Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Έρχονται αλλαγές στα φορολογικά


Ένα νέο φορολογικό «τοπίο» φαίνεται να σχηματίζεται από την κυβέρνηση, μετά και τις επίμονες πιέσεις από την τρόικα. Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού χθες στην Βουλή, φάνηκαν ξεκάθαρα και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης.


Το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο 10 σημείων για να παρουσιαστεί ενώπιον των δανειστών μας, το οποίο αναμένεται να αλλάξει και σε μερικά σημεία του, εάν οι «τροϊκανοί» δεν συμφωνήσουν πλήρως με αυτό. Ουσιαστικά, στηρίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης βάση δεδομένων για όλους τους φορολογούμενους. Γράφει συγκεκριμένα, το πρόγραμμα: «Δημιουργείται βάση δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος». Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα που θα εμφανίζουμε στη φορολογική μας δήλωση, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. Και αν αυτό συμβαίνει, τότε θα φορολογούμαστε με βάση τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και όχι το πραγματικό εισόδημα που θα δηλώνουμε. Πρόκειται για ένα καθολικό, ηλεκτρονικό πόθεν έσχες.

Ανάμεσα στις αλλαγές είναι να υπάρξει και μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι πρώτες αλλαγές αναμένονται να γίνουν στην εστίαση. Αναμένεται επίσης σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου και ένας φόρος στα ακίνητα. Παράλληλα, εξετάζεται να καταργηθούν τα φορολογικά πρόστιμα. Όπως περιγράφει άλλωστε και το ίδιο το πρόγραμμα, «κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς.

Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους». Τέλος αναμένεται να δοθεί όμως και στις φοροαπαλλαγές. Η πρόταση προβλέπει να κοπούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους, πολύτεκνους. Προτείνεται επίσης η εξάλειψη όλων των διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών. Στο Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζεται επίσης η αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται το πρόγραμμα να πάρει τελική μορφή και πλέον να ισχύουν ..οι νέοι κανόνες στο φορολογικό.


newsbomb.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...