Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σώας τας φρένας - Ποινή 21 ετών στον Μπράιβικ για το μακελειό στη Νορβηγία


Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος δικάστηκε για μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης, έμαθε σήμερα την τύχη που του επεφύλασσε η νορβηγική δικαιοσύνη για το φόνο, πέρυσι, 77 ανθρώπων.

Καθώς δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του Μπράιβικ, εφόσον έχει ομολογήσει τις πράξεις του, το δικαστήριο του Όσλο απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ποινική ευθύνη του.

Το δικαστήριο  αποφάσισε πως ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 21 χρόνων.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σ' αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.

Ο 33χρονος εξτρεμιστής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, μια ποινή που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον εφόσον δεν επιδείξει καλή διαγωγή.

Ο ίδιος επέμενε πάντως, πως πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις του-για τις οποίες πιστεύει πως ήταν "τρομερές, αλλά απαραίτητες"-από φόβο μήπως η ιδεολογία του δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία, ενώ είχε δηλώσει πως δεν θα ασκήσει έφεση αν το δικαστήριο τον κηρύξει υπεύθυνο και τον καταδικάσει σε κάθειρξη.


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...