής λειτουργού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εξετάζοντας την περίπτωση ανώνυμης εταιρείας εντόπισε αναντιστοιχία μεταξύ των φορολογικών παραβάσεών της σε σχέση με το μικρό πρόστιμο που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας και το οποίο έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ.
Η δικαστική λειτουργός το έψαξε, ζητώντας στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, και διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία αντί των 20.000 ευρώ έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 620.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία που της εστάλησαν, φάνηκε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που είχαν ελέγξει την εταιρεία, είχαν καταχωρίσει στο σύστημα Taxis συνολικά τρία σημειώματα.
Σύμφωνα με το πρώτο, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει για την περαίωση 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο 20.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο 620.000 ευρώ. Ωστόσο, η υπόθεση είχε περαιωθεί με το εκκαθαριστικό που ζητούσε 20.000 ευρώ.


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...