Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται σε 6 μήνες, από 1 έτος, ο χρόνος που πρέπει να κρατήσει ο γάμος προκειμένου να γίνει έγγραφη συμφωνία για τη λύση του. Το διαζύγιο-εξπρές θα βγαίνει με διάταξη παρέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου
Με διαδικασίες-εξπρές θα βγαίνουν πλέον τα συναινετικά διαζύγια, ενώ τροποποιείται και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον όρκο στα δικαστήρια, σύμφωνα με αλλαγές που επέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.
Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται από 1 έτος σε 6 μήνες ο χρόνος που πρέπει να κρατήσει ο γάμος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του. Το συναινετικό διαζύγιο θα βγαίνει με διάταξη παρέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου μέσα σε διαδικασίες-εξπρές 2-3 ημερών, ενώ μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος (με δύο αλλεπάλληλες συζητήσεις στο δικαστήριο σε απόσταση 6 μηνών κ.λπ.).
Η συμφωνία των συζύγων περιλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία με αυτά, ενώ μπορεί να ρυθμίζει τη διατροφή τους και η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
Με την αλλαγή για τον όρκο, ενώπιον δικαστηρίου, καθένας (μάρτυρας, ένορκος, πραγματογνώμονας κ.λπ.) μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στον θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο με τέτοιο τρόπο που να μην αποκαλύπτονται αναγκαία οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Η τροποποίηση έρχεται μετά πολλές καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για τις Ανεξάρτητες Αρχές προβλέπεται η λήξη της θητείας των μελών που έχουν συμπληρώσει 8ετή θητεία, ενώ παραμένει ως κακούργημα η τιμωρία του δουλεμπορίου (όσων με αμοιβή φέρνουν λαθρομετανάστες) ύστερα από τις αντιδράσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ενσημο
Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν θα καταβάλλεται δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και στις αγωγές για τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθούν απολυμένοι, άνεργοι, θύματα τροχαίων.
Για τους δικαστές προβλέπεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους όλοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, αλλιώς απειλείται άσκηση πειθαρχικής δίωξης. Η καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει και περικοπή αποδοχών, αφού προηγηθούν εξηγήσεις του δικαστή.
Επίσης δεν επιτρέπεται η μετάθεση δικαστή πριν να περάσει ένα δικαστικό έτος στον τόπο τοποθέτησής του (για τους διοικητικούς δικαστές προβλέπεται διετία).
ethnos.gr