Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τι έδωσε και τι πήρε η Άνγκελα Μέρκελ


Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι δυο ηγέτες, πότε προβλέπεται να γίνει η νέα συνάντηση με Βενιζέλο και Κουβέλη. Ανακούφιση στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαδηλώσεων.

Στην κοινή διαπίστωση, βάσει και των δηλώσεων Σαμαρά, ότι «η χώρα βγαίνει από την απομόνωση» καταλήγουν οι επιτελείς του Μαξίμου στην αποτίμηση της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου την οποία εντάσσουν σε μία συνολικότερη κινητικότητα του Πρωθυπουργού, ο οποίος από τα μέσα Αυγούστου έχει ξεκινήσει έναν σημαντικό γύρο επαφών με τα σημαντικότερα πρόσωπα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι της επίσκεψης της κ. Μέρκελ, εστιάζοντας κυρίως στο γενικότερο κλίμα που θα δημιουργήσει αυτή στα διεθνή φόρα, αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η γερμανίδα καγκελάριος μπήκε στο «πετσί» του ελληνικού προβλήματος, ακούγοντας από τα χείλη επιφανών Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία της χώρας.

Στα θετικά σημεία που αποτιμά το Μαξίμου περιλαμβάνονται:

-Η όχι και τόσο κατά τα άλλα θερμή δήλωση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, που όμως, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, είναι αρκετή για να ενισχύσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στα κέντρα λήψης αποφάσεων

-Η σαφής στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και άρα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη της η φράση «φως στο τούνελ»

-Η ρητή αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών του ελληνικού λαού

-Η διάθεση που έδειξε για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και σε επίπεδο διμερών σχέσεων

-Η αποκάλυψή της ότι το Βερολίνο πιέζει για την εκταμίευση της δόσης την τρόικα

-Η αποδοχή που έδειξε στους προβληματισμούς των Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών για το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα

Στον αντίποδα βέβαια υπήρξαν και πολλά σημεία που σίγουρα θα πρέπει να κάνουν τους επιτελείς του Μαξίμου να προβληματιστούν:

-Η δήλωση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν ήταν τόσο «θερμή» όσο περίμενε η Αθήνα. Ανάλογη δήλωση έκανε και στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο.

-Η επιμονή που έδειξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σαμαρά για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει στα χαρτιά ή έχουν καθυστερήσει, λόγω αβελτηρίας συγκεκριμένων υπουργών μέσα όμως σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

-Η σταθερή της θέση για την «ορθότητα» της πολιτικής που προκρίνει και έχει επιβάλει το Βερολίνο απέναντι στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

-Η θέση που φέρεται να εξέφρασε, όταν ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης στη διάρκεια της συνάντησης, αφού η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι το παρέπεμψε για το… μέλλον. Με το 70% όμως των μέτρων να αφορά το 2013, όπως αναγνωρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι στην Αθήνα, λίγη σημασία θα έχει η οποιαδήποτε τέτοια απόφαση

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι δυο ηγέτες έθεσαν στο τραπέζι όλα τα θέματα πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως και ζητήματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε τομείς που έχει υποδείξει η Task Force και οι οποίοι ενδιαφέρουν το Βερολίνο:

Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορολογικό και Ενέργεια είναι οι σημαντικότεροι εξ’ αυτών με την κ. Μέρκελ να εκφράζει τη βούληση για τόνωση της ελληνογερμανικής συνεργασίας – παροχή τεχνογνωσίας – κάτι που η κυβέρνηση ερμηνεύει ως ένα ακόμη δείγμα σαφούς στήριξης στον κ. Σαμαρά.

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στο Μαξίμου την εξέλιξη που είχαν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πέρα από κάποια μεμονωμένα επεισόδια μικρής έκτασης, δεν υπήρξαν ταραχές, βιαιοπραγίες και εικόνες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα στην κάλυψη της συνάντησης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, υπήρχε μία μόνιμη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος μετέφερε λεπτό προς λεπτό την εικόνα που είχε από το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε σημείο και γωνιά του κέντρου της Αθήνας.

Προς νέα συνάντηση των αρχηγών

Αμέσως μετά την αναχώρηση της κ. Μέρκελ ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει εδώ και τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να περάσει όλες τις δράσεις - 89 στον αριθμό – που ανέφερε ο κ. Γιούνκερ στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, κάποιες ενδέχεται να περάσουν και με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων και κάποιες άλλες – όπως η φορολογική μεταρρύθμιση – θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν.

Μετά τις επικοινωνίες που είχε το απόγευμα με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να έχει και νέα συνάντηση με τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων με την κ. Μέρκελ αλλά και να τους παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Ήδη, πάντως, στο Μαξίμου άρχισαν να «ψάχνονται» αφού η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο, προκειμένου εκεί να εξεταστεί η «μακροχρόνια προοπτική» από την ενίσχυση της Ελλάδας μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW).



real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...