Δεν είχαν που αλλού να απευθυνθούν όπως φαίνεται οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προκειμένου να εισακουστούν για τα προβλήματα στην Υγεία που αντιμετωπίζει η χώρα μας και απευθύνθηκαν στον πλέον διεθνή φορέα, τον ΟΗΕ.
Με επιστολή του στον ΟΗΕ ο ΙΣΑ αναφέρει πως η αδυναμία πρόσβασης Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα λαμβάνει διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.
Την παρέμβαση του ΟΗΕ προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς φορείς ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και κυρίως της αδυναμίας πρόσβασης χιλιάδων ασθενών σε φάρμακα.
Σύμφωνα με την αναφορά του ΙΣΑ η κατάσταση λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και ανθρώπινες ζωές απειλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους.
Στην επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας. «Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών», επισημαίνει το ΔΣ του ΙΣΑ και προσθέτει «η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα. «Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή».
Συμπληρώνοντας ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αναποτελεσματικούς χειρισμούς των υπευθύνων, έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Μάλιστα, κατά τον Ιατρικό Σύλλογο επιβάλλεται να γίνει πράξη η Ευρώπη των Λαών και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας, ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει εξασφαλισμένη την ισότιμη πρόσβαση σε ένα στοιχειώδες επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.
iatropedia.com