Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα καλλιστεία για τη Μις Ολοκαύτωμα που διοργανώθηκαν στις 28 Ιουνίου στο Ισραήλ. Στους όρους επιλογής της νικήτριας περιλαμβάνονταν η ομορφιά και η προσωπική ιστορία της υποψήφιας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η φρικτότερη ιστορία του Ολοκαυτώματος που μπορούσε η καθεμιά να διηγηθεί.
Η τελετή διοργανώθηκε στην πόλη Χάιφα, στα πλαίσια της ετήσιας γιορτής της οργάνωσης Yad Ezer L'Haver που στηρίζει τους επιζώντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από 14 άτομα -εξ αυτών τρεις πρώην βασίλισσες της ομορφιάς και μια ψυχίατρος- και επέλεξε τις 14 φιναλίστ ανάμεσα στα 300 άτομα που διαγωνίστηκαν.
Οι 14 φιναλίστ ήταν από 74 ως 97 ετών και στάθηκαν μπροστά σε ένα κοινό 600 θεατών, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες υπουργοί του Ισραήλ που επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι υποψήφιες για τον τίτλο της Μις Ολοκαύτωμα παρήλασαν στο κόκκινο χαλί, ντυμένες με μακριά τουαλέτα και κοσμήματα. Παρουσίασαν τον εαυτό τους και διηγήθηκαν τις αναμνήσεις τους από τον πόλεμο.
Παρότι ο διοργανωτής χαρακτήρισε τα καλλιστεία «ένα αφιέρωμα στη ζωή», μιλώντας στο Associated Press, ακούστηκαν πολλές φωνές διαμαρτυρίας και κριτικής. Η Κολέτ Αβιτάλ, υπεύθυνη της κεντρικής οργάνωσης επιζώντων του Πολέμου χαρακτήρισε την εκδήλωση «εντελώς μακάβρια». Η Λίλι Χάμπερ, κόρη επιζώντος και επικεφαλής οργάνωσης, έκρινε την ιδέα των καλλιστείων «φρικτή». Ο μπλόγκερ Γκαλ Μορ έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τα καλλιστεία με το ρεάλιτυ Big brother.
«Απόλυτος κυνισμός την ώρα που 200.000 επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος ζουν στο Ισραήλ», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune που αποκάλυψε το θέμα.
Πηγή http://tvxs.gr