Το τελικό πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για τα 24 πολιτικά πρόσωπα τα οποία το 2011 έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ αναμένεται σήμερα στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί εαν τα έχουν καταγράψει στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης ή αν πρόκειται για «αδήλωτους» λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες μεταξύ των 24 περιλαμβάνονται
- 5 εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές,
- 2 εκπρόσωποι μικρών μη κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν λάβει μέρος σε εκλογικές αναμετρήσεις
- ο κ. Ισίδωρος Κούβελος ο οποίος εμφανίζεται να στέλνει μέσω επιχειρηματικού λογαριασμού ποσό άλλο από αυτό του γνωστού 1ος εκατ. δολαρίων
- ο κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και πλέον μέλος της ΔΗΣΥ της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος δεν έχει καταθέσει «πόθεν έσχες» ως όφειλε
- 13 πρωην, βουλευτές και ευρωβουλευτές
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής «πόθεν έσχες» Βαγγέλης Αργύρης οι ελεγκτές έχουν ολοκληρώσει ήδη την έρευνα για τις πρώτες 13 περιπτώσεις και πλην του κ. Δημητρακόπουλου – ο οποίος δεν έχει καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάσταση προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχε δηλώσει το έμβασμα – οι υπόλοιποι 12 δεν παρουσιάζουν νομικά προβλήματα, δηλαδή έχουν καταγράψει στα «πόθεν έσχες» τις συγκεκριμένες τραπεζικές κινήσεις.
Υπο αυτά τα δεδομένα, σήμερα αναμένονται τα ευρήματα των ερευνών για τους υπόλοιπους 11 καθώς και το τελικό πόρισμα της επιτροπής ώστε όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης «να συγκεντρωθούν όλες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και να διαβιβαστούν στο εισαγγελέα». Να σημειωθεί ότι εως αυτή την ώρα τα μέλη της επιτροπής έχουν αποφασίσει να διαβιβάσουν στον εισαγγελέα εφετών την υπόθεση με το «αδήλωτο» 1 εκατ. δολάρια του κ. Κούβελου καθώς και την περίπτωση του κ. Δημητρακόπουλου.
Στην Θεσμών ο Νικολούδης
Πέραν όμως των κρίσιμων εργασιών της επιτροπής «πόθεν έσχες», με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του προϊστάμενου της Ανρχής για την Καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (12:00) προκειμένου – όπως ο ίδιος ανέφερε - να δώσει «αποστομωτικές απαντήσεις σε όλους και για όλα» μετά την «υβριστική και αβασάνιστη» επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον του με αφορμή την υπόθεση με το ένα εκατομμύριο δολάρια του ζεύγους Κούβελου - Μπακογιάννη.
Υπενθυμίζεται, ο κ. Νικολούδης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών Θανάση Τσούρα με την οποία ζήτησε να κληθεί «άμεσα» και να δώσει «ενδιαφέρουσες απαντήσεις».
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση με το ένα εκατομμύριο ευρώ που αρχικά «χρεώθηκε» σε «φαντομά βουλευτή» και στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι αφορά στον σύζυγο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ξεκίνησε από κατάθεση που είχε δώσει ο κ. Νικολούδης πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες στην επιτροπή θεσμών. Το γεγονός αυτό μετέτρεψε τον πρόεδρο της Αρχής σε «κόκκινο πανί» για το ζεύγος Μπακογιάννη - Κούβελου καθώς σε σειρά ανακοινώσεών τους ανέφεραν ότι «πρόκειται για ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό, για τη λεπτή θέση που βρίσκεται και ασφαλώς είναι ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα».
Υπο αυτά τα δεδομένα, ο κ. Νικολούδης αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
«Σε συνέχεια της από 1-3-2012 ανακοίνωσης μου και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σε βάρος μου δημόσια κριτική, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:
Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας αναφέρθηκα σε πρόσωπο (έναν ή μία), το οποίο ανήκει στον “πολιτικό κόσμο της χώρας”, με την ευρύτερη του όρου έννοια και όσοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση το γνωρίζουν πολύ καλά. Κάθε διαφορετική ερμηνεία, με την επίκληση αποσπασμάτων από άλλα σημεία των πρακτικών και σύνδεση με μισοτελειωμένες, στον προφορικό λόγο, φράσεις είναι τουλάχιστον αυθαίρετη.
Έκανα λόγο για ένα εκατομμύριο, χωρίς άλλο προσδιορισμό.
Δεν ανέφερα “Ελβετία” ούτε άλλη χώρα του εξωτερικού.
Όταν ερωτήθηκα και απάντησα, στη συνεδρίαση της 21-2-2012, χρειάστηκε ν΄ ανακαλέσω στη μνήμη μου μία (1) από τις 4.618 υποθέσεις του προηγούμενου έτους και είναι αληθές, ότι ανέφερα το “Μάιο” αντί το “Μάρτιο” του 2011. Το θέμα αυτό, το διευκρίνισα αρμοδίως τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θέλω όμως να τονίσω, για μία ακόμη φορά, την ελάχιστη αν όχι ανύπαρκτη, σημασία του αν το γεγονός συνέβη το Μάιο ή το Μάρτιο του 2011 και αντίθετα, την τεράστια σημασία της από μέρους μου επισήμανσης, ότι το παραπάνω ποσό ήταν νόμιμο χρήμα. Αυτός ήταν ο στόχος και η ουσία της απάντησής μου, η οποία αν δεν είχε υπάρξει, σύντομα θα σημειωνόταν πολύ χειρότερη εξέλιξη στην όλη υπόθεση και την εξέλιξη αυτή θα ήμουν υποχρεωμένος να παρακολουθώ σιωπηρός.
Ζητώ απ΄ όλους να κατανοήσουν την ιδιόμορφη και ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενός δημόσιου λειτουργού, ο οποίος ενώ ερωτάται και οφείλει ν΄ απαντά, οφείλει ταυτόχρονα να τηρεί και το καθήκον της εχεμύθειας. Για το λόγο αυτό, ακριβώς, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να υβρίζεται, έτσι αβασάνιστα, κάποιος, ο οποίος εμποδίζεται από τον ίδιο το νόμο στο να δώσει ολοκληρωμένες και αποστομωτικές απαντήσεις σε όλους και για όλα.
Ο μόνος χώρος, που μου επιτρέπεται να μιλήσω είναι ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας. Ας κληθώ άμεσα σε μία συμπληρωματική ακρόαση και εκεί θα δοθούν ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Αν αυτό δε συμβεί τώρα, σύντομα θα καταστεί αναπόφευκτο. Και εάν δεν καταστεί αναπόφευκτο από τα γεγονότα, θα το επιδιώξω εγώ ο ίδιος».
protothema.gr