Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Εαρινή» επίθεση ετοιμάζουν τα Σκόπια


«Εαρινή» επίθεση ετοιμάζουν τα Σκόπια, με στόχο την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής του Μάιου στο Σικάγο.

Παρά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, πως τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνο εάν επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποφσκι, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, προκειμένου να ζητήσει να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα ώστε να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και να μην εμποδίσει στο μέλλον την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του.

Παράλληλα ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με διεθνή μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, καθώς και με φιλοσκοπιανούς γερουσιαστές που και αυτοί έχουν εντείνει τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να ανοίξει στο Σικάγο ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, μιλώντας την Κυριακή στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης,  ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη για την Ελλάδα, στην επικείμενη συνδρίαση του ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση του Βουκουρεστίου, όπως και οι αποφάσεις των επόμενων συνόδων κορυφής, είναι ξεκάθαρες, ομόφωνες και αποτυπώνουν τη βούληση της Συμμαχίας στο σύνολό της. Η απόφαση του ΔΔΧ δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας. Ενόψει του Σικάγο, έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καλή προετοιμασία, όπως έγινε και για τη διαχείριση της Απόφασης του ΔΔΧ, με θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς επετεύχθησαν ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που επανέλαβαν τις θέσεις των δύο Οργανισμών στις 5 και 7 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την Απόφαση του ΔΔΧ» επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...