Απάντηση με... κομψά ειρωνικό τρόπο έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη έντονα επικριτική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια:
«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε τέτοιο πράγμα. 'Ισως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Tagesspiegel.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα της τμηματικής καταβολής του νέου δανείου παρότι η διατύπωσή του δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του: «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας (...) Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική (...) Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα την Δευτέρα».
Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά θεωρεί απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει σεβασμό και συμπάθειά προς τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν υποστεί: «Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και επιτρέψτε μου να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν», αναφέρει.
Είναι πάντως ιδιαίτερα επικριτικός με την οικονομική ελίτ της χώρας ισχυριζόμενος ότι «ένα διόλου ασήμαντο τμήμα αυτής, ακόμη και σε τούτη τη δύσκολη φάση καυχάται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δεν πληρώνει φόρους και δεν πολυενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και των πολιτών.
«Είναι απολύτως κατανοητό, λοιπόν, ότι αυτή η στάση μόνο ως έντιμη και δίκαιη δεν μπορεί να εκληφθεί», σχολιάζει ο γερμανός υπουργός.
Επιμένει, τέλος, στην ορθότητα της επιλογής για μειώσεις των κατώτατων μισθών.
Οι μισθοί στον Ελλάδα στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας προαναγγέλλει και διερωτάται: «Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου παρότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος, θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;»
ethnos.gr