Με δεδομένη την απόρριψη της πρότασης των ιδιωτών πιστωτών για το PSI και ειδικότερα για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα της τάξεως του 4%, πλέον οι ρυθμιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής φαίνονται πιο θετικοί να εξετάσουν και την επιλογή- ταμπού, αυτή της μη εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, σημειώνει το Reuters.«Υπήρξε μια μικρή ...αλλαγή στην ατμόσφαιρα, αλλά καμία αλλαγή στη γραμμή στρατηγικής που επιδιώκεται» είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο πρακτορείο.
Μία άλλη πηγή επιβεβαίωσε το σκεπτικό της αλλαγής πλεύσης αλλά επεσήμανε: «Είμαστε ακόμα στο Πλάνο Α».
Μία πηγή κοντά στις διαβουλεύσεις είπε ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε μία μη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον κίνδυνο μίας άτακτης χρεοκοπίας.
Η ανταλλαγή ομολόγων- το λεγόμενο PSI- έχει σκοπό να κόψει 100 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας ύψους 350 δισ., και εντέλει να μειώσει το χρεός της χώρας από το 160% του ΑΕΠ στο πιο διαχειρίσιμο 120% το 2020.
Στην περίπτωση μη εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.
«Διακυβεύονται πολύ μεγάλα ποσά» αναφέρει ο Economist. «Μια ελληνική χρεοκοπία επίσης θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ προσπαθεί να συγκεντρώσει και άλλα 500 δισ. ευρώ ως δύναμη πυρός και «μαξιλάρι» προστασίας κάποιων χωρών της ευρωζώνης» αναφέρεται.
Τί είπε ο Νταλάρα
Να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη τη συμφωνία του Οκτωβρίου, κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Charles Dallara.
Προειδοποίησε ακόμη ότι ο χρόνος τελειώνει, χωρίς να διευκρινίσει πόσος έχει απομείνει, ενώ διαμήνυσε πως αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες με την Ελλάδα, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το IIF κατέθεσε πρόταση στην ελληνική πλευρά την προηγούμενη Παρασκευή. Η πρόταση ήταν στη βάση της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό χρέος είναι σαφής», αναφέροντας παράλληλα πως επιθυμεί «μια τακτική διαχείριση της κατάστασης του ελληνικού χρέους».
Ο Dallara πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα μέσω συνεργασίας, ενώ τόνισε πως το ζήτημα του κουπονιού των νέων ομολόγων αποτελεί ακόμη ζήτημα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία.
Τόνισε δε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.
Πηγή 24wresenimerwsi