Η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» αποτελείται από 1.991 λογαριασμούς, αποτυπώνει την κίνησή τους από το 1997 έως το 2007 και εκτείνεται σε περίπου 3.000 σελίδες.
Το έτος 2007, μηδενικοί εμφανίζονται οι 1.200 από τους συνολικά 1991 λογαριασμούς Ελλήνων στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, από το σύνολο των λογαριασμών που παραδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές στο υπουργείο των Οικονομικών επί υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, περίπου 350 λογαριασμοί ανήκουν σε γνωστές ελληνικές οικογένειες, που έχουν σχέσεις με την Ελβετία, εφοπλιστών και εταιρειών τους (offshore). Άλλοι τόσοι είναι περίπου οι λογαριασμοί Ελλήνων φοιτητών της περιόδου.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr απομένουν λοιπόν περίπου 80 με 90 λογαριασμοί ιδιωτών, και μιας offshore που έχει σχέση με πρώην υπουργό. Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτης κατέθεσε στη Βουλή ότι μεταξύ των ονομάτων που περιέχονταν στη λίστα δεν είδε όνομα πολιτικού.
Με βάση τα στοιχεία για τους δικαιούχους των λογαριασμών στην Ελβετία όπως αποκαλύπτονται από το protothema.gr, εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο μέγιστο όφελος από την επιβολή φόρων δε θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Άνθρακες ο θησαυρός ή έγινε άνθρακας η πραγματική λίστα;
Σάλος από τις αποκαλύψεις Καπελέρη και Διώτη
Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκλήθησαν να καταθέσουν σήμερα οι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κύριοι Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.
Ο κ. Καπελέρης που την προηγούμενη Πέμπτη κατονομάστηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι έλαβε την λίστα, «άδειασε» τον πρώην υπουργό Οικονομικών στην κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20 όπως λέει σήμερα για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν», δήλωσε ο κ. Καπελέρης προκαλώντας πολιτικό σεισμό.
Την σκυτάλη έλαβε ο κ. Διώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Καπελέρη και διατέλεσε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου έδωσε ένα αρχείο και δεν μου είπε τίποτε άλλο. Δεν μου είπε να κάνω έρευνα. Την λίστα μου την έδωσε άτυπα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου κατά την ημέρα αποχώρησής το από το υπουργείο. Από ότι θυμάμαι μου είπε ότι στο υπουργείο πήρε το υλικό με την συμβολή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν θυμάμαι να μου είπε ότι το πήρε από την κυρία Λαγκάρντ. Δεν γνωρίζω αν το έδωσε ο Παπακωνσταντίνου στον Βενιζέλο. Εγώ πάντως το επέστρεψα στον Βενιζέλο. Του είπα ότι δεν είναι με νόμιμη κτίση και δεν μπορεί από αυτό να προκύψει στοιχείο νομικά παραδεκτό. Ατύπως το έλαβα, ατύπως το παρέδωσα στον Βενιζέλο. Δεν κράτησα αντίγραφο. Του έριξα μια ματιά για να δω την μορφή του. Ήταν σαν καρτέλες με ονόματα και ποσά και λογαριασμούς. Το παρέδωσα γιατί αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αρχείο», αποκάλυψε ο κ. Διώτης αναφερόμενος στην «περιπέτεια» της λίστας Λαγκάρντ.
Διευκρινίσεις Βενιζέλου
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι χειρισμοί του στην διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων των Ελλήνων που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ζητά και τα ρέστα, και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να απολογηθεί για τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε μεγάλη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων, ενώ η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.
Η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους μηνυόμενους για απόκρυψη των στοιχείων της λίστας και υπογραμμίζει πως «αν υπήρχε σοβαρό κράτος στην Ελλάδα οι παραπάνω κύριοι θα βρίσκονταν ήδη στο γραφείο του ανακριτή».
protothema.gr