Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία ή διάσωση στο χέρι της Ελλάδας


Σε έξοδο από την Ευρωζώνη επισημαίνει ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα αποτυχία στην εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.
Οι αγορές έχουν προσαρμοσθεί και αρκετοί μηχανισμοί προστασίας έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη για τον περιορισμό της χρηματοπιστωτικής ζημίας, εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας.
"Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε (ακέραια) την Ευρωζώνη, με όλα τα μέλη της. Αλλά πάλι, αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα σήμερα", σημείωσε.
Άρα, συνέχισε, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσει το σύνολο αυτών των όρων- και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργεί στους Έλληνες- εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείουν εαυτούς από την Ευρωζώνη και οι συνέπειες για τις άλλες χώρες τώρα θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι έναν χρόνο πριν.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για "έκρηξη", εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ωστόσο ο Φρίντεν έδωσε το αντίθετο μήνυμα, αναφέροντας πως η "μετάδοση" αποτελεί μικρότερο κίνδυνο σήμερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο, καθώς υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος μηχανισμός στήριξης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Όταν το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέλθουν την Τετάρτη, ο Λικ Φρίντεν σημείωσε ότι θα απαιτήσει λεπτομέρειες και σαφήνεια από την Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές τόσο τώρα, όσο και μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Είναι πιθανόν η Ελλάδα να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, παρά να εφαρμόσει τόσο αυστηρές περικοπές, σημείωσε.
Ένα γενναία υποτιμημένο νόμισμα θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. "Ίσως να είναι κάτι που θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή... να δημιουργήσει μία οικονομία που να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το σενάριο που θα προτιμούσα", κατέληξε.


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...