Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει μετατραπεί σε εφιάλτη που στοίχειωσε την Ελλάδα, με το αίσθημα της εθνικής περηφάνιας να έχει δώσει τη σκυτάλη στη λύπη.
Με τη χώρα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, το περιοδικό Time εξετάζει το ερώτημα αν τελικά "άξιζε" η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους.
Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι ακριβές εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητούνται ανοιχτά και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Τα σχέδια μετατροπής του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ελληνικού στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης έμειναν απλά... σχέδια.
Η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει το περιοδικό, άφησε το Ολυμπιακό Συγκρότημα έρημο, με τους περισσότερους Έλληνες να φέρνουν στη μνήμη τους τους Αγώνες με λύπη παρά με υπερηφάνεια.
"Νιώσαμε όμορφα εκείνη την εποχή επειδή βρεθήκαμε στο επίκεντρο και είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε τη χώρα μας", σημειώνει ο γυμναστής Χρήστος Λιμπανοβνός της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.
Είναι δύσκολο, συμπληρώνει, να μην σκεφτεί κάποιος ότι ίσως και να μην άξιζε, αναλογιζόμενος το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Το περιοδικό επισημαίνει πως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έφερε τη χώρα στο οικονομικό χάος που βρίσκεται σήμερα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει χρόνια συστημικά προβλήματα με την παραγωγικότητα, το δημόσιο χρέος και τη διαφθορά.
Η Ολυμπιάδα του 2004, συνεχίζει, αποτέλεσε έναν μικρόκοσμο της ελληνικής οικονομικής δυσλειτουργίας με τις λάθος εκτιμήσεις προϋπολογισμού του κόστους, τον κακό σχεδιασμό και την οικονομική κακοδιαχείριση.
"Αν κοιτάξετε τα λάθη που έκαναν κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορούσατε να πείτε ότι παρόμοια λάθη οδήγησαν την Ελλάδα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα", σημειώνει ο Mark Spiegel που εργάζεται για τη Federal Reserve Bank στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο Andrew Rose, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, σημειώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσέθεσαν ένα ακόμα οικονομικό βάρος για την Ελλάδα.
Στον αντίποδα υπάρχουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν στις χώρες που τους φιλοξενούν πολυπόθητα έργα υποδομής.
"Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε το μετρό, καινούριο αεροδρόμιο και νέους δρόμους", σημειώνει ο Ισίδωρος Κούβελος από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. "Φυσικά υπάρχουν γήπεδα σε αδράνεια, αλλά δεν είναι αυτή όλη η ιστορία", συμπληρώνει.
Οκτώ χρόνια μετά και με το ελληνικό όνειρο να έχει τελειώσει, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο, με τις όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη να πέφτουν στο κενό...
news247.gr