Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμηλά στη διεθνή αξιολόγηση τα ελληνικά ΑΕΙ - Κορυφαίο το MIT


Χαμηλά στην κατάταξη ακόμη μιας διεθνούς αξιολόγησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στη λίστα που καταρτίζει το «QS World University Ranking», το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 501-550, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 451-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 601+, όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, εμφανίζει το πανεπιστήμιο τής Κρήτης, που βρίσκεται στις θέσεις 401-500.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται, εξάλλου, να έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε καταλάβει στην περυσινή αξιολόγηση την 387η θέση, ενώ η καλύτερη επίδοσή του καταγράφεται στη λίστα τού 2009, οπότε είχε καταλάβει την 177η θέση.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση ανά επιστημονικό πεδίο, όπου το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει την 331η θέση στις Φυσικές Επιστήμες και την 362η θέση στο πεδίο των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Αντιστοίχως, το ΑΠΘ καταλαμβάνει την 336η θέση στις Φυσικές Επιστήμες, την 341η στην Ιατρική, την 265η στην κατηγορία Μηχανικές Επιστήμες και Τεχνολογία και την 221η θέση στην κατηγορία Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 354η θέση στην κατηγορία των Φυσικών Επιστημών.

Η λίστα «QS World University Ranking» συντάσσεται από το 2004, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταρτίζεται βάσει έξι κριτηρίων: τη φήμη των Ιδρυμάτων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο τής αγοράς, την αναλογία καθηγητών/φοιτητών, τις αναφορές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και διεθνή ΜΜΕ, τον διεθνή προσανατολισμό τους και τον αριθμό των ξένων φοιτητών. Στην τελική κατάταξη «εγγράφονται» 700 πανεπιστήμια.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο για φέτος αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια τού Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ. Στις δέκα πρώτες θέσεις, τα 6 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά και τα τέσσερα βρετανικά.

Το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα -εκτός ΗΠΑ και Βρετανίας- είναι το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται στην 23η θέση. Από την Ευρώπη (πλην Βρετανίας), η ελβετική πολυτεχνική σχολή της Λοζάννης βρίσκεται στην 29η θέση, η γαλλική Εκολ Νορμάλ Σουπεριέρ στην 34η, η γερμανική Πολυτεχνική Σχολή Μονάχου στην 53η θέση και το επίσης γερμανικό Πανεπιστήμιο τής Χαϊδελβέργης στην 55η θέση.

Στα πρώτα 220 πανεπιστήμια, την Ευρώπη εκπροσωπούν ακόμη η Ολλανδία (με κορυφαία τα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ στην 62η θέση και του Λάιντεν στην 75η θέση), η Φινλανδία (πανεπιστήμιο του Ελσίνκι - 78η θέση), η Σουηδία (πανεπιστήμιο της Ουψάλας - 81η θέση), η Δανία (πανεπιστήμιο του Άαρχους - 89η θέση) και ακόμη η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία.



e-typos.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...