Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε χθες το «Nordic Explorer», το σκάφος που θα κάνει τις έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης 225.000 τετρ. χλμ.
Την αισιοδοξία ότι ο Πατραϊκός «κρύβει» στα σπλάχνα του σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων εξέφρασε ο υπεύθυνος της νορβηγικής εταιρείας Petroelum Geo-Services (P.G.S.), στην οποία ανήκει το σκάφος, Τζέιμσον Ρόμπιρσον. Οπως επεσήμανε, οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες, ενώ θα χρειαστούν άλλοι τέσσερις για τη μελέτη των αποτελεσμάτων και τη χαρτογράφηση των σημείων όπου πιθανώς θα βρεθούν κοιτάσματα.
Στο σκάφος βρέθηκαν και ενημερώθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, στελέχη του υπουργείου, ο πρώην υφυπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και εκτίμησε πως, εάν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2014 η ελληνική πολιτεία θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τα οικόπεδα για να προχωρήσει η εξόρυξη. «Είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι διαδικασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς και προσέθεσε ότι τα έσοδα που προσδοκά η χώρα απ' όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπουν σε έναν δημόσιο «κουμπαρά» που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
«Εχουμε προεκτιμήσει ότι σε βάθος 30ετίας τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, μαζί με άλλα περίπου 40 δισ. που μπορούν να προέλθουν από την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της χώρας, μας δίνουν ελπίδα» τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Σε 4 μήνες
Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση. Οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν.
ethnos.gr