Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η σύγκρουση Βορρά - Νότου


Η πιο κρίσιμη Σύνοδος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μέσα σε έντονο συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι έντονες, τα στρατόπεδα έχουν χωριστεί και ο διχασμός είναι πιο ορατός από ποτέ, σχετικά με τους μακροπρόθεσμους τρόπους για το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους, η οποία απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υποδέχθηκε για πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες το βράδυ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά οι δηλώσεις τους ότι επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, αύριο και πολιτική, ένωση της Ευρώπης» δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί σε θέματα όπως τα ευρωομόλογα, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημιουργία ταμείου εξαγοράς χρέους.

Ενθαρρυντικά σημάδια, πάντως, διαφάνηκαν μέσω της δήλωσης της Μέρκελ πριν από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν της. «Έχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, που ευελπιστώ ότι θα εγκριθεί την Πέμπτη. Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί, μια Ευρώπη της οποίας τα μέλη θα βοηθούν το ένα το άλλο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μέτωπο κατά Μέρκελ

Μόντι, Ολάντ, Ραχόι και άλλοι ηγέτες εκτιμούν ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στη λιτότητα και η ανάπτυξη είναι ο φτωχός συγγενής των ευρωπαϊκών διεργασιών. Στη σημερινή Σύνοδο, οι «27» ευελπιστούν να εγκρίνουν ένα πακέτο μέτρων ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο δεν απαιτεί νέο δανεισμό, αλλά στηρίζεται στην ανακατανομή υφισταμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα διεθνή Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για «βαθύ χάσμα Βερολίνου-Παρισιού» και για «κρίση ιστορικών διαστάσεων στην Ε.Ε.», ενώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλώνουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι ομόλογοί του, του Ευρωσυμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας αυτό που οι ίδιοι είχαν παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας ως «προσχέδιο για τη δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων έως τον Δεκέμβριο.


zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...