Πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στα μέτρα που θα απορρέουν από το νέο μνημόνιο -με αιχμή τις ανατροπές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Στο ψήφισμά τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων καταγγέλουν και καταδικάζουν «την αδιέξοδη αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, μέσω της πολιτικής λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του Κοινωνικού Κράτους, των απολύσεων και της ανεργίας, της φορολογικής λεηλασίας που συνεχίζονται και εντείνονται με το νέο μνημόνιο άδικων μέτρων ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών για να ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης και του χρέους».
Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, που στη συνέχεια -παρά την ισχυρή βροχή- προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή.
Λόγω των κινητοποιήσεων το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο από τις 11 το πρωί και η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάθηκε πλήρως λίγο πριν από τις 2.30.
Λίγο νωρίτερα άνοιξαν για το κοινό και οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό και στο Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει προληπτικά προς αποφυγή επεισοδίων.
Α. Παπαρήγα: Τώρα πια η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού
Το «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες».
Α. Τσίπρας: Σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων.
Την ανάγκη αντίστασης των πολιτών για να μην οδηγηθούν σε αργό θάνατο υπογράμμισε σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας .
Όπως είπε, «ο λαός πρέπει να καταλάβει πως ή θα αντισταθεί και θα τους ρίξει, ή θα οδηγηθούμε στον αργό θάνατο», Υποστήριξε ακόμη πως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα όσα γίνονται δυο χρόνια τώρα, δεν έχουν στόχο τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας, αλλά είναι ένα σχέδιο «φτωχοποίησης των Ελλήνων» και «εκποίησης έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας».
«Κυβέρνηση και κόμματα που τη στηρίζουν, την ύστατη αυτή στιγμή, στο όνομα μιας ανύπαρκτης ανταγωνιστικότητας, δεν έχουν το δικαίωμα να αποδεχθούν και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη βάναυση επέμβαση στα κατώτατα ημερομίσθια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομίας της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Μικροεπεισόδια
Στο περιθώριο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης, που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, υπήρξαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τη Βουλή, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. 'Αμεση ήταν η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι τους απώθησαν με τις ασπίδες. Τότε, μια μερίδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και νεράτζια κατά των ΜΑΤ, ενώ αυτοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Από τα σημερινά μικρής έντασης επεισόδια έγινε μία προσαγωγή.
Ειρηνικές οι πορείες στη Θεσσαλονίκη
Πορείες διαμαρτυρίας για τις απαιτήσεις της τρόικας, τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τους όρους της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
«Ένας στους δύο νέους και μια στις τρεις γυναίκες είναι άνεργοι, 12% των συμπολιτών μας ζουν με μηδενικό εισόδημα και 50% κάτω από τα όρια της φτώχειας" τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκφράζοντας την αντίθεση των συνδικάτων "στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας", τις απολύσεις, την περικοπή μισθών και συντάξεων και "στις πολιτικές, που οδηγούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Χαιρετισμό απηύθηνε και το μέλος της διοίκησης της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ Γιάννης Αμμανατίδης. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε έξω από τη γ. γραμματεία Μακεδονίας Θράκης.
Επεισόδια στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά την πορεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έσπασαν με πέτρες τζάμια του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στην πλατεία Κορνάρου επιτέθηκαν εναντίον υποκαταστήματος τράπεζας και ενεχυροδανειστήριου.
naftemporiki.gr