Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

«Εμφύλιος» στην Αριστερά για τα… αριστερά έδρανα


Κοινοβουλευτικά μαχαίρια έχουν βγει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για το ποιο κόμμα θα καταλάβει τα αριστερά έδρανα της Ολομέλειας όπου παραδοσιακά καθόταν η κυρία Αλέκα Παπαρήγα και συμβολίζουν την κυρίαρχη δύναμη του χώρου της Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΥΡΙΖΑ με βάση την κοινοβουλευτική του δύναμη που το καθιστά πλέον αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί να καταλάβει όλη την αριστερή πτέρυγα καθώς και τα ορεινά έδρανα της επόμενης. Με τον τρόπο αυτό αφήνει την ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να αποφασίσουν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τις πρώτες σειρές της 2ης από αριστερά πτέρυγας.

Το ΚΚΕ όμως εμφανίζεται αδιάλλακτο και δεν συζητά μετακίνησή του από τις θέσεις που παραδοσιακά δίνει τις κοινοβουλευτικές μάχες. Η αδιαλλαξία όμως του Περισσού φαίνεται να ενοχλεί και την ΔΗΜΑΡ, το επιτελείο της οποίας ζητά και αυτό πρώτη θέση με το σκεπτικό ότι προηγείται του ΚΚΕ με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη.

Οι κόντρες των αριστερών κομμάτων έφτασαν και στον πρόεδρο της Βουλής Βύρων Πολύδωρα ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να συνέστησε στα επιτελεία των κομμάτων να τα βρουν μεταξύ τους και εξέφρασε την άποψη πως «καλό θα ήταν, σύμφωνα και με την παράδοση, να μην πειραχτεί το ΚΚΕ».

Παντως, παραδοσιακά οι θέσεις των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας καθορίζονταν μετά από μεταξύ τους συνεννόηση γι’ αυτό και το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής δεν προβλέπει με σαφήνεια τον τρόπο παράταξης των κοινοβουλευτικών ομάδων. Συγκεκριμένα στο κοινοβουλευτικό εγχειρίδιο αναφέρεται ότι «σε περίπτωση διαφωνίας ο προσδιορισμός των θέσεων γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και την κοινοβουλευτική παράδοση».

Με βάση την δύναμη προτεραιότητα στην επιλογή έχει το ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ και έπεται το ΚΚΕ, όμως, με βάση την κοινοβουλευτική παράδοση το πάνω χέρι έχει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Υπο αυτά τα δεδομένα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο θα επιβάλει την τάξη ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας κατά την αυριανή ορκωμοσία. Σίγουρο είναι πάντως ότι κάποιος θα μείνει δυσαρεστημένος, μένει να αποδειχθεί ποιόν ή ποιους θα δυσαρεστήσει ο πρόεδρος και ποια θα είναι η δική τους αντίδραση.

Πέραν όμως των δύο αριστερών πτερύγων (από τις συνολικά πέντε) στις υπόλοιπες έχει βρεθεί η «χρυσή τομή». Συγκεκριμένα, τέρμα δεξιά και στα ορεινά έδρανα θα καθίσουν οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» μπροστά θα έχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι θα καταλάβουν και όλη την διπλανή πτέρυγα. Στην κεντρική θα καθίσουν μπροστά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πίσω τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...