Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Φόροι αντί…σεξ

Κάποτε, το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός άρθρου ήταν η γνωστή ρήση «αίμα, στέμμα, σπέρμα». Με το αίμα έχουμε πάθε ανοσία και το στέμμα πλέον δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Το «σπέρμα» όμως; Αυτό αντικαταστάθηκε από τη φοροδιαφυγή! «Με τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο έλεος της λιτότητας που απορρέει από την κρίση χρέους, οι φόροι αντικαθιστούν το σεξ στα καθημερινά πρωτοσέλιδα του λαϊκού Τύπου, σε μια σπασμωδική κίνηση ενάντια σε εταιρείες και ιδιώτες που κατηγορούνται για μη καταβολή του μεριδίου τους» γράφει ο Harvey Morris στους New York Times. 

 Αφορμή, η φοροδιαφυγή των Starbucks στη Βρετανία. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ προσφέρθηκε να πληρώσει στη βρετανική κυβέρνηση 20 εκατ. λίρες μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού όπως αποδείχθηκε, φοροδιαφεύγει από το 1998. Μερίδα πολιτικών, εφημερίδες και πολίτες έχουν εξοργιστεί με το θέμα. Και φυσικά η Starbucks δεν είναι η μόνη εταιρεία. Η Google και η Amazon, μεταξύ άλλων, βρίσκονται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων –και κυρίως πολιτών που οργανώνοντας σε ομάδες πίεσης- επειδή καταφέρνουν να βρίσκουν παραθυράκια που του επιτρέπουν να πληρώνουν τους ελάχιστους φόρους στην Ευρώπη.

Το επιχειρηματικό λόμπι υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις βλάπτουν τις επιχειρήσεις. Αναλυτές τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ. Η Μάργκαρετ Χοτζ, μέλος του κόμματος των Εργατικών και πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής Public Accounts, κατηγορεί τις επιχειρήσεις για «ανηθικότητα». Οι καταναλωτές απειλούν με μποϊκοτάζ, ενώ έχει γίνει κοινό ανέκδοτο ότι «οι φόροι είναι προαιρετικοί» -όπως και το σεξ άλλωστε..



rendezvous.blogs.nytimes.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...